VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Duktig flicka…

ED627162-D700-4FDC-A50B-CB542C688302Hej kära vänner!

Största delen av de som läser min blogg och följer mig är kvinnor. Ibland om någon kille/man kommenterar så tänker jag typ ”Men va? Finns det någon kille/man som vill läsa det jag skriver?”. Vem vet, jag kanske har helt fel?! Men det här inlägget är till alla ”duktiga flickor” därute. Till de som kämpar för att passa in i ”mallen” och vill vara duktiga. För det är då vi känner oss som mest lyckade…eller?

När jag gick på dagis så hade jag en fröken som var väldigt intresserad av svamp. Alltså sådan svamp som man plockar i skogen:-). Hon hade stenkoll och kunde i princip alla svampsorter. En dag tog hon med oss ut i skogen för att plocka och just den dagen hittade just jag massor av svamp! Och min fröken sa till mig ”Annika, du har en riktig svampnäsa!”. Det där handlade ju egentligen om ren tur den dagen, men jag minns att nästa gång vi skulle ut och plocka svamp så var jag jättenervös för att inte hitta någon svamp. För fröken hade ju sagt att jag hade en ”svampnäsa” och jag ville ju inte göra fröken besviken. DET är mitt första minne av att vilja vara duktig. Att vilja behag andra och att framföralllt INTE göra andra människor besvikna.

Oj, oj, oj vad det här har följt med mig genom åren! Under min skoltid så var det extra påtagligt, för där fanns det ju så mycket som jag kunde vara duktig på. Så många olika ämnen. Så många olika lärare att visa hur duktig jag var inför. Självklart hörde det här ihop med min självkänsla som jag har skrivit om HÄR  tidigare – ”om jag GÖR något bra så ÄR jag bra”. Jag önskar att jag hade kommit till insikt med detta tidigare. Att min prestation inte är min person. Att även om jag misslyckas så är jag som person inte misslyckad.

Men jag blev bortskämd. Jag misslyckades nästan aldrig på grund av hårt slit och jag vande mig vid allt beröm jag fick när jag gjorde något bra. En riktig ”bekräftelsjunkie” blev jag. Och jag blev mina prestationer. Jag blev den duktiga flickan.

Det är inget fel att vara ambitiös. Det är inget fel att sätta mål och vilja komma långt. Men det är förbannat viktigt att inte tappa bort sig själv i det hela och att njuta av resan på vägen!

När jag blev mamma för 8 1/2 år sedan så förändrades mycket. När min son föddes så kunde jag för första gången i mitt liv se att det fanns så mycket annat i livet som var viktigare än att exempelvis få alla rätt på det där provet, springa 60 meter snabbast eller lyckas bäst på jobbet.

IMG_0797

Idag är jag 37 år. Jag har ingen mirakelkur mot duktighetssyndromet. Jag tycker fortfarande om att lyckas med saker, jag har ett stort bekräftelsebehov och jag gillar att vara bra, men skillnaden idag är att jag inte behöver vara det överallt, på alla plan. Jag behöver inte vara duktig överallt. Idag lägger jag min energi på det som är viktigt för MIG.  Idag drivs jag av att inspirera andra människor, av att se andra människor lyckas och växa, av kärlek till min lilla familj och att få dela med mig av både bra och mindre bra stunder. Vuxen? Njae, det vet jag inte, men definitivt mer tillfreds i alla fall!

Och att inse att jag är en bra människa även om jag gör misstag. Att jag inte är mina prestationer utan att det är endast något jag gör. Det har hjälpt mig mycket.

Så, vad är viktigt för dig?

Läs också:

Jag ville bara passa in…

Smal = Fin?

Kramar Annika


Kommentarer


 1. Lene 11 september, 2018 on 13:11 Svara

  Det viktiga för mig är inte att jag måste lyckas i allt. Det viktiga är att jag försöker och inte ger upp. Klarar jag det då inte, så omvärderar jag och gör ett nytt försök. Det ska till ett par gånger innan jag känner att det här klarar jag nog inte. Idag är jag så pass mer begränsad i vad jag kan och inte kan göra pga min sjukdom men jag kämpar på med det jag kan och jag försöker fortfarande. Jag måste inte vara bäst idag, men jag vill vara MITT bästa. Det är viktigt. Naturligtvis är familjen och deras framsteg och framgångar också viktiga, men det tror jag nog det är för de flesta människor. Ha en fin dag du underbara och inspirerande kvinna.

  Kramar
  Lene

  • annikasjoo 11 september, 2018 on 19:39 Svara

   Ja, så bra härliga du!
   Kram Annika

 2. Helén 11 september, 2018 on 21:04 Svara

  Hej Annika!
  Det kändes att läsa ditt blogginlägg. Sitter själv med ”duktig flicka”-stämpeln, sjukskriven hela detta år och har nu haft en period av min egen piska igen. Du inger hopp och det är skönt att läsa andras berättelser och upplevelser.
  TACK ❤

  • Annika Sjöö 11 september, 2018 on 22:58 Svara

   Fina du!
   Vi är många därute…
   Ta hand om dig och glöm aldrig att du är en person – inte en prestation!❤️
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna