VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hur introducerar jag smakportioner på bästa sätt?

Det har varit en omtumlande vecka för lilla Freddie. Först tv-debut och sedan igår får hon sitta med vid matbordet. Jag minns inte när våra andra barn började sitta i barnstol, det känns som om Freddie är tidig. Hon visar ett stort intresse för mat. Hela hennes kroppsspråk bönar och ber ”ge mig mat, jag vill smaka!”. Det var länge sedan sist, hur gör man? Man ska inte ge dem för mycket av något eftersom deras magar inte är vana osv. Idag fick hon smaka lite filmjölk. Grimasen var oslagbar.

Vad börjar man ge till sina bebisar och när? Vår BVC-sköterska sa sist att de nya rekommendationerna  är att man börjar ge smakportioner runt 6 månader till skillnad mot 4 månader som det var förut. Vi började sent med båda de större barnen eftersom de inte visade något intresse. Men nu eftersom Freddie verkligen visar att hon vill tänker jag att hon borde vara redo. Hur gör man?


Kommentarer


 1. Angelica mars 14, 2013 on 14:19 Svara

  Vi fick rådet att ge smaksensationer från ca 4 månader. När barnet satt med oss vid bordet och visade intresse för våran mat så doppa man fingret i maten och lät barnet smaka. Sedan så införde vi smakisar vid 6 månader.

 2. Sprulliutt mars 14, 2013 on 14:25 Svara

  Med andra barnet struntade vi helt i smakportioner. Vid 6 månader satt ungen med vid bordet och sträckte sig efter andras mat. Så han fick börja äta smått själv, ärtor och majs var populärt och gick ner utan tänder.
  Sen råkade jag läsa att det fanns ett namn för detta:
  http://se.babycenter.com/a1007100/vad-är-blw-baby-led-weaning

 3. Linda-Marie mars 14, 2013 on 14:27 Svara

  Vi började ge smak portioner vid fyra månader. Kändes rätt då vår Otto, högg efter maten jag åt när han satt i mitt knä. Alla barn är olika och när Freddie visar intresse för mat så ge lite så hon får pröva. Bröstmjölken kommer sannolikt fortsätta vara huvudfödan.

 4. Kristina mars 14, 2013 on 14:28 Svara

  Ge henne en morot att suga på till exempel. Eller mjukkokta grönsaker i lagom bitar. Sprulliuts länk är en bra början att läsa mer om BLW, sen är det bara att du googlar dig fram om du vill läsa mer. :)

 5. Världens bästa Maria mars 14, 2013 on 14:36 Svara

  Vi kör också BLW och den som är nyfiken på om det är något för dem ska nog inte gå in och läsa min blogg idag 😉 Men det är det enda som fungerar här eftersom min lilla fröken vägrar att bli matad och hon är envis så in i vassen!

  Men vi började ge henne lite ”smaksensationer”, typ låta henne smaka lite mat på ett lillfinger osv, när hon var 4-5 månader. Hon verkade intresserad så vi tänkte att det där med mat kommer att gå skitbra när hon blir större. Hah! Tji fick vi, kan man väl säga. Vi försökte introducera gröt och puréer när hon var lite drygt 6 år men det ratades ganska rejält. Puréer har inte varit något för henne alls.

  Jag tror att det där är väldigt individuellt. För vissa fungerar puréer och matning jättebra och för andra är BLW the shit. Här är det ett ”nödvändigt ont” eftersom inget annat fungerar. Men jag drömmer ibland våta drömmar om att kunna mata henne en burk mat 😀

 6. Anaiah mars 14, 2013 on 15:07 Svara

  Jag skulle också rekommendera BLW, finns mycket att läsa om det och känns som det som ger minst huvudbry för alla inblandade.

 7. Johanna mars 14, 2013 on 15:11 Svara

  Det är så roligt och livsbejakande på
  något sätt när ens bebis börjar käka mat!
  Vi har både gett färdigköpta puréer och kokat
  egna mos av grönsaker och rotfrukter.
  Vi har både matat och låtit bebis känna struktur
  på mat med händer och ansikte :-)
  Jag tänker lite såhär, att bebis kan styra ATT
  och NÄR. Du styr VAD och HUR MYCKET.
  Lycka till <3

 8. therese mars 14, 2013 on 16:19 Svara

  hej,

  vår förste unge herre var inte så sugen på mat. Han fick prova det klassiska, lite mosad potatis, banan, palsternacka, fruktpuréer och sempers banangröt, vilket var typ det enda han godtog förutom mjölk.

  Med lillebror sade faktiskt vår bvcsköterska till vid fyra månader att hon tyckte vi skulle införa eftersom hans viktkurva börja vika lite och han var intresserad av vad vi hade på bordet. Det hon framhöll var att försöka med olika grönsakspuréer och gröt – skippa fruktpuré då de fastnar för det söta.

  Som hon sade körde vi igång med grönsaker, egna och köpta, gick däremot hyfsat snabbt över till vanliga puréer med allt i och gröt, sedan fick han amma som efterrätt typ.

  Det vi märkt var att storebror från han var liten till nu varit liten i maten och petig medan lillebror är matglad och provar på det mesta med glatt humör. Dessutom är han till skillnad från brorsan tämligen ointresserad av sötsaker. Kan lika gärna äta morot eller skivat äpple till fredagsmys medan storbrorsan är manisk vid saker med socker, så jag tror på att införliva fruktsmakerna senare.

 9. Hanna E mars 14, 2013 on 16:23 Svara

  Vi började vid dryga 4 månader med båda barnen, mest för att jag ville ge dem tid att vänja sig eftersom jag började jobba när de var 8 resp 10 månader.

  När barnen började visa intresse så fick de smaka lite grönsaker eller så från våra tallrikar. Med 1:an gjorde jag mycket egna puréer och mosade vår mat, 2:an ratade min mat fullständigt och åt i princip bara burkmaten tills hen var 10-12 månader när vår mat fungerade bättre.

  Båda barnen har fått egengjord havregrynsgröt ganska tidigt. Jag körde havregrynen i matberedaren för att göra de lite mindre och kokade sen på en del havregryn och en del vatten i micron. Det för att introducera gluten under amningen eftersom det är det som rekommenderas för att undvika glutenintolerans. Havre innehåller lite gluten, men inte mycket.

 10. Icka mars 14, 2013 on 16:24 Svara

  Jag kan bara rekommendera BLW!!! Vår tjej började med vattenmelonstrekanter när hon var 5 månader, hon gick vidare till broccoli, palsternacka, potatis, pasta osv rött fort. Jag har aldrig pureeat nåt till henne. Hon har aldrig någonsin krånglat med maten, hon äter allt och provar nya maträtter ivrigt.
  Once you go BLW you never go back!!

 11. Jag tog olika saker olika gånger, men typ potatis, banan morötter och blandade med bröstmjölk. Vet INTE om det var överdrift eller inte men det kändes bra för mig :-)
  tror den berömda magkänslan får avgöra
  och mitt bvc sa för övrigt smakportioner vid fyra månader och minst ett helt mål om dagen vid 6 månader. Jag lyssnade inte på dom utan på mitt barn som vill lite olika beroende på dagsform.

  :-)

 12. Doktor Cecilia mars 14, 2013 on 21:16 Svara
 13. Lisa - MondoCane mars 14, 2013 on 23:24 Svara

  Du gör ju som du känner själv, men min läkare när jag ammade sa att de rekommenderade att vänta till 6 månader om jag helammade. Jag vet inte om du helammar, men om man helammar är det bättre att vänta eftersom andra smaker konkurrerar ut mjölken annars, och andra saker behövs faktiskt inte medans bröstmjölken är totalt nödvändig. Igen, no judgement eller något, endast menat som tips från min irländska läkare. Fast det är ju roligare att ge smakprover än att amma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna