VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Att känna obehag när det råder dålig stämning på nätet

Det råder pajkastning de luxe på nätet just nu. Jag har följt debatten på avstånd och tycker synd om alla inblandade. Det taskigaste någon skrivit till mig här på min blogg någonsin var något i stil med att jag förtjänade en fet smäll och jag blev illa berörd över att en helt okänd människa som endast läser min blogg tar sig rätten att häva ur sig sådana oförskämdheter.

Pajkastningen började med att Ellen publicerade ett mail på sin blogg som Lady Dahmer hade skrivit.

Att dessa två kvinnor har delade meningar i mångt och mycket är en sak för sig, men jag kan inte begripa varför Ellen skulle publicera ett mail som Lady Dahmer skrivit till henne. I mailet skriver Lady Dahmer att hon fått sig en tankeställare tack vare Ellens tweets om att hänga ut barn på nätet. Jag tolkar Lady Dahmers mail som ett ärligt och rakt mail där hon indirekt creddar och tackar för tankeställaren. Om jag hade varit Ellen skulle jag ha blivit glad och kanske svarat på mailet. Men istället publicerar hon det alltså på nätet med en ganska taskig ton eftersom hon döpt skärmdumpen till ”rövslickeri”. Jag förstår att Lady Dahmer blir förbannad och känner sig blottad.

Som ni vet är Lady Dahmer och jag kompisar. Ellen har jag aldrig träffat, men nätet är litet och vi har stött på varandra lite här och där. Jag gillar båda dessa kvinnors bloggar och känner mig illa till mods av den dåliga stämning som uppstår när det är bråk i bloggvärlden.

Värst av alla är nog alla läsare som tar parti och ska kommentera till den ena eller den andras nackdel eller fördel. Antingen sågar de Ellen vid fotknölarna eller tycker de att Lady Dahmer är kokko. Den vettigaste kommentaren av de hittills sammanlagt 63 hos Lady Dahmer och 53 hos Ellen är enligt mig:

Folk får gärna ha skilda åsikter, men när det hamnar på sandlådenivå där båda parter har varsin vild hejaklack vid sin sida blir det endast patetiskt. Jag finner inga ord förutom att jag tycker det är obehagligt, samt att jag skulle bli förvånad om detta grälet inte tärde på Ellen och Lady Dahmer.

Det kanske ses som dubbelmoral att jag lyfter det nu istället för att bara låta det rinna ut i sanden. Syftet med detta inlägg är att visa upp de starka krafter som råder på nätet och hur fel ett blogginlägg kan ”slå”.

Jag har läst samtliga kommentarer i bådas bloggar och gjort en sammanställning av materialet. Jag valde att strukturera upp fyra kategorier:

1. Positivt om Ellen i de båda bloggarnas kommentarsfält
2. Negativt om Ellen i de båda bloggarnas kommentarsfält
3. Positivt om Lady Dahmer i de båda bloggarnas kommentarsfält
4. Negativt om Lady Dahmer i de båda bloggarnas kommentarsfält

De kommentarer jag ansåg vara neutrala eller off topic valde jag bort, likaså Ellens och Lady Dahmers egna kommentarer. Resultatet tyder på att Ellen fått mest skit och minst cred i pajkastningen, samt då att Lady Dahmer fått mest cred och minst skit.

I båda kommentarsfälten har röster höjts som menar på att kvinnorna mobbar varandra, men vid min granskning har båda kvinnornas argument varit sakliga medan det istället har varit bloggläsarna som stått för påhopp och otrevligt tilltal.

Jag har även gjort en ->  sammanfattning av kommentarer i pajkastning. Här har jag sammanställt vad som sagts om respektive kvinna i respektive blogg. Med risk för att ha missat någon och något vill jag med detta påvisa att det är allas vårt ansvar att upprätthålla en god ton och stämning på nätet.

Återigen, kvinnorna må ha delade uppfattningar om saker och så även vi bloggläsare, men att spä på konflikten ytterligare genom att skriva elaka kommentarer bidrar inte till något annat än en icke konstruktiv lynchstämning. Tack för ordet.

Update: Ellen har raderat några elaka kommentarer på sin blogg.


Kommentarer


  1. Eller juni 11, 2012 on 20:42 Svara

    Men skulle det inte vara mer relevant att se hur många på respektiva blogg var mot eller höll med den andre? Självklart får LD fler hejjarop när hon har störst blogg?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna