Välkommen in i våran värld. Här beskrivs våran vardag med en gnutta humor, lite ironi och en stor portion kärlek. Min förkärlek till barnkläder och barnprylar får såklart också hänga med. Så välkommen in till en oputsad skildring av småbarnslivet! Instagram: @annas_varld Kontakt: annasvarld@gmail.com

Snälla, pracka inte på mig mer om hur jag bör vara som mamma

Är så trött, på att läsa alla dessa miljoner artiklar som delas på Facebook eller andra sociala medier. Jag vet, jag vet, jag behöver inte läsa! Men jag gör det. Jag lär mig liksom aldrig. Jag läser, suckar, förundras och blir förbannad. 

Dessa artiklar skrivna av någon upprörd man till Västmanlands läns tidning. Eller en barnpsykolog. Eller en förskolechef. Alla med samma budskap, hur du bör vara som förälder. Jag orkar inte läsa en artikel till om hur hemska föräldrarna är som lämnar sina barn på förskolan. Om hur stora barngrupper det är och föräldrarna borde ta mer ansvar. Det är inte förälderns fel att barngrupperna är stora. Det är politikerna som inte kan prioritera och räkna ut hur många som kommer till förskolan efter antalet födslar. Eller hur pengarna fördelas. 

Sluta döma andra genom antalet timmar barnet är på förskolan. Vad vet vi om hur livet är för den som väljer det ena eller andra. 

När vi valde att pussla så att vår dotter kunde vara hemma lite längre ”än regeln” blev vi även där ifrågasatta och upplärda. Låt föräldern välja vad som är bäst för barnet och familjen!

Innan barnet är fött blir vi inpräntade i amningens betydelse. Plötsligt har du en liten fantastisk bebis i famnen som du vill skydda från jordens alla faror. De första sex månaderna gör du endast det om du ger tillräckligt med bröstmjölk. När allt inte fungerar som det ska strös det salt i såren och rörs runt, amning är det bästa för ditt barn. 

Sedan börjar det artikeldelning om barnet ska samsova eller lära sig somna, sova och vakna själv. Inte utifrån ditt barn och familjens  behov. Utan för att följa regelboken. 

Här börjar sedan förskolehetsen. För tidigt? För sent? Antal timmar? Jobba heltid? 15 timmar trots att du tar hand om syskon? Vara på förskolan på sommaren? En psykolog hit, en man dit, en förskolepedagog dit. 

Och det delas artiklar. Lite som att klappa sig själv på axeln och sedan ge en dos dåligt samvete till den som läser. 

Jag vill inte ha mer pekpinnar, goda råd och forskning 

 

När blev det en tävling i föräldraskap? Varför inte utgå från att föräldern gör så gott den kan och vill sitt barn det bästa!

3 thoughts on “Snälla, pracka inte på mig mer om hur jag bör vara som mamma

  1. Fast nu tycker jag att du är lite väl snabb med skygglapparna! VILKA är det som väljer bestämmande politiker då?! Jo just du! Och jag och alla andra med rösträtt 😉
    Så nog kan man påstå att det är Allas fel om förskoleavd är överfulla- åtminstone de som röstat på ”fel” partier.. Dvs de partier som faktiskt inte är kapabla till att planera en bra budget, att prioritera osv.

    /m

    1. Absolut är det så. Men vet inte om du sett någon av alla dessa artiklar som cirkulerar? Ja det står mig upp i halsen. Vikten av att berätta för andra hur dom ska sköta sin vardag. Det var inte riktigt den politiska sidan jag ville trycka på utan snarare behovet av att hela tiden trycka på dåligt föräldraskap. Dåliga val och skrikiga barn. Otrygga barn och det var så mycket bättre förr

  2. Hej!! Jag håller med dig, du satte ord på mina tankar. Jag är så dödligt less på dessa delningar på Facebook med artiklar som säger gör si gör så. Jag är helt övertygad om att alla föräldrar gör så gott de kan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *