VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vad äter och dricker jag? I vilka proportioner och hur ofta?

I veckan var jag som sagt på ett besök hos dietisten. Det var mycket lärorikt. Visst är det märkligt att det ska vara så svårt att gå ner i vikt när man vet exakt hur man ska gå till väga? Hmmm, den frasen är inte riktigt sanningsenlig eftersom många faktiskt inte vet hur man ska göra. Jag vet inte, men har trott mig veta. Det vi pratade mest om var det som kallas energibalans. Intag kontra förbrukning. Vad äter och dricker jag? I vilka proportioner och hur ofta? Vad utövar jag för fysisk aktivitet? Hur ansträngande, hur länge och hur ofta? Energibalans handlar som vi flesta känner till om att man inte ska få i sig mer energi än vand man gör av med.

Saker som påverkar vår vikt kan vara allt från arv, rörelsehinder, tid, ekonomi, stillasittande jobb, stress, sociala faktorer, läkemedel, tröst och smak. Till stor del ärver man sin fetma och det bara är så. Vissa ärver sjukdomar andra ärver gener som gör att man måste kämpa mer för att hålla vikten, orättvist men det bara är så. Man får höra det bästa av situationen. En sak jag tyckte var intressant är att energi är det enda som påverka vikten. Inget annat. Med andra ord bör man undvika energität föda som exempelvis nötter, choklad, olja osv. Läsk är väldigt energitätt för att inte tala om energidrycker.

Den rekommenderade dosen motion är 150 minuter i veckan, detta är dock bara underhåll av kroppen. Om man vill träna för att gå ner i vikt måste man dra upp en växel. I det stora hela  känner jag att jag fick lite bättre koll. Sedan i onsdags ser min tallriksmodell ut såhär:
50 % grönsaker
25 % kolhydrater
25 % protein

– Vad det gäller midjemått för kvinnor > 80 cm = ökad risk för sjukdomar, > 88 cm kraftigt ökad risk. Ett annat sätt att mäta bukfetma är att ligga på rygg och pressa ner svanken mot ett bord. Sedan mäter man magens höjd med en linjal. Kvinnor ska ha under 20 cm i höjd, män under 22 cm i höjd.

Hälsosam viktnedgång är ett halv kilo i veckan, vilket motsvarar en 600 kcal mindre per dag. Snabbare viktnedgång 1,5/veckan medför ökad risk för gallsten och gikt.

Vi pratade även dieter och hur dessa påverkar kroppen. Dietesten avrådde bestämt alla former av dieter och menade på att LCHF är en extremdiet som ingen människa klarar av att äta under en längre tid. Hen sa dock att två veckors LCHF fungerar som en kickstart om man vill gå ner i vikt men att man sedan bör äta enligt kostcirkeln. Jag tycker det är så roligt det här med mat och kostråd. Alla anser sig själva vara det ultimata kostråden. Själv tar jag allt med en nypa salt och gör det som känns bäst i min kropp. Hur tänker du?


Kommentarer


 1. Efter 4 år med lågkolhydrat i GI/LCHF form så mår jag bättre än någonsin med mycket bra värden på det mesta så tror jag att jag har hittat mitt sätt att leva.

  För mig är det inte en ”diet” inte mer än tallriksmodellen i alla fall…. Det är ett sätt att hålla vikten, må bra och prestera bättre både i vardagen och i träningen…

 2. Annette mars 9, 2012 on 19:44 Svara

  Uppmärksammade att du klämt dit ett ”hen”. : ) Jag tror inte på några mirakelkurer, även om jag hade hoppats att det fanns. Hemligheten, håll i er, är ju att man ska få i sig mindre än man gör av med!

 3. Fia FIT mars 9, 2012 on 22:06 Svara

  Jag tänker sunt förnuft! Men försöker ändå skippa kolhydrater.

 4. Aasa mars 10, 2012 on 02:06 Svara

  Hej! Undrar bara lite snabbt vart du köpt örhängerna på din profilbild? Har letat efter liknande så länge! Tack!

 5. Emelie W mars 10, 2012 on 13:07 Svara

  HEJA ANNA! Du klarar det!

  Jag tror också på en välbalanserad kost, har aldrig följt några dieter.

  Ett superbra redskap i kampen på kilona är appen ”Shape up” där du fyller i vad du äter och förbränner. Kanske lite bökigt att hålla på att fylla i kalorier för allting man äter, men det är trots allt ett väldigt bra sätt att hålla koll på vad man får i sig. Appen har dock inte alla träningsformer, jag saknar uträkning för roddmaskin och shopping, men då finns den här braiga sidan: http://www.kaloritabell.com/kaloriforbrukning.html

  Kramar //

 6. Queen Tiara mars 10, 2012 on 14:07 Svara

  Jag tror att LCHF och liknande (och andra) dieter säkert fungerar bra för en del. Jag skulle dock aldrig klara av att äta så ”strikt”. Jag vet att många påstår att LCHF inte är eller behöver vara så strikt, men för mig stämmer inte det. Det finns regler och begränsningar och det stressar mig något enormt.

  För ungefär 4-5 år sedan (innan jag fick barn) tränade jag 2-3 ggr/veckan på gym + kick-boxing 1 gg/veckan, och åt enligt tallriksmodellen + proteinpulver, omega-3 och CLA. Visst ville jag bli smalare, men den största anledningen till att jag tränade och åt såhär var för att jag ville må bra fysiskt, vara hälsosam. Sen jag blev gravid och fick barn har allt det där försvunnit och jag har inte tränat på 3 år.
  Förra veckan började jag cykla till och från skolan, styrketräna och äta enligt tallriksmodellen. Inte för att bli smal (trots att jag har gått upp säkert nästan 10 kg sen jag fick barn), utan för att jag vill må så bra fysiskt, som jag gjorde för 4-5 år sedan. =)

 7. Sofia - ett bättre du mars 14, 2012 on 13:40 Svara

  Håller delvis med i tankarna kring LCHF, extrem LCHF tror jag inte kroppen mår bra av. Däremot har jag märkt att jag personligen mår så himla mycket bättre ifall jag drar ner på kolhydratern (men absolut inte utesluta dem). Vad som jag tycker är viktigt att komma ihåg är att det inte ska vara en”diet” man går på, utan man ska äta så som man kan tänka sig att leva resten av livet. Man kan inte banta i 2 månader och sedan återgå till det gamla. Det är en förändrad livsstil det handlar om och du verkar vara på väg åt helt rätt håll!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna