Angelica här och jag är mamma till två grabbar, Liam 7år och Noah 5år. Bor i en villa i Älvsjö tillsammans med barnens pappa och vår vovve Kenzo. Vårt hus brann i september 2013 och nu ska vi bygga nytt med smålandsvillan, kalmar.

Äntligen!

Tänk att dagen faktiskt kom. Den 19:e december så rullade vårt efterlängtade hus till vår tomt. Det var lite strul med avspärrningen i början då flaggvakterna tyckte att det var dags för långrast precis innan huset rullade in på vägen. Så det drog ut lite på tiden innan killarna som skulle lasta av lastbilarna kunde utföra sitt jobb pga. att de fick agera flaggvakter innan de riktigt flaggvakterna kom på plats (ca30min).

Efter det gick allt smidigt. Huset lastades av vid 11 tiden och vid 15.30 åkte kranbilen och snickarna från platsen. Nu har alla varit långlediga med tanke på jul/nyår mm så det har varit dött med bygget. Men imorgon klockan 07.00 så är snickarna på plats igen, så spännande. Vi har ännu inte fått gå in i huset och jag är så nyfiken, men vi pratade med smålandsvillan och det okej att gå in i huset när snickarna är där om vi ville kika lite och ta lite mått till möbler mm. Så någon gång under veckan kommer vi få se insidan av huset också =).

Preliminär flytt blir den 3/2 efter besiktningen, men eftersom kommunen ska ha papper på allt så kan dom neka flytt tills alla papper är klara och godkännda. Och enligt smålandsvillan så är sthlm kommun bland dom krångligaste att ha å göra med. Men nu är vi så vana med alla motgångar så det är bara köra, haha.

Senast nytt om huset!

Eftersom att jag har varit så dålig på att uppdatera på senaste tiden så tänkte jag ta mig tid att göra det nu.

Status är nu alltså denna:

 • Gamla huset är borta, hur skönt som helst måste jag erkänna.
 • Grunden blev äntligen klar, igår 12/12.
 • Nu ska en slutbesiktning göras på grunden och sen ska den skickas till smålandsvillan så huset kan levereras.
 • På fredag den 19/12 kommer huset kl:10.00 är det sagt. Ska bli så otroligt spännande!

Fakturor har börjat dimpa ner i brevlådan, men vi känner ingen stress över det eftersom vi haft rätt bra koll hela vägen. Dock är det svårt att ha kunna haft koll på alla extra grejer som tillkommer när man ska bygga nytt.  Vi verkar vara ett udda fall dock när det gäller extra fakturor hit och dit, haha.

Det som vi åkt på om man säger utöver det som stod i vårt kontrakt från början är:

 • Pålning, som dock ingen hade kunna förutspå.
 • Pålutsättning.
 • Geoteknisk undersökning.
 • Nybyggnadskarta.
 • Utstakning, som borde stått med i offerten från början för det måste alla göra som bygger nytt.
 • Startbesked för nybyggnad. Borde också stått med från början.
 • Kakel och Klinkers om man väljer lite ”finare” än standard keramik.
 • Bortforssling av massor från tomt.
 • Ledsagning inför leverans, alltså avspärrning av vägen utanför oss.

Just nu ser vi bara fram emot att huset skall komma på plats och att vi kan få börja flytta in.

//Anka

Då ska vi se

Igår utfördes geotekniska undersökningen vid huset och nu inväntar vi protokollet och eventuell åtgärd ifrån Grundbolaget.

Vi har nu börjat med att kika lite på kakel och klinker, men hej och hå säger jag bara. En jävla djungel på priser hit och dit och extra avgifter om vi tar kakelplattor som är större/ mindre än vissa mått. Ja säger då det, att det man inte vet med sig i från början när man köper hus(skriver kontrakt), det kommer lite som en smäll när facit dyker upp. För nu visar det sig att det som ingår är kakel och klinker för 8600:- men, det kommer själklart ett stort men. Det som ingår då är vanliga storlekar så som 15×15 – 20×20 – 20×30 plattor, självklart är det inte dom som jag vill ha. Så ska vi ta dessa snygga plattor som är 30×40 eller 10×15 då tillkommer en avgift för det också. Med andra ord det gäller att man har en bra jäkla ekonomi när det kommer till att bygga nytt hus! Punkt slut.

Det roliga är väl också i det här att vi bara får välja kakel och klinker från dom två dyraste på marknaden, Konradssons och Höganäs. =/

Så med dessa 250:- per kvadrat har vi räknat med att vi överskrider med råge ;).

//Anka

Startmöte, offerter mm

Status i dagsläget är:

1. Rivningen av gamla huset påbörjas den 2/11 och då kommer även grunden att byggas iordning i samma veva. Vi har anlitat Grundbolaget för rivningen och för att fixa grunden.

2. Huset kommer den 19:e December, Världens bästa julklapp måste jag säga!

3. Inflyt kommer att ske i slutet på januari troligen.

Vi hade startmötet förra torsdagen med kommunen och det gick bra, förutom 1 punkt, jävligt viktig sådan också. Vi måste anlita ett företag för att göra en geoteknisk undersökning. Det innebär lite kort och gott att vi måste kolla så att marken klarar av tyngden från nya huset, så att det inte börjar sjunka och huset får en massa sprickor. Denna kostnad hade vi inte räknat med kan jag säga, kommer kosta runt 20.000 för ett företag i sthlm att göra detta markprov. *suck*… Men det måste göras, för annars kommer inte vi få ett startbesked på husbygget och då kommer inte smålandsvillan leverera huset. Så nästa vecka kommer den fantastiska överraskningen med en geoteknisk undersökning att äga rum.

Rivningen kommer grundbolaget att fixa och Big Bag kommer att stå för hanteringen av allt avfall som blir från huset, uppskattningsvis ca 6 stycken containrar. Kostnad för rivningen ligger på lite drygt 65-70.000Kr och så tillkommer avfallet på det. Vi vet inte kostnaden för detta än, men kommer att återkomma med det när vi får fakturan ;).

Vi håller i skrivande stund på med att ta in offerter från olika bygghandlare om material till övervåningen som kommer att byggas direkt från det att vi får flytta in. Jag kan säga att alla som ska köpa hem mycket material bör ta in offerter från olika bygghandlare då det skiljer otroligt mycket i pris mellan olika företag… Vi har just nu riktat in oss på de stora som Byggmax, Hornbach, Bauhaus och Fredells. Och det skiljer 10.000kr mellan några av offerterna. När vi har alla offerter så kan vi sedan förhandla med de som är mest intressanta.

Dags att återgå till vardags fix..

//Ankan

 

Status med husbygget!

I dags lägget så  händer det inte särskilt mycket, mer än att vi får vänta och vänta.

Det som är klart:

 1. Rivningslov för huset och carporten
 2. Bygglov för nya huset
 3. Alla tillvalen för nya huset är gjorda
 4. Fått leveransvecka på huset (Som senast)

Det vi måste invänta nu är ett startbesked från kommunen, vilket innebär att vi inte får påbörja rivningen av huset förens vi haft detta möte. untitled

Jag känner nu att vi alla behöver komma hem igen, att få börja om på nytt efter allt som varit. Jag har en inre bild av att allt kommer bli bra när vi väl har huset och kan flytta in, men man vet ju aldrig :).

Nu ska vi åka ner till huset och fixa lite med stengången som ska rivas bort =).

//Anka

image