VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Shutter Island

Ni som sett filmen Shutter Island få gärna berätta för mig vad den handlade om. Jag såg den igår och uppfattade den såhär:

1. Teddy och hans kompanjon Chuck är federala poliser som skickas till ön Shutter Island där det ligger ett hårt bevakat mentalsjukhus för att reda ut ett försvinnande kring en mentalpatient som är spårlöst borta.
2. Det händer skumma saker på ön. Teddy får blixtrande  migrän och drömmer otäcka drömmar om sina döda fru och om krigsupplevelser han bär med sig i bagaget.
3. Vid förhör av mentalpatienter blir Teddy varnad och uppmanas att FLY från ön, även den döda frugan varnar honom via drömmar.
4. Teddy träffar en mentalpatient som berättar att det sker hemskheter i en fyr. Teddy drar dit. Tappar bort Chuck och tror att Chuck fallit ner från klipporna. Han klättrar ner, inser att det var en synvilla. Upptäcker en grotta där det sitter en tant. Som tidigare varit psykiatriker på ön men som efter en fruktansvärd upptäckt om laborationer med människors hjärna blev inlagt som mentalpatient, hon är den där mentalpatienten som hade försvunnit.
5. Chuck är försvunnen. Teddy ska leta efter honom och beger sig til fyren. Där blir han tillfångatagen av öns personal, och läkare som intalar honom att han är mentalpatient som är inskriven seda två år tillbaka. I slutet verkar det som att han går en lobotomering till mötes.

Hallå? Ni som sett filmen med skärpta ögon. Vad handlar den om egentligen? Var Teddy mentalpatient eller blev han lurad? Filmen för en två av fem.


Kommentarer


 1. Haha! Jag satt med samma frågor även jag efter filmen. Alldeles för snurrig för mig.
  Men min lillebror som tycker sig vara lite kvicktänkt sa att denna Teddy var psykiskt sjuk och inbillade sig vara en polis …

  • Anna april 23, 2012 on 12:57 Svara

   Det var så alltså. Att han var sjuk. Jaja, nu har sett den i allafall. Grejen var att jag trodde att den skulle vara läskig men jag blev inte rädd en endaste gång.

 2. Nelin april 23, 2012 on 09:36 Svara

  Vad jag har uppfattat att han är inlagd med vanföreställningar och de provar att ge honom en chans att leva ut dessa för att kunna behandla honom. Men att det inte funkar utan han tror fortfaranda att han är den andra personen och därför lobotomerar de honom i slutet.

  Ser man om den ser man tecken tidigt i filmen som pekar på det, tex fibblar partner med pistolen när de kommer till ön på ett sätt som indikerar att han är ovan att hantera den, alltså inte erfaren polis.

  Jag gillar den men det är definitivt ingen film man kan slötitta på för då fattar man (jag) ingenting efter några minuter.

  • Anna april 23, 2012 on 12:56 Svara

   Tyvärr missade jag den första halvtimman, fick för mig att filmen började kl 21.30. Fy fan vad otäckt det är med lobotomering. Huuuu.

 3. Mewlin april 23, 2012 on 09:41 Svara

  Ja, han var mentalpatient. Det finns oftast sjukt detaljerade beskrivningar med förklaringar om såna hör filmer på engelska Wikipedia:p läste i en intervju med regissören att dicaprios sista replik, när han frågar sig om det är bättre att dö som en god man än att leva som ett monster, betyder att han egentligen inte har fått ett återfall utan förfarande är medveten om verkligheten, men han orkar inte leva med den så han vill bli lobotomerad. Så är det dock inte i boken. Krångligt är det iaf:p

  • Anna april 23, 2012 on 12:55 Svara

   Intressant, jag gillade den repliken.

 4. Mia april 23, 2012 on 11:13 Svara

  Jag tolkar den precis som Nelin och tycker faktiskt att filmen var riktigt bra. Nu är det något år sedan jag såg hela. Började igår men det kändes lite meningslöst när man visste twisten.

  • Anna april 23, 2012 on 12:54 Svara

   Jag tycker filmen hade många starka och fruktansvärt otäcka scener. Men fick aldrig in den rätta känslan.

 5. Helén april 23, 2012 on 15:16 Svara

  Haha! Vi hade tänkt se den men det blev inte så. Det låter som det var ett väldigt bra beslut!
  Blir tokig på förvirrande filmer!

  • Anna april 23, 2012 on 21:51 Svara

   Den var faktiskt bra men lite svårgreppad för min trötta skalle.

 6. Emma april 23, 2012 on 16:58 Svara

  Jag har sett den tre gånger och min uppfattning är såhär. Teddy heter egentligen Andrew Laeddis. Han var en us marshall (polis) förut och hans fru var psykiskt sjuk. hon brände t.ex. ner deras tidigare lägenhet. han ignorerade hennes sjukdom tills den dagen då hon mördade deras tre barn och då mördade han henne. han kunde sen inte leva med samvetet att ha mördat sin fru så han utvecklade en ny personlighet till sig själv och kallade sig själv edward daniels och togs in på psyket. han tror sen att han är edward och tror att han är polis fortfarande inte att han sitter instängd på psyket. de försöker få honom att komma ihåg vem han egentligen är för att han ska bli friskförklarad och om de inte lyckas måste de lobotomera honom för att han är väldigt våldsam och farlig för de andra patienterna. i slutet så uppfattar jag att de lyckas få honom att inse vem han är och vart han är men att han väljer att lobotomeras iaf för att han inte klarar av att leva med samvetet så han vill hellre glömma. detta hönder i absolut sista scenen i slutet där han säger (min översättning) : vill man hellre leva som en mördare/skurk/sinnessjuk man eller dö som en hjälte?. vilket syftar till att han gör det valet att han hellre ignorerar sin rätta identitet för att istället fortfarande känna sig som en polis och hjälte.

 7. […] tack alla ni som försökt er på att förklara filmen Shutter Island.  Nu har polletten trillat ner och handlingen är glasklar.  Vill så här på kvällskvisten […]

 8. julia karlsson april 24, 2012 on 16:35 Svara

  Tvingade mig själv att se den flera gånger och efter kanske tredje gången uppfattade jag det som att man var mentalpatient som utvecklat en annan personlighet efter att hustrun mördat deras tre barn och han i sin tur dödade henne i raseri. Störd film.

 9. Toktanten Elin april 29, 2012 on 18:16 Svara

  Läst boken Patient 57 och har vägrat i sten att se filmen, jag vet ju vad som händer och då är inte filmen lika bra. Läs boken =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna