VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hat uppstår i gränsdragningar

Hat uppstår ofta i gränsdragningar, menar Tiina Rosenberg. Det kan gälla sexualitet, etnicitet och nationer. Bögar och lesbiska blir ett hot för en del heterosexuella, stater strider om var gränserna ska gå någonstans. Och folkgrupper eggas att hata varandra, som i det forna Jugoslavien där grannen på andra sidan gatan plötsligt blev en avskydd fiende. (DN)

För sex år sedan kallade en grupp feminister till pressmöte för att berätta om sitt nystartade parti. Feministiskt Initiativ med Gudrun Skyman och Tiina Rosenberg i spetsen tog sina första stapplande steg och det dröjde inte länge förrens häxjakten drog igång.

Otippat? Inte ett dugg. För visst är det provocerande med människor som tänker normbrytande och som kämpar för att förändra samhällsstrukturerna? Visst vill man sätta dit dem? Kalla dem för elaka saker och visa sitt missnöje med ett massivt hat. Visst känns det bra när drevet går och man tillsammans med många andra delar uppfattningen om att en speciell person eller åsikt är out of the blue?

Skäms, alla trångsynta människor som inte tänker längre än vad näsan sträcker sig. Bara för att man inte delar någons uppfattning betyder det att man får ta sig rätten att hota med döden. Jag har precis läst en mycket bra artikel i DN som handlar om Tiina Rosenberg, sex år efter Dantes inferno. Denna kvinna har gått igenom ett oförtjänt helvete, tack vare alla jävla tyckare.

Mitt förslag är att människor som bubblar över med åsikter ska ansluta sig till ett politiskt parti. På så vis skulle det komma in lite nytt blod bland döda sillar och i förlängningen kanske åsikten skulle nå ut. Jag ÄLSKAR folk som har åsikter och som vågar ta ställning. Att ta ställning innebär att man faktiskt har tänk, reflekterat, vägt för och nackdelar och sedan beslutat sig för en ståndpunkt. Det är beundransvärt.


Kommentarer


 1. Thomas E,Malmö november 11, 2011 on 11:13 Svara

  ”Mitt förslag är att människor som bubblar över med åsikter ska ansluta sig till ett politiskt parti”

  Vilket parti är du själv ansluten till? För du bubblar över med åsikter.

  Tiina har själv hatat massor med människor i sitt liv. Hon fick därför igen. Googla henne på nätet får du se. Och summera även hennes insats så här en fem år senare. Den är väl ganska nära noll.

  • Anna november 11, 2011 on 11:25 Svara

   Jag är numera ansluten till socialdemokraterna. :)

   Det är möjligt att Tiina har hatat människor i sitt liv. Jag har inte gjort några efterforskningar kring det. Jag tycker dock att häxjakt är en medeltida metod som inte hör hemma i en välfärdsstat på 2000-talet. Ingen människa ska behöva bli dödshotad pga sina åsikter. Öga för öga, tand för tand känns varken relevant eller konstruktivt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna