VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Min dåliga självkänsla…

Foto: Markus Holm

Foto: Markus Holm

Hej…

Har funderat mycket på det där med självförtroende och självkänsla på sistone. Väldigt lätt att blanda ihop de två uttrycken. Självförtroende är en människas tro på sina egna förmågor att prestera i olika sammanhang. Självkänsla handlar däremot hur man upplever sig själv som person oavsett vad man presterar eller gör.

Om jag ser till mig själv så har jag oftast haft ett bra självförtroende inför olika utmaningar i livet. Däremot en inte så stark självkänsla. Jag har kopplat min person till mina prestationer. ”Jag är det jag gör” typ. Om jag har lyckats att prestera så som jag velat har jag känt att hela jag varit bra, men på samma sätt har jag känt att hela jag varit dålig om jag inte lyckats som jag velat. Någon som känner igen sig?

Min goda vän Mia Törnblom brukar prata om detta på sina föreläsningar. Att bara för att vi gör ett misstag så är vi inte ett misstag. Men varför är detta så svårt att förstå?

Det senaste året har däremot också mitt självförtroende fått sig en rejäl törn (olika orsaker). Jag har börjat tvivla på min förmåga att utföra saker också. Kan jag verkligen göra detta bra? Alla andra gör det så mycket bättre osv.

MEN för bara två veckor sedan kom en riktig vändning för mig! Jag gick en talarutbildning som var en av de bästa och mest givande utbildningar jag någonsin gått på! För just mitt självförtroende när det kommer till att tala och hålla föreläsningar var något jag verkligen hade börjat tvivla på.

Under utbildningen fick jag kliva ur min ”comfortzone” ordentligt och prata om saker jag aldrig tidigare gjort och MY GOD vad nyttigt det var för mig. Att inte alltid vara i sin trygga lilla värld. Och vet ni? Jag klarade det! När man gör saker man tidigare inte gjort och sen klarar av det så växer man. På fyra intensiva utbildningsdagar så lärde jag mig mer och växte som både föreläsare och människa mer än vad jag har gjort under alla mina år jag har stått på scen och föreläst.

Det mest intressanta var att när motivationen och självförtroendet till att tala kom tillbaka så följde även motivationen och självförtroendet inför så många andra saker också! Som till bloggen till exempel. Det var längesedan jag var så inspirerad och motiverad till att skriva. Allt på grund av en fyra dagars utbildning.

Självkänslan jobbar jag vidare på däremot. Att försöka att inte koppla min person till mina prestationer är en utmaning. Att se sitt värde utifrån den jag är och inte det jag gör.

Någon som känner igen sig?

Läs också:

Upprörd var bara förnamnet!

Om att vara snäll…

Kram Annika

 


Kommentarer


 1. Anna Holmqvist Dahl 5 september, 2018 on 12:28 Svara

  Bästa Annika,
  Det är modigt och personligt att du delar dina känslor runt dessa ämnen. Såklart att man tvivlar. Vi är ju bara människor. MEN jag vill att du ska veta att du gör skillnad. (Vill skriva med feta/understrukna bokstäver 😍) Ditt inspirerande och entusiastiska sätt att möta dina medmänniskor. Ditt öppna och ärliga sätt. Inte minst din glada och ibland tvivlande vackra personlighet. Det finns en trogen fanclub som har mött dig genom åren som står med dig – och som jag vet vittnar om samma sak. Fortsätt gör din grej❣️ ❤️🧡💛💚💙💜

  • annikasjoo 5 september, 2018 on 12:36 Svara

   Men gud så fint skrivet! Tack snälla.
   Jag är så glad att ni finns och att ni vill fortsätta följa med mig!
   Kram Annika

 2. Maria 5 september, 2018 on 22:57 Svara

  Hej!
  Jag blev toksugen på talarutbildningen, hur hittar jag den? :-)
  Mvh Maria

 3. Jessica Timle 5 oktober, 2018 on 04:30 Svara

  Hej Annika!
  Jag känner väl igen mig i vad du skriver. Att ha tappat bort mig själv på vägen efter skilsmässa och därefter ett destruktivt förhållande under flera år. Sakta kommer jag tillbaka och har märkt att dina inlägg på Insta och Twitter peppar mig. Kommer nu också alltid läsa din blogg. Snart redo för nästa steg att få ordning på kost och träning. (skulle nog behöva gå med i ”Du är vad du äter”).
  Fortsätt peppa och tipsa som bara du gör😊. Tack Annika 🤗!

  • Annika Sjöö 5 oktober, 2018 on 17:10 Svara

   Åh men tack snälla du! Glad att jag kan göra skillnad!
   Ta hand om dig❤️
   Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna