Livet bland bajsblöjor, spyor, trotsiga barn och glamorösa mingel. Välkommen till min kaosfyllda vardag där jag är ärlig, rak och utan skyddslappar. En luttrad bloggare med många år på bloggnacken – som äntligen hittat hem i Allt för föräldrars värld. Jag säger vad jag tänker, och gör vad jag känner. Kontakt :atousak@live.se

Tankar åsikter och kritik från gårdagens malou efter tio.

Godmorgon kära du!

Såg du klippet på malou efter tio igår när vi gästade tv rutan ?
Om inte kika.

Ni som såg. Jag skulle gärna vilja höra mer kring er syn på sparande och barn.
Som ni hörde tyckte jag och Claes olika.
Han tycker barn ska få äga sina egna pengar och använda dom för att lära sig hantera pengar och att se hur mycket man gör av med och har kvar.

Min åsikt är att det är för tidigt för en 6 åring att få äga pengar i sin hand och handla för.
Att vårdnadshavare är den som ska handla det barnet behöver och inte barnet själv .
Att man runt kanske 9-10 kan börja få veckopeng och börja spara till sina egna inköp.

Mina barn har spargrisar, och de får någon tia här och där.
Men att de tiorna ska gå till att handla saker till sig själva har aldrig varit min tanke.

Självklart kan jag ibland säga att de kan utföra lite ”jobb ” och få ”lön” och därmed då handla **** för pengen. Men då vet jag redan i förväg vad de vill ha och vad saken kostar och på så sätt vet jag hur jag ska ”prissätta” deras ”jobb”.

Och sånt sker någon gång ibland. När JAG har lust för det.
Lite när jag vill rensa bland mynt och pengar o plånboken.

Om jag inte nämner pengar eller saker så har inte dessa små barn någon aning om vad pengar eller saker är och finns.
Dom är inte i behov av att äga pengar eller shoppa .
Det är vi vuxna som introducerar dom för sånt egentligen.

Jag anser också att lära barn att ha med pengar i tidig ålder kan bli fel. Att de kan känna till pengars värld lite FÖR mycket och på så sätt skapa ett beroende.
Varför ska barn behöva ens vilja ha pengar ?

Barn ska va barn och leka. En femma att köpa en klubba är en rolig sak ibland.
Men att kontinuerligt få pengar i tidig ålder tror jag skadar mer än hjälper.
Jag har själv märkt det då jag vid vissa perioder ”belönat ” oftare med tior och perioder jag inte nämnt pengar.
Jag märker klart och tydligt hur ”besatta ” de kan bli av pengar .

Jag tycker pengar är en vuxensvärld.
Det är iallafall mina tankar kring barn och pengar .
Och jag kommer att skriva mer om gårdagens program och tips och vi kommer att prova på och berätta vad vi tyckte om Claes tips.

Så , läsare .
Vad anser du är rätt och fel ? Vad är bra och dåligt ? Vad är tidigt ? Vad är rimligt ?
Hur gör du ?

image

Jag och Malou .

About atousapink

3 barnsmamma på heltid. 3 flickor. Vardag familj barn shopping tävlingar recensioner tips hälsa skönhet events och mycket mera. Följ vårt liv bland spyor trots och bajsblöjor till galapremiärer och vipmingel!

2 thoughts on “Tankar åsikter och kritik från gårdagens malou efter tio.

 1. Min dotter är 8 år gammal, och går där med i andra klass. Vi introducerade vecko/månadspeng i första klass. Vi diskuterade vad skillnaden där i mellan var och hon fick själv avgöra vilken hon ville ha. Valet föll på månadspeng och vi körde i årskurs ett 100 kr/månaden. För dessa pengar fick hon själv köpa vad hon ville som exempelvis en leksak, en ny film, godis, en tidning etc.

  Nu när hon går i årskurs två och underhållsbidraget dessutom höjdes, valde jag att höja hennes månadspeng till 150-200 kr/månaden. Det har varierat lite ifrån månad till månad, men en liten höjning har det åtminstone blivit. Det kändes inte mer än rätt i och med att det på ett sätt egentligen är ”hennes pengar”, eller åtminstone är ämnade till hennes försörjning och de hon behöver/vill ha och jag har ekonomi för det och allt hittills har fungerat bra.

  Dock har min dotter krav på sig för att få ut sin månadspeng, och det innebär att ta eget ansvar över vissa saker som att exempelvis sköta sina läxor, städa sitt rum och hjälpa till med lättare små sysslor här hemma som att vattna blommor, tömma diskmaskinen etc. lite då och då. Om hon mot förmodan inte skulle uppnå och ta det ansvaret har vi bestämt att det blir avdrag på månadspengen alt indragna pengar, och det tycker jag har fungerat bra. Hon har fått lära sig att man måste ”jobba” för att få pengarna precis som jag själv måste för att få mina.

  Utöver hennes månadspeng har jag ett sparande till henne. Där sätter jag in pengar varje månad som hon sedan får tillgång till när hon fyller 18 år. Min förhoppning är att hon använder dessa pengar klokt till körkort, bostad eller liknade.

  När det kommer till fredag/lördagsmys köper vi oftast det gemensamt. Det innebär att hon för sin månadspeng exempelvis kan köpa en film, men att jag sedan står för myset att äta intill då vi äter det gemensamt. Om hon dock vill ha något speciellt som exempelvis godisspray (som togs upp i programmet som ett exempel) får hon köpa det för egna pengar. Men för det mesta kan vi komma överens om det något gemensamt och då handlar vi hem det tillsammans för mina pengar.

  När det kommer till att hålla i pengarna får hon sina 150/200 kr själv att hålla i handen och på så vis ”känna på hur det känns” och få en lättare uppfattning om hur det ser ut och hur mycket de egentligen är. Hon får även själv betala i kassan, få tillbaka växel och ta emot kvitto för sina pengar. Detta för att lära sig ytterligare (dock står jag alltid intill till hands om det behövs), och hon avgör själv om hon vill spara sina pengar för att låta det växa till en dyrare leksak, dela upp det och använda en del i början av månaden och en del senare eller om hon vill använda allt på direkten.

  Kram Sanna

 2. Jag tycker nog du borde lyssna på Hemberg faktiskt, han är en vis man och vet vad han pratar om. Jag vet inget om dina ekonomiska förhållanden men om du vill att dina barn ska klara av sin ekonomi bra i vuxen ålder bör dom ganska tidigt veta hur man hanterar pengar. Men om du är rik så och kan ge pengar till dina barnen i vuxen ålder lite tid och otid som du får nu, så gör det ju inget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *