VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Folkmord i Kambodja

Kambodja… Det första som ploppar upp i mitt huvud är att Angelina Jolies son är adopterad från Kambodja. Jag minns tillbaka på en bild av hennes son när han var liten. Han hade mohikanfrilla. Det var på den tidan innan jag fick barn och jag tyckte det var fint: ”Om jag en dag får en son ska han ha mohikanfrilla.” Mohikanfrilla är det sista min son har, jag skulle nog vilja kallad hans style för traditionell pottfrisyr med inslag av hack. (Vi klipper honom själva.)

Åter till Kambodja.
Här kommer en officiell utskällning till mina historielärare som envisades med att traggla svenska kungar. Jag har inte ett minne av att vi någon gång pratade om vad som försiggick i Kambodja på 70-talet. Nazityskland, oh yeah! Det tragglades så det stod härliga till men Kambodja? Glömdes det fruktansvärda folkmorden i Kambodja bort av historielärarna? Tydligen.

Året är 2005.
Jag har varit hemifrån i snart ett helt år. Efter 9 månader i Australien bestämmer jag mig för att tillbringa en tid i Asien. Jag flyger till Kuala Lumpor, stannar ett par dagar. Flyger vidare till Thailand, stannar någon vecka, får en plötsligt lust att åka till Kambodja. Sagt och gjort. Jag vet ingenting om Kambodja (förutom att Angelina Jolie, ni vet) DÄR får jag reda på landets fruktansvärda historia. FOLKMORD. Många av de lokala invånarna jag lärde känna hade mist någon anhörig i de röda khmerernas framryckning under ledning av Pol Pot.  Jag kände mig som ett ägg när jag fick höra om det här. Hur kunde jag INTE veta? Visste du???

Under veckan som gått har det pratats om Kambodja. Den föredetta fängelsechefen som ansvarade för massavrättningar var den första av de Röda Khmererna att bli åtalad. Han dömdes till 35 års fängelse. Det känns lite tokigt att posta semesterbilder från min resa där i just detta sammanhanget, men jag gör det ändå. En annan dag ska jag berätta lite mer om hur jag upplevde Kambodja.


Kommentarer


  1. Sandra af Munkakvarn augusti 1, 2010 on 22:02 Svara

    Know the feeling. Det är rent bedrövligt att man inte lär ut mer i skolan om länderna utanför europa. För många år sedan dejtade jag en kille med rötter i Senegal. Då först slog det mig hur pinsamt lite jag kunde om Afrika. Skrämmande.

  2. Apan augusti 2, 2010 on 22:50 Svara

    Suck. Världen är så stor och på tok för grym att man ska kunna ta till sig alla hemskheter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna