Baka, baka liten prinsesstårta. Svärfar fyller år jag erbjöd mig att baka en prinsesstårta vilket råkat vara lite utav min specialitet. Nu ska jag dela med mig av allt från recept på tårtbotten till hur du ska göra för att lyckas med marsipanen. Jag har bakat en liten minitårta i en springform med 15 cm i diameter och halverade därför recepten. Receptangivelserna nedan gäller för en normalstor springform på 24-26 cm.
Grundrecept på en god tårtbotten: 4 ägg, 2 dl strösocker, 1 dl potatismjöl, 1 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver. Baka i smord form cirka 2.5 liter. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl och bakpulver, vänd ner i smeten och rör om ordentligt. Häll smeten i formen och grädda kakan tills du kan stoppa ner en sticka utan att den kladdas ner. 200-225 grader cirka 35 minuter.
Låt kakan svalna när den är gräddad. Dela sedan den på tre. Fyll första lagret med hallonsylt och andra lagret med vaniljkräm. Jag gör vaniljkräm på philadelphiaost genom att helt enkelt blanda 200 gram philadelphia, florsocker och vaniljsocker tills det smakar gott. Sen gör jag ett tjockt lager lägger på locket och brer fyllning runt tårtan.
Sen är det dags att göra marsipan. Till 1 kg marsipan (jag delade detta receptet på tre eftersom jag gjorde en liten tårta) behövs: 3/4 vatten, 1.5 msk smör, 3.5 msk vetemjöl, 500 g mandelmassa, 3 dl florsocker och karamellfärg. Koka upp vatten och matfett i en liten kastrull. Vispa ner mjölet och känn dig nöjd när det blivit en liten boll. Denna lilla klump är utdrygning till mandelmassan och ska nu bli ordentligt kall lägg därför in den i kylen. Blanda sedan i hop den med riven mandelmassa, sikta på florsocker och knåda tills den fått en fin konsistens.
Den finaste och karaktäristiska gröna nyansen på marsipanen får man genom att mixa gult och grönt. Den gröna karamellfärgen är väldigt starkt och tar lätt över. Var varsam. Jag delar alltid marsipanen på hälften, färgar in den ena halvan, blandar ihop dem, färgar in halva osv tills jag fått rätt nyans. Kom ihåg att spara en liten bit till rosen.
Sedan kavlar jag marsipanen i en plastpåse. Detta för att den inte ska klibba fast i diskbänken.
När jag kavlar färdigt klipper jag upp påsen och kavlar lite till för att få en slät och fin yta utan veck från påsen.
Sedan färgar jag marsipanen till rosen, kavlar ut den och stansar ut fem rundlar till rosen.
Sikta lite florsocker över verket och sätt dit rosen. Tårtan kan med fördel stå och safta till sig ett dygn innan den ska serveras.
Oj så fin den blev!
Tack!
Mm mums!!
Är det bara filadelfia? Alltså ingen grädde?
Åh! Glömde skriva dit grädde. Klart det ska vara grädde på! Tack!
Fyfan så snyggt. Lovar att den inte hade sett ut sådär om jag gjort den, haha. Nångång måste man ju prova!
Åååh så otroligt fint. Duktig du är som gör allt själv.
Åh, wow! Det skulle jag kanske försöka mig på att göra någon gång…!
Do it! Gott och roligt.
Åh va underbar den ser ut, grädden, ska den bara vara i lagret emellan eller också uppepå tårtan? Ska nog försöka mig på detta till dotterns födelsedag, eller så gör bageriet ganska goda, haha
Det ska bara vara grädde på toppen, en rejäl klick så att formen blir fin.
”3/4 vatten”, kan en gissa det är matskedar som menas? 3/4 msk?