Livet bland bajsblöjor, spyor, trotsiga barn och glamorösa mingel. Välkommen till min kaosfyllda vardag där jag är ärlig, rak och utan skyddslappar. En luttrad bloggare med många år på bloggnacken – som äntligen hittat hem i Allt för föräldrars värld. Jag säger vad jag tänker, och gör vad jag känner. Kontakt :atousak@live.se

Skolan i sverige är inte gratis !

Igår läste jag en artikel där en mamma ansåg att Sveriges kostnadsfria skolor inte alls är gratis ! Dom kostar visst pengar .

Vi brukar prata om hur lyxigt vi har det i Sverige med kostnadsfria skolor och så bra sjukvård jämfört med tex USA där de får slita arslet av sig för att barnen ska få gå i skolan som kostar dom massor av pengar ! Vi i Sverige är så bortskämda tycker vi   . Men är vi verkligen det ?

Men vet ni vad , vi måste ha det BÄTTRE  i sverige men det är individuellt. Alla har inte det alls bra här i sverige . Denna pojken i artikeln skulle på utflykt med klassen och av att tolka av texten och sättet han pratade tror jag han gick i förskoleklass eller ettan .

De skulle ta med sig skridskor och matsäck såklart , ni minns väl att man alltid fick ta med sig matsäck i skolan ? Jag fick det iallafall. Många utflykter var det .. Pojken hade ångest och grät och vågar knappt prata.  Vågade inte berätta varför han inte hade med sig skridskor , alla andra hade med sig . Fröken frågar honom om han kanske glömt dom hemma ?

Han gråter och förklarar att mamma inte hade råd att köpa skridskor .

Jag fällde en tår när jag läste detta . Fick ont i magen ! För det här är verkligheten  hos en hel del barn  och tonåringar i sverige som går i skolan . Idag kostar saker en hel del. Mer än vad det kostade förr , och har man inte råd så har man inte.  Det drabbar såklart  barnet . Men å andra sidan så kostar helt plötsligt skolan pengar . För du ska köpa mat med dig till alla dessa utflykter som kanske handlar om en till tre gånger i veckan ?  Du ska köpa med dig pennor ,fodral ,böcker osv ! Du ska köpa skridskor och annat som man bör ta med sig till olika äventyr man gör med klassen  .

Helt plötsligt kostade skolan pengar i sverige också !

När jag gick i skolan ,jag gick en privat snobbig skola i spånga som hette Ellen key skolan , man var tvungen att köpa allt själv. Från sudd till skor att ha bara för att gå på toaletten typ . Minsta lilla korn skulle man köpa själv. Inget var gratis där . Vi fick absolut inga böcker pärmar eller pennor av skolan . Allt kostade pengar !

Alla familjer har olika ekonomier , en ensamstående behöver inte alls ha en sämre ekonomi än en familj med två föräldrar.  Men oavsett vad så vet inte vi hur mycket eller lite  pengar dessa familjer har. Hur många syskon som också behöver försörjas och ta med sig matsäckar till skolan . Det kostar pengar återigen .

Det här orsakar panikångest hos dessa som har ont om pengar , det blir som en dold tävling bland barnen om  vem som har råd och ej , det blir lite som mobbning . För jag minns gott och väl hur du som inte hade rätta färgerna på skorna uteslöts ur den ”rika tuffa ” gruppen . Du var en undersåte.

Det här skapar bara oro och negativa känslor  hos skolbarnen. Jag tycker skolorna ska se till så kommunen står för alla aktiviteter som sker under skolgången , all matsäck och alla prylar som föräldrarna måste köpa med!  Se till så skolan står för alla kostnader ! Det underlättar för  de kämpande ”fattiga ” föräldrarna , utesluter mobbing och barnen skulle må så mycket bättre av att slippa gå runt med en ångest om att det är dags för utflykt och matsäck igen !

Eftersom vi har skolplikt i sverige och vi skryter om hur lyxigt vi har det med kostnadsfria skolor,  låt oss då skryta om att våra skolbarn aldrig behöver må dåligt och gå runt med ångesten att deras föräldrar aldrig har råd att köpa matsäck eller ett par skridskor !

 

 

2014-10-05 22.01.44

Om atousapink

3 barnsmamma på heltid. 3 flickor. Vardag familj barn shopping tävlingar recensioner tips hälsa skönhet events och mycket mera. Följ vårt liv bland spyor trots och bajsblöjor till galapremiärer och vipmingel!

5 reaktioner på ”Skolan i sverige är inte gratis !

 1. Ja du detta är tyvärr dagens Sverige! Många föräldrar kämpar för att ha råd att ge barnen det som alla andra föräldrar tar för givet. Klasskassa, skridskor, frukt, matsäck mm mm…. Alla föräldrar är inte så gynnade så att dom har råd med denna extra kostnad!

  Men skolan vägrar ju erkänna att dom bryter mot lagen! Tyvärr!

 2. Ja tyvärr så är det så här det ser ut. Jag får ont i magen när jag tänker på alla barn och föräldrar som kämpar för att få det att gå ihop med alla dessa extra kostnader som skolan faktiskt innebär.
  Vi har pratat mycket om det hemma med barnen och när det är utflykter där de ska ha med matsäck eller bara på fruktstunden som de har varje dag då de ska ha med sig frukt så skickar vi med extra så att barnen kan dela med sig om någon inte har. Barnen ser detta som en självklarhet nu att de delar med sig vilket jag tycker är bra. Det har hänt att vi har glömt frukt någon gång och då har våra barn fått av kompisar.

  Om vi föräldrar fortsätter att ifrågasätta detta kanske skolan äntligen får upp ögonen för problemet. För det är ett problem. Inget barn ska behöva gå till skolan med en klump i magen, oavsett vad det gäller.

  Kram kram

 3. Kommer så väl ihåg när jag gick på mellanstadiet. Vi skulle åka på klassresa till Åland, alla i klassen hade varit med och sålt plastpåsar, kolor och kakor. Vi hade anordnat loppis på skolan, sålt fika på både arrangemang i centrum som på skolfester osv.. Ren hets för de flesta familjer som tom ibland själva lära lägga ut en massa pengar för att få ”allt” sålt.. Sen en dag kom det hem info om skolresan, det fattades 500:- per elev som man lära betala + att det stog att man skulle ha med sig fickpengar ca 800:-..
  Kommer själv från en familj som ”hade” råd med detta kalas. Men JAG visste hur svårt ekonomiskt några av mina klasskamrater hade det hemma. Därför kände jag att NEJ NU FÅR DE VARA NOG! Följde själv inte med som en protest mot detta ”utnyttjande” av familjernas ekonomi.. Kändes bra samtidigt som INGEN brydde sig. Barnen vars familjer egentligen kanske inte hade råd följde med hur ekonomisk opassande de var. För inte vela föräldrarna se sina barn behöva gå miste om sin skolresa och få följder som mobbing pga att dom inte ”kunde” följa med. Nej, den mobbingen utsatte istället JAG mig för.. Men innerst inne kändes det ändå bra, jag hade satt ner foten för mig själv och verkligen stod för de jag tyckte. Tyvärr var/är det jag själv som fick betala ett pris och missa MIN skolresan.. Idag kan jag dock se tillbaka och känna mig stolt på någotvis, såå ung men ändå så förstående!

 4. Skolan får enbart efterfråga 40kr per elev och termin om man exempelvis ska åka iväg på en utflykt som kostar pengar. Denna peng är inte obligatorisk och inget en klassläraren/förskolelärare kan kräva. Detta reglerades för ganska så längesedan. När det kommer till matsäck är det likadant. Man brukar se över hur många gånger per termin man ber eleverna ta med sig egen matsäck (för att det inte ska vara mer än någon gång), eftersom man mycket väl vet att alla inte har råd. Dessa diskussioner ligger på skolan och rektors yttersta ansvar att ha koll på och föra en dialog med sina medarbetare om. Man kan som förälder föra den här diskussionen med förskola/skolan och med den som har ytterst ansvar. Om man känner att man har en bra kontakt med förskolelärare/klassföreståndare så kan man be denne ta frågorna du har vidare till sin chef, annars skulle jag råda att ta dina frågor direkt till chefen. För dessa frågor och bestämmelse är något som medarbetarna på en förskola/skola inte alltid är helt insatta i. Och det är inte deras fel att de inte besitter all information utan den som är ytterst ansvarig som inte har gett sina medarbetare den rätta informationen och bestämmelserna. Tänk på att utbildningssystemet är en stor komplicerad organisation, det är alltid väldigt lätt att hitta syndabockar (gärna på fel nivåer). Men var snäll och tänk till en gång till innan och ställ dig själv frågan Hur kan jag gå vidare med detta på rätt sätt utan att bli den där föräldern som bara klagar utan gör skillnad istället. Ett gott samarbete mellan förskola/skolan och förälder är A och O. Det låter som en kliché men är sanningen.

 5. Jag både har barn i skolan och arbetar i skolan. Att man väljer en utflykt utan andra alternativt som innebär någon form av utrustning är rent av oacceptabelt! Mina barn har inga skridskor då jag själv hatar att åka skridskor… så det är inget vi har hemma. Men när det kommer till matsäck är det någon som skolan ska ordna om familjen/vårdnadshavaren säger till innan. Det SKA i den kommunala skolan bara vara att säga till innan så kan personalen hämta från matsalen. Vi har så i sonens skola och även i den skolan jag jobbar i 😉 Samma sak gäller frukt till fruktstunden, barnen tar med sig för att lära sig att det är bra att ha med sig frukt inför de senare skolåren då mellanmål och frukt normalt sett inte ingår. Men det finns alltid frukt till dem som har glömt eller inte har att ta med.

  I vår högstadiedel av skolan där jag jobbar har vi ett elevcafe där man kan köpa en frukt för en krona, fralla med pålägg för en femma. Om eleverna har sena dagar med prov eller tidiga dagar med omprov får de smita in i matsalen och mjölk och macka när de lägre klasserna har mellanmål men de måste fråga först så inte 400st från 9:an tar över matsalen 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *