VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Johanna 28 år

Johanna, 28 år och mamma till en tvååring och en tre och ett halvtåring.

Har kämpat med vikten sedan tonåren, hade lyckats gå ner till 62 kilo innan jag för 7 år sedan träffade min pojkvän (pappan till barnen), gick upp 20 kilo i ”förhållandevikt” och sedan blev jag gravid och gick upp nästan 30 kilo för att sedan kämpa mej ner till 70 kilo för att bli gravid igen och än en gång gå upp nästan 30 kilo. Min yngsta är nu 2 år och sedan han föddes har jag lyckats kämpa mej ner till en vikt på 64 kilo.

Jag har aldrig trivts med min kropp utan alltid velat vara smalare även när jag vägde 62 kilo, alltid velat ha fastare och större bröst även innan jag födde mina barn och hade en lagom fast E-kupa. Det beror på att jag har dålig självsyn och är världens bästa på att kritisera mej själv. Dock är jag stolt över hur mycket jag gått ner i vikt och trivs bättre i storlek 38 än storlek 46.

Det som jag mår dåligast över att mina bröst efter amningen är flera kupor mindre, har idag liten C, så stor skillnad, dessutom är dom varken fasta eller fylliga och det kan få mej att känna mej väldigt oattraktiv och kan känna att en del av min kvinnlighet inte längre finns kvar. Har bristningar på lår, rumpa och mage, ja till och med på venusberget(?), rätt många allt som allt, men ljusa och dom kan jag leva med. Ser dom lite som ”krigsärr” jag kämpade igenom två rätt tunga förlossningar och två kämpiga förlossningar och detta är mina ärr, dom kan jag vara stolt över.

Att det finns saker med min kropp som jag inte är nöjd med är inget konstigt då jag idag kan titta på kort som är 10 år gamla där jag hade storlek 36 och undra ”hur faan tänkte jag då, hur kunde jag tycka att jag var tjock?”. Min mammakropp är något som jag kan vara stolt över även om jag har hängig hud på magen och ett par ”taxöron” till tuttar för i min kropp skapades det två underbara små liv och dom är värda alltihopa och mera.

Efter min första graviditet blev jag nedstämd över min kropp och då det bara hann gå 11 månader innan jag blev gravid igen hade min kropp inte fått chansen att återhämta sej och jag hade inte hunnit gå ner så mycket som jag hade önskat, men graviditeten var självklart välkommen och glädjande och aldrig känner jag mej så vacker som när jag är gravid och bär ett liv inom mej.

När jag fött två barn och ammat båda blev jag än en gång nedstämd över min kropp men när jag tog tag i övervikten och började känna mej starkare och hälsosam så kom en helt ny känsla över mej. Jag kan inte gå och förvänta mej att min kropp ska se ut som den gjorde för 10 år sedan och innan två graviditeter, ålder och graviditeter gör sitt med kroppen. Den gör den inte fulare utan tvärt om, vackrare.

Min kropp är en vacker kvinnokropp som burit två liv och det finns inget vackrare än det! Jag är vackrare idag än var jag var som en ”ung & fräsch” 18åring.

Johannas blogg hittar du här.


Kommentarer


 1. Sandra juni 18, 2012 on 08:10 Svara

  Jag tycker den här sidan är ett jättebra initiativ. Och jag förstår verkligen syftet med sidan, vilke är bra på alla sätt och vis. Själv har jag tröttnat lite på det här med kroppsbedömning. Även om tanken är att visa upp alla slags kroppar, så är det väl det där med kroppar som är så himla trist att visa upp. Jag menar inte att det ger komplex eller sånt. Utan snarare att det drar fokus till kroppen. Och det är så himla tråkigt. Det finns annat som jag tycker är mer fascinerande med hur man förändras när man får man, än kroppen.

  Dessutom blir det lite knasigt nu när det kommer före och efter bilder på en viktnedgång. Heja Johanna, verkligen på alla sätt och vis. Det är inte lätt att kämpa med vikt. Men, varför måste det visas upp i den här bloggen? Om syftet är att hylla mammaformen tycker jag det är det vi ska se och hylla, inte viktnedgångsbilder.

 2. Min efterbild är min mammakropp, min förebild VAR min mammakropp.
  Båda bilderna visar hur min kropp sett ut efter graviditet men min efterbild visar min mammabild i dagsläget.
  Att vara överviktig oavsett graviditet eller inte har varit slitsamt då jag inte hade orken att vara en bra mamma så för mej handlade viktnedgången om att bli stark och hälsosam för att må bättre och orka med.
  Mina bilder visar samma kropp efter två graviditeter men också skillnaden på hur 30kilo gör sin skillnad med en mammakropp.

 3. Lilldjupa juni 18, 2012 on 09:11 Svara

  Jag tycker bilderna är vackra! och jag tycker att alla mamma-kropps berättelser är lika värda, detta är ju tydligt en del av din Johanna!
  Vad du väljer att berätta kring din mamma-kropp är helt upp till var och en och en bestämmer helt själv vad som är viktigt för en!

  • Lilldjupa: Precis, detta är juh mina tankar och känslor och en liten del av min berättelse.
   Försöker inte alls få folk att tro att man är vackrare om man är 30 kilo mindre, alla klär i olika vikter/storlekar och det viktigaste är att man själv trivs och mår bra.
   Hade jag trivts och varit nöjd när jag vägde 100 kilo hade jag juh inte kämpat för att gå ner i vikt.
   Har många nära vänner som efter deras graviditeret ligger runt 100 kilo eller mer och är otroligt vackra i sina mammakroppar. <3

 4. Malabuz juni 18, 2012 on 13:29 Svara

  Wow heja dig. Skit hur gjorde du? Bra gjort.

  • Jag bestämde mej, tog de chanser jag kunde till att träna, även gå i trappor med matkassar är träning, diska och städa.. Sen försöker jag promenera mycket. Självklart handlar det om kost också, äter normala portioner, husmanskost och unnar mej även gott och onyttigt, men inte varje dag. 😉

   Läs gärna mer i min viktblogg: http://vikten.salkert.se

 5. Toffs juli 2, 2012 on 20:45 Svara

  Är helt tagen, vilken resa! Heja!!

 6. Linn november 18, 2012 on 16:39 Svara

  Johanna! wow! Vilken kropp! Min första tanke var: ”herreguuuud vilken snygg kropp hon har tränat till sig! Kolla rumpan! Armarna! Skuldrorna! Tuttarna! Axlarna!”
  Funderade faktiskt om det ens var möjligt?! Kan en kropp se så mycket friskare och starkare ut på bara ett år? Vilken inspiration! (Jag är inte gravid eller mamma, men är överviktig och hoppas kunna träna till mig en ännu starkare kropp).

  Sen blev jag lite ledsen när jag läste dina tankar kring din egen kropp. Du förtjänar verkligen att vara snällare mot dig själv. Du har bara en kropp och du är VACKER! Ta vara på det :)

  Kram Linn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna