VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ja. Det spelar roll. Åtminstone om man vill slänga sig med värdeladdade begrepp i tid och otid.

Återigen blev min kommentar för lång för att publiceras i kommentarsfältet. Därför blir det ett inlägg som svar till Lady Dahmer. Självklart spelar det roll vem som dikterar normerna. Om man i ena stunden talar om kvinnoförtryck där man indirekt menar på att kvinnor följer normer för att blidka män blir det väldigt märkligt om man plötsligt byter riktning och istället menar att det inte spelar någon roll vem som dikterar normerna.

Jag upplever ofta att kvinnor idiotförklaras av andra kvinnor. Att kvinnor ser varandra som en skock dumma får där ingen vågar sticka ut från mängden på grund av normer. Ärligt talat. Vilka är dessa normer och var finns statistiken? Jag efterlyser källor som kan visa vilka som är normerna och vilka som lever efter dem.

Jag känner flator, feta kvinnor, smala kvinnor, kvinnor som sminkar sig, kvinnor som är promiskuösa, kvinnor som inte rakar sig osv. Ingen av dessa kvinnor faller inom en viss norm utan är väldigt duktiga på att leva efter sina egna ideal. Angående rakningsdebatten tycker jag inte att den är särskilt komplext. Antingen gör man en stor grej av det eller så låter man det vara. Jag tror även att så länge människor går runt och tänker att de är indoktrinerade så kommer de leva i den självuppfyllande profetian. Då är det även lätt att skylla på just indoktrineringen.

Varför tycker jag så här?
Varför är jag som jag är?
Varför gör jag som jag gör?

Himla bra frågor att ställa sig när det kommer till självkännedom och att lära känna sig själv. Vad svaren sedan blir och huruvida man vill koppla dem till indoktrinering är upp till individen i fråga att svara på. Om folk kunde sluta bry sig så mycket om vad andra gör och istället fokusera på sig själva tror jag att samhället skulle få ett betydligt skönare klimat.


Kommentarer


  1. fast jag har aldrig påstått att det bara är män som förtrycker kvinnor eller att vi enbart följer normer för att blidka män. Tvärtom. Jag påpekar ofta att kvinnor är sina egna fångvaktare. Ofta.

    Men om du är genuint intresserad av källor så kan jag rekommendera lite litteratur. Gå även in på Zettermarks blogg; http://zettermark.blogg.se/ hon skriver väldigt bra om normer, partiarkat, jämställdhet och feminism.

    • apans mars 30, 2011 on 15:46 Svara

      Tack för tipset. Ska kolla upp bloggen.

  2. och som sagt – jag tycker inte det spelar någon roll alls vem som dikterar normerna. Normer och ideal har i alla tider upprätthållits av just kvinnor. Det var kvinnor som snörade sina döttrars midjor och det var kvinnor som band sina döttrars fötter. Och det är kvinnor som kommenterar mina armhålor.

    Idealen blir inte mindre svåra att leva efter beroende på vem som dikterar dem.

    • apans mars 30, 2011 on 15:51 Svara

      Självklart inte, jag håller med dig. Idealen blir inte mindre svåra att leva med bara för att en kvinna dikterat dem.

      Alltså det där med att det är huvudsakligen kvinnor som kommenterar din armhåla, syftar du då på kommentarer från din blogg? Att bli kommenterad på en blogg där man konkret visar upp en hårig armhåla är ju ett kvitto på att folk läser och reagerar. Folk kan vara allmänt taskiga på nätet och det är lätt att skriva ner någon för att man gömmer sig bakom en skärm.

      Hur många har kommenterat din armhåla in real life? Personligen har jag aldrig fått min armhåla kommenterad. Jag har heller aldrig kommenterat någon annans.

      • apans mars 30, 2011 on 15:56 Svara

        Det jag syftar på är att du skriver att det är kvinnor som kommenterar din armhåla. Kanske har du huvudsakligen kvinnor i din läsarskara och då blir det detta klientel som kommenterar.

        Kvinnor snörade sina döttrars midjor och band deras fötter. Sure. Tyvärr ser historiken ut så, men nu lever vi på 2000-talet och det har hänt mycket sedan dess. Jag tror och hoppas att kvinnors inställning till andra kvinnor sakta men säkert är på väg att ändras. Kvinnor är ju medvetna om att att de är bra på att trycka ner varandra.

        Med detta menar jag att ju mer fokus människor lägger på att ropa ”förtryck och normer” desto mer motsatt effekt får det. Det känns som att fokuset hamnar fel på något sätt.

      • jag skulle t.o.m våga påstå att det blir svårare, eftersom att man alltid kan avfärda män lite. Eller JAG kan det, liksom lite; ”men gå och dö då om det inte passar!” Men med kvinnor blir det svårare eftersom att man kanske känner att de ska kunna ha mer förståelse för hur jobbigt det kan vara med ideal och pressen att vara snygg.

        När det gäller kommentarer så tror jag att folk i regel är ganska konflikträdda. Men irl så har jag däremot ofta hört kvinnor tala OM håriga armhålor som nåt negativt när de inte vetat att jag har just de. (så är det lite extra kul att visa dem mina) Kvinnor är mer kritiska tycker jag. Män är mest glada om man är glad och kåt.

  3. Maria mars 31, 2011 on 22:21 Svara

    Varför tar du så ofta upp en kommentar som du inte gillar bland dina läsares? För att du har ”bloggtorka”? För att du verkar väldigt bestämd att du alltid har rätt? Jag tycker inte att det är trevligt gjort av dig. Om du har en blogg får du väl vara beredd på att människor har åsikter som du inte alltid håller med om eller blir sårad av. Vill du bara ha ja-sägare på din blogg? Då lär ett antal försvinna och inte vilja läsa eller kommentera längre.
    Hälsningar jag som kommenterade att du skrev ”tillfredställd” med ett s, vilket uppenbarligen upprörde dig så mycket att du var tvungen att skriva ett helt inlägg om det.

    • apans april 1, 2011 on 07:10 Svara

      Bloggtorka drabbar ingen fattig. Jag tar upp kommentarer som jag tycker är intressanta eller roliga att höja. Se det som en komplimang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna