VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Baka prinsesstårta med hemgjord marsipan av mandelmassa

DSC_0867

Baka, baka liten prinsesstårta. Svärfar fyller år jag erbjöd mig att baka en prinsesstårta vilket råkat vara lite utav min specialitet. Nu ska jag dela med mig av allt från recept på tårtbotten till hur du ska göra för att lyckas med marsipanen. Jag har bakat en liten minitårta i en springform med 15 cm i diameter och halverade därför recepten. Receptangivelserna nedan gäller för en normalstor springform på 24-26 cm.

DSC_0777

Grundrecept på en god tårtbotten: 4 ägg, 2 dl strösocker, 1 dl potatismjöl, 1 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver. Baka i smord form cirka 2.5 liter. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl och bakpulver, vänd ner i smeten och rör om ordentligt. Häll smeten i formen och grädda kakan tills du kan stoppa ner en sticka utan att den kladdas ner. 200-225 grader cirka 35 minuter.

fyllning

Låt kakan svalna när den är gräddad. Dela sedan den på tre. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm. Jag gör vaniljkräm på philadelphiaost genom att helt enkelt blanda 200 gram philadelphia, florsocker och vaniljsocker tills det smakar gott. Sen gör jag ett tjockt lager lägger på locket och brer fyllning runt tårtan.

DSC_0852

Sen är det dags att göra marsipan. Till 1 kg marsipan (jag delade detta receptet på tre eftersom jag gjorde en liten tårta) behövs: 3/4 vatten, 1.5 msk smör, 3.5 msk vetemjöl, 500 g mandelmassa, 3 dl florsocker och karamellfärg. Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull. Vispa ner mjölet och känn dig nöjd när det blivit en liten boll. Denna lilla klump är utdrygning till mandelmassan och ska nu bli ordentligt kall lägg därför in den i kylen. Blanda sedan i hop den med riven mandelmassa, sikta på florsocker och knåda tills den fått en fin konsistens.

färga marsipan

Den finaste och karaktäristiska gröna nyansen på marsipanen får man genom att mixa gult och grönt. Den gröna karamellfärgen är väldigt starkt och tar lätt över. Var varsam. Jag delar alltid marsipanen på hälften, färgar in den ena halvan, blandar ihop dem, färgar in halva osv tills jag fått rätt nyans. Kom ihåg att spara en liten bit till rosen.

DSC_0862

Sedan kavlar jag marsipanen i en plastpåse. Detta för att den inte ska klibba fast i diskbänken.

marsipanNär jag kavlar färdigt klipper jag upp påsen och kavlar lite till för att få en slät och fin yta utan veck från påsen.
till rosenSedan färgar jag marsipanen till rosen, kavlar ut den och stansar ut fem rundlar till rosen.

DSC_0867

Sikta lite florsocker över verket och sätt dit rosen. Tårtan kan med fördel stå och safta till sig ett dygn innan den ska serveras.


Kommentarer


  1. Suz januari 6, 2013 on 09:11 Svara

    Oj så fin den blev!

    • Apan satt i granen januari 7, 2013 on 15:56 Svara

      Tack!

  2. ss januari 6, 2013 on 19:15 Svara

    Mm mums!!
    Är det bara filadelfia? Alltså ingen grädde?

    • Apan satt i granen januari 7, 2013 on 15:54 Svara

      Åh! Glömde skriva dit grädde. Klart det ska vara grädde på! Tack!

  3. Ellet januari 6, 2013 on 19:26 Svara

    Fyfan så snyggt. Lovar att den inte hade sett ut sådär om jag gjort den, haha. Nångång måste man ju prova!

  4. Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥ januari 6, 2013 on 20:50 Svara

    Åååh så otroligt fint. Duktig du är som gör allt själv.

  5. Emelie januari 7, 2013 on 13:13 Svara

    Åh, wow! Det skulle jag kanske försöka mig på att göra någon gång…!

    • Apan satt i granen januari 7, 2013 on 15:53 Svara

      Do it! Gott och roligt.

  6. jessica n januari 7, 2013 on 22:41 Svara

    Åh va underbar den ser ut, grädden, ska den bara vara i lagret emellan eller också uppepå tårtan? Ska nog försöka mig på detta till dotterns födelsedag, eller så gör bageriet ganska goda, haha

    • Apan satt i granen januari 8, 2013 on 09:41 Svara

      Det ska bara vara grädde på toppen, en rejäl klick så att formen blir fin.

  7. Ume september 2, 2020 on 09:50 Svara

    ”3/4 vatten”, kan en gissa det är matskedar som menas? 3/4 msk?

Lämna ett svar till Ume Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna