VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Det vackraste som finns

Något utav det vackraste upplevelserna jag vet är när jag blir tagen av något mycket vackert. Det kan röra sig om musik, konst, dans eller något annat som någon annan skapat. Det må låta märkligt men jag kan få craving efter att höra viss musik. Det kan vara så att något som händer under en dag påminner mig om en låt eller ett klassiskt stycke och sedan snurrar melodin i mitt huvud tills jag kommer hem och får lyssna på det. Bilden ovan tog jag i vintras då jag och Solle var på Kungliga Operan.

Hela helgen har jag haft craving efter ett otroligt vackert stycke och nu äntligen kom jag på vilket det var. Det var en del av Vivaldis verk De fyra årstiderna. Hela verket är uppbyggt på fyra delar som motsvarar varje årstid, sedan är varje årstid i sin tur indelad i tre delar. Den jag har varit sugen att lyssna på är den första delen ur vinterdelen. På italienska heter den Allegro non molto. Jag gjorde en translate och det betyder något i stil med ”inte särskilt nöjd”.

Jag älskar detta stycket för att det är så maffigt, vemodigt och starkt. När fiolen kommer in efter cirka 40 sekunder triggas tempot upp och sen vid 1.13 brakar allt i gång och det är ungefär där jag blir överlycklig och tagen. Nästan så tagen att jag får tårar i ögonen. För mig är det en gåta hur en människa kan åstadkomma något så vackert. Ibland när jag är ute och går i den stressiga innerstaden brukar jag lyssna på klassiskt och tillvaron blir så mycket trevligare då.

Om du tar dig tid att offra 3 minuter och 24 sekunder tycker jag att du ska lyssna på stycket, jag skapar en lista för klassisk musik jag gillar på spotify och länkar dit.


Kommentarer


  1. Helén april 13, 2012 on 20:02 Svara

    Det här är ju helt galet! Det är precis som om jag skulle ha skrivit det själv! Jag önskade mig de fyra årstiderna i 30-års present, just bara så att jag skulle få lyssna på exakt det stycket! Det är verkligen storslaget, vemodigt & obeskrivligt vackert! Underbart helt enkelt! :-)

  2. Hanna april 14, 2012 on 09:00 Svara

    Hej din blogg är jättebra och jättefin och du verkar du också vara. Jag tycker också mycket om klassisk musik och spelar en del själv. Med risk att låta som en gnällkärring vilket jag inte försöker vara:) , så jag tänkte bara att du du skulle få veta att Allegro non molto är en musikterm som anger hur snabbt tempo låten spelas i. Allegro non molto kan då översättas till hastigt inte (för) mycket. Ännu en gång jag tycker du och din blogg är jättefina. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna