VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ni som tycker att rökning och barn är en fräsch kombo verkar ha en härlig känsla för egoism

20130514-074848.jpg

20130514-074906.jpg
Vad har min fetma med folk som röker i närheten av barn att göra? Hur kan idioter likställa mina 20 kilos övervikt med passiv rökning?

Av olika skäl, tidsbrist och plugg bland annat har jag inte tid att diskutera detta just nu. Återkommer om ett par dagar.


Kommentarer


 1. Hundmorsan maj 14, 2013 on 07:29 Svara

  Så urbota korkat att jämföra :-) Ens barn blir lidande av att vara passiv rökare, men om man själv har ett par kilos övervikt drabbar väl det inte ens barns hälsa.

 2. Pomperipossa maj 14, 2013 on 07:52 Svara

  Var i inlägget stod det att övervikt eller alkohol var toppen? Det måste jag ha missat…. Det finns INGEN som är den perfekta föräldern och den bilden jag har fått av Anna är att hon precis som de flesta av oss gör det bästa hon kan. Det som är så bra med Anna (utifrån vad jag läst i bloggen) är att hon reflekterar över hur hon påverkar sina barn. Varför är det så farligt att erkänna att just rökning är farligt för barnen? (det är ju ett hopkok av gifter och att passiv rökning är farligt speciellt för de små är ju inte särskilt förvånande) Det är ett beroende, det är svårt att sluta men det är inte omöjligt. Väljer man att inte försöka sluta får man väl stå för det?! Jag är överviktig och vill att mitt barn ska ha en aktiv mamma så jag kämpar på, provar mig fram tills jag hittar ett sätt som fungerar för att bryta mitt beteende. En del i den processen är ju att erkänna att det är ohälsosamt och att jag varje gång jag trillar dit faktiskt väljer en bit choklad framför min hälsa och mitt barns behov att en så frisk och pigg förälder som möjligt. Det är förskräckligt, ja. Skäms jag? Ja. Blir något bättre av att jag låtsas vara hälsosam och stolt över mitt val? NEJ. Rökning är farligt. Ni utsätter ert barn för en onödig risk. Deal with it!

 3. Linn maj 14, 2013 on 09:18 Svara

  Hey, hey, hold your horses….! Du skriver ett inlägg som får drygt 30 kommentarer här hos dig + inlägget hos Bloggkommentatorerna som fått drygt 45. Alltså över 70 kommentarer, ETT är vad vi nog alla kan skriva under på som ”under bältet” och elakt.
  Du formulerar dig starkt i ditt inlägg, exempelvis att rökning och föräldraskap inte känns kompatibelt, klart som sjutton att många går igång då! Jag förstår om många inte håller med dig om det du skrev och att det kan uppfattas som dömande och moraliserande, jag hade själv svårt för det (inlägget). Detta betyder ju inte att dina meningsmotståndare tycker att rökning i närvaron av barn är något fräscht.

  Du har en relativt stor blogg. Brinner du för ämnet kan du väl lyfta fram det på ett annat sätt, till exempel vad som kan ändras för att hjälpa blivande föräldrar med ett nikotinberoende, hjälpen som erbjuds idag verkar ju inte vara tillräcklig. Vill en ytterligare fördjupa analysen så är det bara att dra in klassfrågan, just rökning är något som skiljer enormt mellan olika samhällsklasser.

  P.S. Du har väl läst Svenska för högre åldrar inom din lärarutbildning? Då borde du stött på argumentationsteknik? Använd den nu, övertyga alla tvivlare! Kram

 4. Linnea maj 14, 2013 on 10:16 Svara

  Jag kan förstå hur man kan jämställa rökning med en ohälsosam kosthållning. Kanske dumt att jämföra men det känns lite som att du blundar för de sjukdomar som kommer med ohälsosam mat.

  Har du rätt att kommentera andras rökning så måste väl andra ha rätt att kommen din övervikt? Sedan måste man ju inte hålla med. Själv tycker jag att både rökning och dålig mat är förkastligt. Det innebär inte att jag själv ratar alla sötsaker till mig och mina barn men har förståelse för hur det kan påverka deras hälsa negativt.

  • Liina maj 15, 2013 on 07:25 Svara

   Att vara överviktig innebär väl inte automatiskt att en har sämre matvanor än en person som är smal?

   • Linnea maj 16, 2013 on 08:48 Svara

    Det har jag inte sagt. Men vågar ändå hävda att övervikt beror på ohälsosam kost.

 5. Asta maj 14, 2013 on 11:20 Svara

  Jag menade iaf inte att ”rökning och småbarn är en fräsch kombo.”
  Bara att man kanske inte ska va så snabb med att döma rökare alltid.
  Föräldrar är oxå med människor. Med tillkortakommanden och ryggsäck.
  Hänsyn kan man så klart visa sitt barn ändå. Ingen behöver röka inomhus el bärandes på ett barn.
  Å nej, din vikt har ingenting med debatten att göra.
  Min kommentar var dessutom mer riktad till väldigt hårt fördömande kommentarer än till din text. Kram

 6. Bigfuckingdifference maj 14, 2013 on 13:09 Svara

  BRA SAGT ANNA!!

  Att mina 10 kg pannor ÖV skulle vara fara för någon annas hälsa…redan där har vi svart på vitt att rökare är de facto korkade…ännu mindre ..att dom inte förstår skillnaderna…Ha ha
  Rökning kommer säkert i framtiden att bli olagligt!! längtar tills den dagen.

 7. Sara maj 14, 2013 on 15:45 Svara

  Jag förstår inte vad din övervikt har med rökning att göra. Jag kan förstå att en ohälsosam mathållning kan påverka barn (de gör som vi gör och inte som vi säger etc.), men inte vad det hade med ditt problematiserande av rökning i närheten av barn att göra. Hoppas du inte tar illa upp, ville bara poängtera att det personerna som kommenterat har gjort är att flytta fokus från ett diskussionsområde till ett annat. Det är lite samma argumentationsteknik som att säga ”tänk på barnen i afrika” när någon tar upp ett problem. Det kommer alltid finnas andra saker att bry sig om, men det var inte det vi skulle diskutera.

 8. Fnulan maj 14, 2013 on 19:56 Svara

  Lägg energi på det du behöver för tillfället, ta tjuren vid hornen när du har utrymme till det…

 9. ELina maj 14, 2013 on 20:09 Svara

  Skrev på BKs sida om boken som heter Tobak, som Sveriges läkarförbund ger ut.. Där står alla rökningens avigsidor – ganska så svart på vitt att rökning är extremt skadligt. Känns väldigt obildat i debatten att hävda något annat. Rökning ÄR skadligt. Det påverkar förmodligen oss ända in i våra gener, som vi för vidare till våra barn. Läs mer i Tobaksrapporten. Att sen folk väljer att röka ändå, får var och en avgöra. Men att bli upprörd när någon påpekar Tobakens farliga sida, och att det även påverkar de som är i ens närhet – visar väl mer på områdets känslighet. Det är sant att tobak är farligt och ohälsosamt! Vill du röka ändå, varsågod! Men bli inte så upprörd om någon berättar om riskerna med det.. Risker som innefattar dina barn.
  ”Tobak är den största orsaken till ohälsa och förtida död i Sverige. Trots det rökte över 1 miljon svenskar dagligen år 2010. Att sluta röka lönar sej – redan första året minskar risken för en rad sjukdomar.” Från Läkarförbundets hemsida – för er som är intresserade länkas det där till forskningen inom området som stöder dessa belägg – samlade i en bok som heter ”Tobak”, skriven av Hans Gilliam, professor på KI.

 10. […] handlar alltså om rökning och började med att Anna apan satt i granen tycker att rökning kring barn är “ofräscht och inte kompatibelt med föräldraskap”. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna