VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Prostitution bakom slöjan

I dokumentären ”Prostitution bakom slöjan” skildrar Nahid Persson två kvinnors kamp om att överleva i ett land där kvinnoförakt är en del av lagstiftningen. Det är en fruktansvärt tung dokumentär och det gör ont i hela mig att se deras lidande. Tragedierna avlöser varandra. Jag kan inte in min vildaste fantasi föreställa mig hur det känns att stå vid en vägkant med ett barn i famnen i hopp om att få sälja sex för att få pengar till mat.

Drogmissbruket och ångesten över att försumma sina barn går hand i hand. Det skär som en kniv i hjärtat när en av kvinnorna berättar om sin 3 månader gamla dotter som maken sålde för en struntsumma medan hon var ute på gatan och försörjde familjen.

Innan revolutionen för 25 år sedan var Iran ett av de mest liberala länderna i den islamiska världen. Kvinnorna blev de stora förlorarna när koranens ord plötsligt blev en del av lagstiftningen. Kvinnor ärver hälften av  så mycket som en man och kvinnans vittnesmål är värt hälften av mannens. Flickors barndom slutar när flickor fyller 9 år vilket gör att de från och med sin nionde födelsedag straffas enligt samma skala som en vuxen kvinna.

Män kan enligt shia islam skaffa sig en sighe, vilket är en extra hustru som de kan gifta sig med emot betalning. Längden på dessa äktenskap kan variera från allt mellan 10 minuter till 99 år. Det beror helt enkelt på vilken deal man ingår. I dokumentären ingår en 17 årig flicka sighe med en gammal man för 200 dollar. När hon blivit påsatt i två veckor och fått sina pengar flyr hon till en annan stad, trots att avtalet var att hon skulle vara hans i ett halvår.

Jag hyrde filmen men såg nu att den finns att se i sin helhet på google video.


Kommentarer


 1. Åsiktsregistret juli 4, 2012 on 12:29 Svara

  Åh, kommer inte på något att säga mer än att det är fruktansvärt. Väldigt bra film, tack för tipset!

 2. Martina juli 4, 2012 on 15:23 Svara

  Jag såg den när den gick på tv för något år sedan och ja, den är verkligen tung.
  jag minns att jag var så arg och frustrerad över att män i denna dag fortfarande behandlar kvinnor på detta sätt och använder religionen som en ursäkt….

 3. Maria juli 5, 2012 on 11:33 Svara

  Jättebra film, Nahid är så jäkla grym!

 4. Julia juli 17, 2012 on 09:12 Svara

  Minns att jag såg den för något år sedan på tv, var visserligen max 14 år gammal när jag såg den men jag var så arg över att man människor fortfarande använder religionen som ursäkt för att begå brott och att det så gott som alltid är kvinnorna som förlorar på det.

 5. Victoria juli 17, 2012 on 15:39 Svara

  Jag hittar inte videon! :(

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna