VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Undviker du att bjuda hem folk på grund av ditt stökiga hem?

För ett par år sedan hörde jag om en undersökning gjord kring svenskarnas matvanor. Två tredjedelar ville bjuda sina vänner på vardagsmiddag mycket oftare än de gör. En tredjedel bjöd sällan eller aldrig på middag eftersom de tycker att de har för stökigt hemma. Hälften sa att de är för trötta för att orka engagera sig i en vardaglig middagsbjudning.

Men hallå? Vart är vi på väg? Jo, vi gör så här. Vi överkonsumerar. Jaaaaa! Prylar, kläder, bling-bling, och annat. För att ha råd till vår överkonsumtion arbetar vi extra. Till följd av hårt arbete är vi så trötta vid dagens slut att vi inte ens orkar umgås med våra vänner. Voila. Här pratar vi livskvalité på hög nivå.

En annan intressant aspekt som omnämndes i sammanhanget var prestationsångest gällande hemmet. Vi vill mer än gärna bjuda hem folk på middag, men kommer aldrig till skott pågrund av prestationsångest. Att hemmet inte är tillräckligt fint och välstädat tycks vara den största bromsklossen. Människor har under början av 2000-talet blivit besatta av heminredning. Vi viker ut våra hem i tidningar, tv och bloggar. Den allmänna uppfattningen blir således att ”alla har det bättre och finare än jag”. Eftersom alla går runt och får komplex för sina hem inskränks det sociala livet. Helt sjukt, om du frågar mig.

En av av anledningarna till varför jag hatar inredning är just det att jag fick för mycket utav det goda när jag arbetade i branschen. Istället blev jag helt anti inredning och slutade bry mig om hur det såg ut hemma rent interiörsmässigt. Nu blandas det hej vilt, ingenting är särskilt enhetligt, men allt har en själ. Nåväl det mesta iallafall.

Jag är en av de som tycker det är lite småjobbigt att ha över folk. Städkravet infaller och jag blir lite stressad över att inte ha det tillräckligt städat hemma. Hur det ser ut rent inredningsmässigt bryr jag mig inte om. Jag vill bara inte att mitt älskade lilla hem ska framställas som ett värre kaos än det är. Som tur väl är känner våra vänner oss och vet att vi kan ha det fint också. Det vi uppskattar mest av allt är att tiden vi får att umgås med varandra och andra låt oss därför göra det.


Kommentarer


 1. Tjejmorsan april 30, 2013 on 09:53 Svara

  Amen för dina ord!!
  Du sätter pennan på exakt rätt saker… iaf för mig!

 2. Kakan | Krumelur-MurmelDjur april 30, 2013 on 09:55 Svara

  Ja det här med överkonsumtion är ju något jag har tänkt mycket på de senaste åren.
  Tänkt på varför vi handlar så mycket, vad det bidrar till osv.
  Jag har blivit så jävla bra på att inte konsumera onödigt!! Klart jag gör det ibland, det kommer jag alltid göra, det VILL jag göra, men bara IBLAND.
  Vad kan man göra då för att ändra på det här?
  Jag försöker prata om att inte konsumera onödigt, vad det bidrar till osv, men också ge lite tips på secondhand osv.

  Att bjuda hem folk på middag är inte riktigt vår grej. Än.
  Men vi har ofta folk över på fika osv. Får ångest ibland över att det är stökigt, men det är också något jag lärt mig att bry mig om till samma grad!! =))

 3. Lisa - MondoCane april 30, 2013 on 09:55 Svara

  Jag tycker inte att det behöver vara städat, men jag skäms när det verkligen är direkt stökigt. Lite skit i hörnen bryr sig ju ingen om (väl?), men hemma hos oss blir det så extremt stökigt direkt det inte är nystädat. Vi snackar direkt svårt att gå, bara någon timma efter att det är städat. Dammsuger vi inte varenda dag blir det stora dammråttor och hårbollar överallt och torkar vi inte golvet flera gånger i veckan är det stora klibbiga fläckar. Jag antar att det är normalt eftersom vi inte är äckligare än någon annan, men man vet ju aldrig.

 4. Siobhan april 30, 2013 on 10:18 Svara

  Jag är en sådan människa som numera inte har ett socialt liv pga prestationsångest. Är ensamstående mamma och jobbar och har dessutom ett barn med autism. Känner mig väldigt stressad och hinner inte alltid prioritera städningen. Har undvikit mina vänner bara för att jag får ångest av att ha människor i mitt hem när det inte är städat. Känns som om ”alla andra” har det så fint och städat. Undrar ofta hur fan de har tid till det!

 5. Sandra april 30, 2013 on 10:21 Svara

  Jag bjuder inte hem folk av precis den anledningen att det inte är tillräckligt fint. Och jag överkonsumerar verkligen inte för det har jag inte råd med. Och jag är heller inte intresserad av inredning. men det är svårt att inte jämföra sig och se skillnaderna när man bor i ett område där det vimlar av fina fruar i fina husen och själv bor man i en halvtrist tvåa. Och jag vet att folk kommernterar, diskuterar och skvallrar! Jag vill så gärna slappna av men jag tycker t o m att det är jobbigt att ta hem vänner trots att jag logiskt vet att de gillar mig ändå. För att inte tala om när dotterns kompisar kommer…

 6. Hanna E april 30, 2013 on 10:52 Svara

  Eftersom våra barn fortfarande är ganska små blir det lite knöligt med vardagsbjudningar för det måste vara ganska tidigt för att inte fullständigt krocka med läggning. Mina barn klarar inte att vara uppe mycket senare än vanligt för då blir kvällen en total katastrof.

  Men vi försöker bjuda hem kompisar till barnen (med föräldrar ibland, speciellt om de är ensamma med barnen) även i veckorna.
  Jag tycker de där spontana inbjudningarna är de bästa, då är det aldrig någon som har några större förväntningar. Barnen tycker det är kul att leka lite längre och föräldrarna är tacksamma för att slippa laga maten.

  Jag bryr mig inte så mycket om det är stökigt när jag kommer hem till någon heller.

 7. Asta april 30, 2013 on 11:30 Svara

  Jag har ju skrivit många många inlägg i den här frågan.
  Säkert i ett försök att hjärntvätta mej själv.
  För rent logiskt så är det ju skitdumt.
  Jag menar, jag vill ha vänner som tycker om mej för den jag är. Inte för hur ofta jag städar el vad jag äger.
  Den typen av människor som dömer mej el andra för såna ytligheter vill inte jag ha som vän.
  Å ändå… på nåt märkligt jävla vis finns tankarna där.
  Hmm.
  Kram på dej hjärtat

 8. Doktor Cecilia april 30, 2013 on 11:43 Svara

  Nej! Jag bjuder hem vänner även när det är stökigt och dammigt hemma. Och älskar de vänner vars stökiga vardag jag får vara en del av lite extra!

 9. Tanja - rastlös april 30, 2013 on 17:35 Svara

  Blev deprimerad i höstas och har varit tvungen att göra slut med div prestationsångest. Enormt befriande. Depression suger men att frigöra sig från massa social ångest rekommenderas. Låt folk komma hem! Störs de av stöket kan de få städa själva.

 10. Elinitis april 30, 2013 on 21:12 Svara

  Så sant! Och usch vad jag känner igen mig.

 11. jessica maj 28, 2013 on 11:00 Svara

  Ja usch jag känner likadant! hatar att bjuda hem folk när det är stökigt, eller när någon kommer på oväntat besök och jag inte har tid att snabbstäda lite innan….då skäms jag och undrar över hur jag kunde låta det bli så stökigt! Sedan så är det ju också så likt många utav mina kompisar har sagt att jag är lite utav en pedant som måste ha det kliniskt! Så vad jag kakllar stökigt är egentligen inte så stökigt! Har nu skaffat mig en städare som komme ren gång i veckan för att jag inte ska behöva tänka så mkt på det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna