VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vad är vitt, kladdigt men torrt på samma gång, luktar konstigt och kliar något helvetiskt?

– Nej det menar du inte! Svamp? Svamp? Är det sant?

Min kära vän Natashja ställde en relevant fråga på twitter igår kväll:


Jag blir förbannad på riktigt. Hur kommer det sig att jag 13 år gammal på sexualundervisningen tillsammans med tjejerna i klassen fick sitta inne hos skolsyster och trä kådisar på en penisatrapp i frigolit?

Hur kom det sig att visom unga flickor inte fick bättre kunskap om våra kön och hur vi hanterar dem rent fysiskt och njutningsmässigt? Första gången jag fick svamp hade jag ingen aning om vad det var som hände trots att det var i vuxen ålder. Det var vitt, det var kladdigt men torrt på samma gång, det luktade konstigt och kliade något helvetiskt. Jag efterlyser bättre sexualkunskap till våra barn och därmed basta!


Kommentarer


 1. Dess maj 29, 2012 on 15:52 Svara

  Jävligt sant! Jag hade hört talas om det men trodde att det var ngt man fick för att man var smutsig och ofräsch.

 2. julia maj 29, 2012 on 16:04 Svara

  Sexualkunskap förekommer inte alls på min skola, en lektion, ”eeehmm… ja, en spermie från pappan befruktar ett ägg från mamman och så blir det barn..” fick läraren fram, röd i ansiktet.

  Tror nog inte en lärare hade kunnat säga kondom på vår skola utan att skämmas till döds.

 3. TantMango maj 29, 2012 on 16:23 Svara

  Jag visste inte det fortfarande och är över 30.

  Det borde finnas något ämne som ungarna har varje vecka som innehåller både sex och olika slags relationer där professionellt folk som kan och vågar prata om saker har hand om det. Har inte stenkoll på vad som finns men tror inte det är mkt bättre än förr när en själv gick i skolan.

 4. Kajsa maj 29, 2012 on 17:36 Svara

  Hallå där! Hittade hit från KattaKvack å kände igen mig sjukt på allt i din blogg, på gott o ont :) Jag pluggar också till gymnasielärare, gick gravid två ggr under studierna och har nu tre barn å en satans massa skolarbete att tenta upp :( Den sista graviditeten hade jag tamejfasen svamp i över 6 månader!!! Den gick aldrig över, tills ungen kom ut för drygt 8 månader sen. tur att den gick över men synd att man som mamma till tre barn, där en är en krypande bebis, inte riktigt hinner någonting och har skitsvårt att fokusera…på nåt överhuvudtaget… Hoppas dina tentor går bra, svampen försvinner å ni har tid för varann :)

 5. Katten maj 29, 2012 on 21:25 Svara

  Jag kan inte komma mig till minnes att vi hade någon särskild sexualkunskap i skolan där vi fick lära oss om sex utan det var väl mer biologiskt hur vi ser ut och så…..minns iaf inget utav det. Vilket fall som helst minns jag en händelse som har med just svamp att göra. En väninna till mig, sommar, svamp som har gjort hennes fiffi stor som en tennisboll (eller iaf vad hon sa att det kändes som) och det kliade så jävulskt så att hon inte ens kunde sitta still!! Själv har jag haft turen att inte drabbats någon gång av detta obehag! Peppar peppar. Jäkligt kul blogg förresten! Love it!

 6. michaela maj 29, 2012 on 21:50 Svara

  Jag har precis haft pubertetssnack/lättare sexualundervisning med åk4,5,6,7 och 8 på min skola och jag är ut precis på det sättet som jag önskade att mina lärare hade gjort.
  Nu är ju inte jag lärare utan skolsyster så mina kollegor är ansvariga för själv sexualundervisningen men jag kör ändå en liten runda ändå. Även om grupperna är uppdelat tjejer och killar så berättar jag ändå om det andra könets kön.

  Det är först och främst en feministisk syn på det hela: jag ritar upp och fokuserar mycket på klitoris, myterna om och hur man använder sig av den och om myten om mödomshinnan.
  Jag fokuserar även på utseende i detalj (så att ingen flicka el pojke någonsin på min skola behöver vara orolig över att de är fula/konstiga och inte vågar fråga el oroar sig i onödan).

  Jag berättar även om färger, konsistenser, knottror, storlekar, lukter osv. Allt för att ingen ska någonsin vara tveksamma till vad som är normalt el inte normalt. jag försöker att inte lämna något till fantasin. Ingenting är pinsamt – inte ens onani eller ”äckliga och pinsama saker” så som flensost, svamp och andra åkommor som kan drabba underlivet.

  Med andra ord . det finns andra viktiga saker att lära barnen än att sätta på en kondom på en pinne (jag gör inte ens det med barnen – det har det fått göra på ett studiebesök hos ungdomsmottagningen som jag tog med dem till). förhoppningsvis kan man få några barn att i framtiden att inte tycka att de är onormala.

 7. Sofia Ekström maj 29, 2012 on 22:42 Svara

  jag håller med dig! kan sexualundervisningen inkludera några fler än heterosexuella män (pojkar), tack!

 8. Manduzana stickar maj 31, 2012 on 13:59 Svara

  Jag vet inte hur det ser ut nu för tiden men när jag gick på högstadiet så bestod vår sexualundervisning av att vår lärare berättade om att han och hans fru hade sex i deras segelbåt. Men tack för den!
  Det borde finnas två ämnen. Sexualundervisning som går igenom det här med sex, hur det går till, konsekvenser, njutningar och allt det där. Sedan borde det finnas Kroppsundervisning där man går igenom vad som händer med kroppen i tonårstider. Varför svettas man, vad är svamp osv. Min erfarenhet är att det blir antingen det ena eller det andra. Och varför skulle tjejerna få ansvaret att lära sig att trä på kondomer, men inte killarna? Så var det i vår klass. Helt sjukt!

 9. Irmagard maj 31, 2012 on 22:20 Svara

  Vilket fantastiskt inlägg. Du är bra. Vi har skrivit om dig på http://www.irmagard.se/blogg/ om du vill läsa :)

 10. Concordelia september 30, 2012 on 21:30 Svara

  Bara som förslag, hade det inte varit bra med lite svamp-tips? Vanliga små knep som man kan ta till för att uthärda, typ. Jag verkar få en liten sväng nästan varje månad innan mens, inget jag inte kan klara men det är ändå irriterande. Så lite ”husmorsknep” efterlyses :) För det är ju ingenting som man brukar tala om, jag hade aldrig hört talas om svamp innan det började gå reklam för lactal på tv. Så dumt att man inte förbereds på sånt så man vet vad man ska göra!

 11. Malin U oktober 30, 2012 on 13:48 Svara

  Nedanstående bok borde vara obligatorisk läsning för alla som har en fitta/umgås med fittor!

  http://www.bokus.com/bok/9780553381146/the-v-book-a-doctors-guide-to-complete-vulvovaginal-health/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna