VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

För vems skull gör vi oss vackra?

Bildkälla här

Klackisdebatten börjar klinga av och jag har nu grundligt läst igenom alla era kommentarer. En sak som slår mig är att många kvinnor har inställningen att kvinnor gör sig vackra för att blidka männen. I min värld är detta BULLSHIT.

Kvinnor gör sig vackra för att blidka andra kvinnor. Jag vet ärligt talat inte många män som bryr sig om vad kvinnor har på sig. Om jag bara ser till mig själv och hur jag klär mig gör jag detta enbart för min skull och efter vad jag gillar. Det är sällan min partner gillar mina outfits, skor eller sminkningar. Han älskar mig, men delar inte min smak.

Att vi kvinnor skulle vara förtryckta för att vi bär klackisar är befängt. Sen är ju frågan om det är just klackarna som gör att skon blir förtryckande. Ballerinaskor som enbart bärs av kvinnor måste ju då också klassas som en förtryckande sko. Till skillnad mot högklackat finns det ingen klack på ballerinaskor, men åandrasidan är de helt platta, utan dämpning och ett säkert kort om man vill förstöra knäna.

Kvinnor är bra på mycket. En av specialiteterna är bland annat att döma andra kvinnor efter stil och look. Kvinnor är bra på att kommentera andras kvinnor utseende och i mina ögon är detta ett sjukt beteende som jag aldrig märkt av hos män. Efter att ha läst seriösa kommentarer där författaren på fullaste allvar menar på att klackar är förtryckande börjar poletten trilla ner och jag är beredd att hålla med. Det är förtryckande att bära högklackat,men det är inget förtryck av män. Förtrycket uppstår då andra kvinnor gör det till en fråga om förtryck.


Kommentarer


 1. Absolut är det så! Om man inte lägger till att man kanske gör sig ”fin” för sin egen skull, för att man ska få känna sig lite fräschare än nedkräkade tröjor, graviduttänjda mjukiskläder och otvättat hår 😉

  Tror du jag kände mig dum när jag nämde för en tjej att ”jag tror du har något som håller på att ramla ut ur byxfickan, typ ett mynt”. Visade sig vara Hugo-märket. (Hugo Boss?) Fattade nada, och kände mig lagom ”Förortsmorsa” då…..

  • apans mars 29, 2011 on 11:59 Svara

   Aja, det är upp tll Hugo Boss kvinnan om hon vill ta åt sig. :)

 2. Rockabillan mars 29, 2011 on 11:24 Svara

  Fast jag är lite ”nja” på att det skulle vara för vår egen skull. Visst känns det så och visst är det oftast så när det gäller vuxna kvinnor, men om vi tittar på tonårstjejer eller flickor i skolålder så tycker jag bilden är annorlunda.

  Jag har varit aktiv i diverse tjejgrupper för tonåringar och ett genomgående problem hos många av tjejerna är just viljan att tillfredsställa andra med sitt utseende. De rakar sig, bantar, färgar håret, sminkar sig, etc., & det främsta skälet är för att passa in och vara ”snygg” i andras ögon. Detsamma gäller småtjejer som gråter för att få ha klänning varje dag, det är inte ett behov som skapats hos dem själva utan utifrån.

  Sen tycker jag fortfarande inte klackar eller något annat plagg i sig är förtryck, men jag tror inte på att frikoppla symboler från sin kontext helt heller.

  • apans mars 29, 2011 on 12:01 Svara

   Vad tror du att det beror på att unga tjejer vill tillfredställa andra med sitt utseende? Hur skulle vi kunna få bukt med det hela och bättra på deras självkänsla?

   • Maria mars 29, 2011 on 23:18 Svara

    Snääälla, du som ska bli svensklärare: man stavar tillfredsställd med två s.

    • apans mars 30, 2011 on 07:08 Svara

     Snälla stavas med ett ä.

 3. Rockabillan mars 29, 2011 on 11:29 Svara

  Sen måste jag ju flika in (efter att återigen ha läst igenom kommentarerna i klack-debatten) att jag faktiskt inte hittar en enda kommentar där någon tycker det ÄR förtryck med klackar. Som en parantes, liksom. 😉

  • apans mars 29, 2011 on 11:58 Svara

   Detär bra att du är uppmärksam Rockis. Klackdebatten började egentligen i ett annat inlägg och det var där ordet förtryckt/förtryckande myntades första gången. :)

 4. spelar det egentligen någon roll VEM som dikterar normerna? Om det är män eller kvinnor? Vi kvinnor är våra egna fångvaktare brukar man säga och med det menas att vi kvinnor är väldigt duktiga på att se till att normer efterlevs.

  Jag säger som jag säger i rakningsdebatten:
  Det är enkelt att påstå ”jag gör det för MIN skull” eller ”ingen tvingar dig!” när det egentligen är mer komplext än så.

  Vi är så indoktrinerade i våra roller sen dagen vi föds att vi inte ifrågasätter dem. Få personer tar det ett steg längre; Varför tycker jag så här? Varför är jag som jag är? Varför gör jag som jag gör?

 5. Teskedsmamman Magdalena mars 29, 2011 on 18:29 Svara

  Givetvis gör sig kvinnor vackra för att kunna klippa till intet ont anande kvinnor… Kvinnor är VÄLDIGT bra på att racka ner på sina medsystrar!

  Personligen målar jag naglar, sminkar mig för att glädja min man, han tycker jag är fin i vardagen men ”hot” när jag anstränger mig lite. Precis samma sak när han anstränger sig lite så går han från fin till ”hot” 😉
  Eller bara en sådan enkel anledning att glädja mig själv! Att ha vårgröna naglar som glittrar fint gör -mig- glad och är -jag- glad så glädjer jag även andra :)

  • apans mars 30, 2011 on 08:06 Svara

   Varför tror du att det är så? Att kvinnor är bra på att racka ner på sina medsystrar?

   Jag tycker man ska göra sig fin för att man vill vara fin och mår bra av det. Att sedan mannen och omgivningen gillar det föder positiv uppmärksamhet.

   • Teskedsmamman/Virkaholic mars 30, 2011 on 15:08 Svara

    Istället för att jobba med sig själv och finna tillfredsställelse i att må bra i sig själv, så rackar man ner på andra och tar en genväg till ”må bra:et” på andras bekostnad…
    En del kanske bara har fått lära sig att man kan bara må bra om man mäter sig med andra. Inte att man faktiskt kan må bra i sig själv… Jag vet inte, det är saker jag har hittat i min egen personliga utveckling… Bara det där att jag var jätteolycklig en dag tills jag kom på att jag faktiskt hade nästan allt jag drömt om, kanske inte i den formen jag hade tänkt dock…

    http://www.teskedsmamma.se/2009/05/det-ska-vara-gott-att-leva.html

 6. Maria mars 29, 2011 on 23:19 Svara

  Jag gör mig fin för männen, såklart! Inte för kvinnorna!

  • apans mars 30, 2011 on 08:12 Svara

   Det är inte så självklart att kvinnor gör sig fina för män.

 7. […] 23:20:30 Skrotmamman skrot… Nu är jag inte Asta, så jag ska inte presente… apans Snälla stavas med ett ä. Maria Jag gör mig fin för männen, såklart! Inte f… Maria Snääälla, du som ska […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna