Min familj – vi hjälper till att hantera känslor

Hur är de ordnade slipmaskiner?

Slipmaskinen är en metallskärmaskin och är konstruerad för bearbetning av arbetsstycken med ett slipverktyg (sliphjul). Maskinens konstruktion möjliggör bearbetning av inre och yttre formade, avsmalnande och cylindriska ytor, slipning av tänder och gängor på kugghjul. Dessutom finns det möjlighet att slipa skärverktyget. Maskinens huvudrörelse är cirkelns rotation, dess hastighet är mycket högre än matningshastigheten för delen och andra rörelser. Konstruktionsdelarna och själva konstruktionen av maskinen är föremål för ökade krav på intensiv avlägsnande av slipdamm, vibrationsbeständighet och slitstyrka. Läs också om drivhjul bandslip.

Slipmaskinsklassificering

De är indelade i flera typer.

Cylindriska slipmaskiner utför extern slipning av intermittenta och släta ändar och cylindriska ytor. Maskiner av denna typ tillåter störning och längsgående slipning med automatisk eller manuell styrning.

Centerlösa slipmaskiner  utför högpresterande slipning av stora längder och små diametrar, samt arbetsstycken utan centrumhål. Arbetsstycken kan bearbetas på tre sätt: slipning till stopp, inskjutning och genomströmning. Används för dykning eller längsgående slipning av stegade, släta, konturerade och avsmalnande ytor. Centerlösa slipmaskiner är mer produktiva än interna och cylindriska slipmaskiner, strukturellt enklare, men samtidigt har mindre funktioner.

Intern slipning utför slipning av hål med tvärgående och längsgående matning. Den vanligaste av dem är de där huvudrörelsen är hjulets rotation, arbetsstyckets rotation tillhandahålls på grund av cirkulär matning och de tvärgående och längsgående matningarna utförs på grund av produktens och produktens rörelse slipspindel. Maskiner av denna typ kan vara av centrum eller av patron. I det första fallet är delen baserad på skor eller rullar, i det andra – i en chuck, som kan ha olika utföranden. På inre slipmaskiner av planetyp är delen fast stationär och slipspindeln roterar runt sin axel och axeln för hålet som bearbetas.

Ytslipning utför ytbehandling på arbetsstycken i olika storlekar. Huvudrörelsen är rotationen av slipverktyget. Formen på bordet, som delen är fäst på, kan vara längsgående och cirkulär. Beroende på detta kan fodret också vara längsgående och cirkulärt. Om bredden på den bearbetade ytan är större än cirkelns bredd, mottar själva cirkeln eller arbetsstycket en tvärmatning. Dessutom flyttas slipverktyget eller delen periodiskt till djupet, denna rörelse är vinkelrät mot arbetsstyckets yta. Delen bearbetas med verktygets ändyta eller periferi. Det finns dock några modeller där bearbetning utförs med ändarna på två motsatt belägna cirklar. Runda och rektangulära bordsmaskiner tillverkas med vertikala och horisontella spindlar. Läs också om Kontakthjul bandslip.

Specialiserade utför bearbetning av arbetsstycken med en viss form, till exempel slipning av delar av formar, splinedelar, vevaxeljournaler eller mallar. Den huvudsakliga bearbetningsmetoden är kopieringsmetoden, mindre ofta kuvertmetoden.

Förutom ovanstående maskiner inkluderar slipmaskiner polering, lappning, skärpning, efterbehandling, finslipning, splineslipning, etc., i vilket det finns ett slipverktyg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *