VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Jag längtar efter att få fostra hormonstinna tonåringar och dra dem metaforiskt i örat

 • Inlägg av:
 • Datum:
 • Kategori: Allmänt
Bild 2013-02-05 kl. 23.34 #3

Nu utgår jag ifrån att alla har precis har sett på Uppdrag Granskning och är insatta i fallet. Om inte så handlade det ikväll om kvinnohat på nätet. Min BFF Natashja var med på ett hörn och briljerade som vanligt. Hon och en kvinna vid namn Julia blev hårt antastade i H&M:s kommentarsfält på facebook när de  ifrågasatte valet att trycka upp den avlidna sexförbrytaren Tupac på en t-shirt. Kvällens skratt var när en näthatare gick igång och ba:

Asså, hon dissa Tupac, han är död och har inte gjort något, jag dissar henne åt honom ba!

Min vilda gissning är att minst hälften av dem som har skrivit elaka hot och kommentarer till Julia och Natashja angående Tupactröjan på H&M är under 25 år. Många går säkert i högstadiet och gymnasiet. Jag känner igen tugget. Mina öron hör det mesta som sägs i ett klassrum. Det kliar i hela min kropp. Jag vill ut i klassrummen och uppfostra framtiden. Som svensklärare kommer jag drilla mina elever i etik, moral och genus. Yey! Jag kommer ge dem i uppgift att skriva hatbrev. Sen ska vi tillsammans i klassen analysera dem och diskutera fenomenet. Det är vad jag ska göra. Tre terminer kvar sen tar jag ut min lärarexamen och landar jag förhoppningsvis på en skola där jag behövs och kan göra skillnad.


Annons

Kommentarer


 1. Moa februari 6, 2013 on 21:23 Svara

  Flera av mina absolut vettigaste vänner håller på och utbilda sig till lärare. Så fantastiskt att det är sådana som du och de som kommer hjälpa till att fostra alla vilsna tonåringar i framtiden! Kram

  • apan februari 6, 2013 on 21:56 Svara

   Läraryrket är fantastiskt.

 2. åh, jag önskar du varit min svenskalärare. Jag tror du kommer bli grymt bra :) Programmet var hemskt jobbigt att se, jag tappar tron på framtiden. Så himla vidriga människor det finns.

  • apan februari 6, 2013 on 21:54 Svara

   Ja, det finns vidriga människor. Tyvärr tror jag att dessa individer stundtals är fromma som lamm offline. Nätet och trycket från andra lockar lätt fram dåliga sidor hos folk. Det är lättat haspla ur sig elakheter utan att förstå konsekvensen av det.

 3. Sara februari 6, 2013 on 21:37 Svara

  Va?! Nej!

  Åh, jag tycker du brukar vara så bra och smart, men det här känns som en hemsk uppgift för tonåringar! Det känns som ett slags övergrepp att ge barn (jo, gymnasister kan ju vara under 18) i uppgift att formulera hat.

  Det finns smartare sätt att skaka om dom. Om det är det du vill.

  (Jag är själv gymnasielärare – bäst att säga det.)

  • apan februari 6, 2013 on 21:51 Svara

   Jag håller med dig. Det var inte genomtänkt, en skrivuppgift i form av hatbrev blir kanske lite magstarkt. Men, vi skulle kunna diskutera och analysera det hela. Vad kul att du är lärare. Vilka ämnen undervisar du i?

   • Sara februari 6, 2013 on 22:04 Svara

    Hehe! Men jag förstår hur du tänkte, jag blev också omskakad av Uppdrag granskning och kände att jag vill GÖRA nåt!

    Jag är också svensklärare, men jag hamnade på universitetet istället för i skolan så numera undervisar jag mest på lärarprogrammet.

 4. Fanny februari 6, 2013 on 21:38 Svara

  Jag går gärna om gymnasiet om jag får ha dig som svenska lärare!!! xD :)

  • apan februari 6, 2013 on 21:47 Svara

   Det går säkert att lösa! Yey!

 5. emelie, religionsvetarnörd februari 6, 2013 on 22:09 Svara

  Alltså HURRA för människor som dig! I min religionsvetarklass har jag ett par fantastiska folk som tänker lika klokt som du. Jag blir imponerad, inspirerad och hoppfull!

 6. Anaiah februari 6, 2013 on 22:09 Svara

  Jag tror också att just dessa män som programmet handlade om är unga män och det kanske de vi bäst kan forma. Tyvärr är näthat vanligt även bland äldre män, det har jag blivit upplyst om när jag själv skrev ett inlägg om ”dagens ungdom” för ett tag sedan.

  Men jag känner nog som du, någon stans måste vi börja och det är kanske inte på Olle 56 år i Stockaryd vi ska satsa vårt krut, utan på de som ännu inte blivit vuxna. Skådespelaren Don Glover säger ”when you’re 30, you are the person you’re gonna be for the rest of your life” och lite så är det kanske. Men män som hotar ska aldrig tollereras oavsett ålder och jag tror att vi anpassar oss till viss del genom hela livet, det gäller bara att visa var skåpet ska stå 😉

 7. emelie, religionsvetarnörd februari 6, 2013 on 22:10 Svara

  (Som alltså också ska bli lärare glömde jag lägga till, men det kanske framgick ändå:)

 8. peachbeast februari 6, 2013 on 22:12 Svara

  Det är så bra att du finns! Framtiden ser ljusare ut då :-)

 9. T februari 6, 2013 on 22:13 Svara

  Tummen upp för dig! Du kommer bli en lovely lärare.

 10. T februari 6, 2013 on 22:17 Svara

  måste också säga att jag tycker inte att idéen med hatbrev är så tokig, man behöver ju inte hata någon utan något. pedofiler, krig, svält eller något så banalt som att gå upp på morgonen, skriva hur mycket man hatar det för att sätta ord på känslan. Kan nog bli en intressant diskution kring just känslan hat, varför finns den? vad gör den med oss? hur ska vi tackla hatet osv osv.

 11. Vera februari 6, 2013 on 22:24 Svara

  Du är välkommen och efterlängtad!

 12. Du kommer bli en ruskigt bra lärare. Jag önskar att mina gamla lärare la större fokus vid just etik, moral och genus.

 13. cecilia februari 7, 2013 on 00:11 Svara

  Hej apis. Jag är också en apa. Har läst mycket och sett ug om näthat men fastnade för nätkärlek (egentligen bara kärlek då). Så tänkte nätkärleka dig. Inte bara för att utan för att du förtjänar det.

  Så. Jag älskar dig. Ok? Du kommer bli en fantastisk lärare och jag önskar fler var som du. Själv älskar jag svenska och religion och min lärare är sjukt bra. En utvecklas otroligt av religionslektionerna! Du är underbar och jag vill ha en bebis nu endast för att döpa HON till Freddie. Loove it. Tack.

 14. SannaMac februari 7, 2013 on 10:39 Svara

  Jag blev också, som de allra flesta andra) vansinnigt upprörd, förbannad, skitarg och jätteledsen under gårdagens Uppdrag granskning. Och jag befinner mig i skolans värld dagligen, för tillfället på högstadiet. Det finns otroligt många väldigt vettiga ungdomar med fina åsikter och massor av empati som ALDRIG skulle uttrycka sig på det där sättet – men det finns också väldigt många som inte längre ser ords betydelse, som slänger ur sig fruktansvärda saker i klassrummet och till varandra – och det är där, jag precis som du, jag känner mig väldigt glad över att vara lärare – för någonting kan jag faktiskt bidra med. Men, det är fasen inte lätt att bemöta alla gånger – för vissa förstår helt enkelt inte att de sårar någon annan.

 15. Önskar att jag kunde flytta till Stockholm bara så att mina blivande barn skulle kunna få dig som lärare.

 16. Morrhoppan februari 7, 2013 on 13:42 Svara

  ÅÅH! Kan du klona dig själv och apa på alla skolor? Det skulle verkligen behövas. Du är så grym!

 17. Lesthis gothworld februari 7, 2013 on 17:49 Svara

  Vilken tur att såna som du finns, du kommer vara en exceptionellt bra lärare! 😀

 18. Aasa februari 7, 2013 on 18:55 Svara

  Jag blir så glad över att det finns folk som brinner för att arbeta med ungdomar, som orkar och vill! En av mina vänner pluggar också till lärare, och jag är imponerad! Jag blir själv trött bara av att tänka på det! Bra där Anna! Thumbs up!

 19. Anna februari 7, 2013 on 19:30 Svara

  Åh. Jag vill ha dig som lärare till min kotte den dagen han blir så stor!

 20. Frida februari 7, 2013 on 20:23 Svara

  Snygg du e! Med vänlig hälsning!

 21. November februari 7, 2013 on 21:43 Svara

  om du kommer ha sådana uppgifter under svenska lektionerna så måste jag bara säga att du kommer vara en fantastisk lärare. synd att det inte finns så många svenska lärare som är som dig!

 22. bea februari 8, 2013 on 22:27 Svara

  Låter som att du kommer bli en grymt bra lärare! Synd bara att inte alla ungdommar i Sverige kommer kunna ha dig som lärare, mer sånt här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna