Livet bland bajsblöjor, spyor, trotsiga barn och glamorösa mingel. Välkommen till min kaosfyllda vardag där jag är ärlig, rak och utan skyddslappar. En luttrad bloggare med många år på bloggnacken – som äntligen hittat hem i Allt för föräldrars värld. Jag säger vad jag tänker, och gör vad jag känner. Kontakt :atousak@live.se

Belöningssystem för barn.

Mina barn är ju för små för veckopengar och månadspengar , eller alla får anse själva om en 3-5 åring är för liten för det eller ej ? men dom har varsin spargris och får pengar då och då.

Jag har inga direkta fasta rutiner när det kommer till pengar till dom. Det började mest mer med att jag aldrig brukar ha kontanter eller mynt ( solarietior lite här och där bara  hehe ) och när väskor och fickor fylls med en kronor,5 kronor eller tior så brukar jag bara ge dom de mynten så de kan få lägga det i sina spargrisar !

För dom är 1 krona typ tusen kronor, dom har ingen aning om vad 1 krona är. Allt dom vet är att de blir överlyckliga av att få stoppa in mynt genom hålet .

Ibland får de ”belöning” när de gör något jag bett om, tex städa sitt kaotiska rum , hjälpa mig att diska , städa,följa med handla etc . Då kan jag tex utlova dom ”en guldpeng” eller en klubba beroende på vad jag känner för eller tycker de bör få .

För ett tag sedan när vi var i leksaksaffären fick de syn på Prinsessan Sofia den förste dockhuset , gissa EN GÅNG deras reaktioner ?! ( japp så rätt ) Dom tjatade och tjatade på att få den , ” snälla snälla, jag städar jag gör si och så …” , nej jag höll mina ord och sa , ”ni får samla ihop pengar till slottet” .

Vilken ide jag kom på ! Så sedan den dagen ”samlar” dom pengar gemensamt till slottet . Jag påminner dom varje dag att om de vill ha slottet så ska de komma ihåg mina ord . Och fortfarande får de olika summor beroende på hur mycket jag har löst hemma och beroende på ”arbetet” . Hittills har de tillsammans sparat ihop över 200 kronor , jag har tänkt lägga till pengar såklart annars kommer det ta dom en evighet! Men inte mycket alls, jag vill att de ska se värdet i pengarna och inte bara få få få hela tiden , sen är det lite roligt för på så sätt undviker vi mindre tjafs ,stök och saker blir verkligen gjorda.

I början kändes det lite ”hitler” -fasoner , det kändes lite elakt att låta dom spara ihop sina egna pengar , men sedan så när jag väl tänkte till så insåg jag att jag gör visst rätt, för de lär sig, och de får längta efter sin sak och motiveras hela tiden ! Dom fick faktist välja själva mellan olika saker, och de valde den dyraste , slottet ! Snart är dom klara med sitt belönande och kommer bli ren lycka av att få hem slottet .

Men jag har funderat lite kring det här med veckopengar osv , när börjar man ? hur gör ni ? hur gör man ? Just nu känner jag att de verkligen inte har behov av några pengar alls, vad vet dom ens vad det är ? Dom skulle lika gärna kunna få runda pappersbitar att stoppa i sparbössan , det är samma sak för dom sålänge de får stoppa in något i hålet där .

Jag tror oavsett ålder så är det viktigt att belöna barnen , jag tror på det systemet , jag ser själv hur det fungerar! Det behöver nödvändigtvis inte alls handla om godis eller leksaker , ibland är det tex en tröja, skor eller en pyjamas de länge spanat in när vi passerat diverse butiker och de tjatat om. Då kan jag om den inte behövs för närvarande (försöker rehaba barnshoppingen och bara köpa nödvändiga saker )köra den där ” du får den när du xxxx …” , Och så gjorde jag när de skulle somna i eget rum, jag lovade att om hon blundade , inte vaknade, inte klev upp, och sov hela natten skulle hon dagen efter få en mimmi pyjamas hon pekat på ! Vips ! inga problem , hon sov . Men olika saker fungerar för olika människor . Men sedan så har belöningssystemet konsevenser också, ”bryter” man sitt löfte eller ja vad ska man säga , gör ”fel” ifrån sig och motsatsen till det man lovade för att belönas tas din belöning ifrån dig tills du förstått innebörden av varför du belönades . Jag har mina knep till allting jag :)

Gör ni på något speciellt sätt med era barn ?

 

452157

 

Prinsessan sofia den förste slottet finns hos allt för föräldrars webshop .

About atousapink

3 barnsmamma på heltid. 3 flickor. Vardag familj barn shopping tävlingar recensioner tips hälsa skönhet events och mycket mera. Följ vårt liv bland spyor trots och bajsblöjor till galapremiärer och vipmingel!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *