VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Grupptryck

Hej finisar,

Hur har ni det????? hos mig gnager det i kroppen efter en fruktansvärd dokumentär som jag såg i går på Dokument utifrån, Franska dokumentären Rökridåer som handlar om tobaksindustrins framfart över världen och allra helst i Indonesien där var och varannan verkar röka. Jag vet ju sedan mitt jobb med Folkhälsoinsititutet att Tobaksindustrin inte skyr några medel när det gäller att marknadsföra sina produkter och att man gärna jobbar med kända artister etc för att nå en yngre målgrupp. Men det här tog ända priset och jag blev nästan tårögd och illamående när jag såg denna 4 åriga kille som röker ett paket om dagen. FYRA ÅR!!!!!!!!!!

bild4

Detta fick mig också att börja tänka på hur situationen ser ut här hemma för dagens ungdomar. Det är banne mig inte lätt att var ung idag…..jag hade inte velat byta. Det saknas positiva förebilder för många unga och allra helst tjejer. Idag ökar rökningen bland tjejer och tyvärr är dom för unga för att förstå faran…. Dagens unga tjejer lägger ner timmar framför spegeln för att fixa hår och går knappt utanför dörren utan smink….men vad spelar det för roll om man röker!!!!! ja skillnaden syns ju inte nu direkt men när dom blir äldre kan konsekvenserna bli katastrofala. Att prata om insidan och svarta lungor biter tyvärr inte så mycket på en odödlig tonåring

images

men att man får grov rynkig hy tidigare, gula tänker och kan få svårt att bli gravid i framtiden är något dom mer förstår. Men allt handlar ju om att vi vuxna hjälper våra ungdomar att komma in på rätt spår, visa att vi finns där och vara tydliga på vad som är rätt och fel.
Här är material som jag hade med mig ut i skolorna på 90-talet…….

rök

Från 90-talet men fortfarande högaktuellt……

rök2

Ja som sagt det är inte lätt att vara ung idag. Trycket är enorm och det är mycket dom TROR att dom måste göra för att passa in. Det vi kan göra är att upplysa och stärka deras självkänsla. Fundera på om det finns någon i din omgivning som du kan vara en god förebild för. Har du några bra tips och knep får du gärna skriva om det här.

Take care!!!!!

Missa inte min bloppis, återvinning är också bra :)


Kommentarer


  1. DeMarkey -LiveYourDreams! 4 november, 2013 on 19:38 Svara

    Den dokumentären gällande pojken har jag sett tidigare och man blir arg och ledsen över att en sån liten sak ska få bestämma om han får röka eller inte. Alltså jag blir så ledsen att se andra förstöra sig själva i sån ung ålder. Alla gamlingar borde veta och även om man inte kan sluta själv bara sådär (fast jag gjorde ju det) så kan man väl söka upp hjälp. Ja ja lättare sagt än gjort kanske, det blir en vana även psykiskt, en äcklig, stinkande vana.

    Visste inte att du vart Fröken Sverige. Härliga tider kan jag tänkta mig, men tycker du verkar vackrare idag än förr. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna