André Dahlgren Melin heter jag och är pappa till Ella åtta år och pappabloggare här på Allt för föräldrar. Här kommer ni att få följa med på min resa genom livet som bandymålvakt, småbarnsförälder och allt som har med mitt fartfyllda liv att göra. Välkommen att följa med på min ärliga resa här på Allt för föräldrar!

Att jobba med sig själv

Sitter med en kaffe i handen och mina fötter i den värmande sanden. Känner solen som värmen min bleka kind, men när jag nu öppnat ögonen, så insåg jag att jag endast varit blind. De var nog kanske bara en dröm, men verkligheten är inte densamma, den är fyllt av regn, rusk, smärta och ånger.. det känns som det här händer allt för många gånger. Men med ett ljus långt där bort i skyn, tror jag mig ändå skymta en bättre vy.

Det gäller att hålla huvudet över vattenytan, att behålla hoppet om att bli bra. Trots att jag varit nere på botten igen efter ännu fler motgångar så tror jag mig ändå finna en väg tillbaka. Jag vet att den vägen är lång och kommer innehålla fler motgångar, men också många bra stunder som jag måste ta till mig. För som det har varit än så länge så har jag bara tagit till mig de dåliga sakerna som hänt, för på något vis är det lättare att ta emot negativ energi och kritik än den positiva. Jag tror det beror på att mitt självförtroende och min självkänsla inte alls är bra, den måste byggas upp på något vis.. Inners inne vet jag att jag inte är fet, jag vet också att jag inte är topptränad. Men ändå ser jag mig själv som väldigt fet och kan vissa dagar bli riktigt äcklad av mig själv. Den känslan kommer inte varje dag som tur är, för ibland kan jag faktiskt vara helt nöjd med min kropp också. Men den negativa känslan tar över och blir mer kraftig än den positiva. Så det är det jag verkligen måste jobba med, att lära mig själv ta emot positiva komplimanger och kunna stöta bort mina negativa tankar om mig själv.

Så hur arbetar man med sig själv? 

Att arbeta med sig själv är en uppgift som jag tycker man ska lära sig redan under skoltiden, då det är då man inte riktigt hittat sig själv och är väldigt förvirrad. Tror det skulle vara riktigt nyttigt för våra barn att lära sig det redan under skoltiden och att skolan hjälper dom i rätt riktning med bra pedagoger som verkligen är engagerade i barnens utveckling.

Men det man kan göra dagligen är att börja med att försöka vända de negativa tankarna eller händelserna som sker i vardagen till något positivt eller gärna komiskt, men gör det direkt när tanken kommer. För när du vänder tanken direkt så hinner inte hjärnan ta upp det negativa tankarna utan tar emot dom positiva istället.

Det kan vara som dessa exempel:

Dålig tanke: Usch, va fet jag ser ut i denna tröja.. 

Tänk istället: Oj, min sambo har tvättat denna tröja på fel grader, nu är jag värd en ny!

Dålig tanke: Jag kan inte, jag ä värdelös.

Tänk istället: Hm, eftersom jag ä nybörjare på det här så kanske jag ska be om hjälp.

Självklart kan det vara väldigt svårt att tänka positiva tankar när man redan är i en depression, men för att bli bättre och kunna leva ett normalt liv så måste man jobba stenhårt med sig själv. Det är ingen lätt uppgift att göra men den är så otroligt viktig. Om du har svårt att komma på positiva tankar om vissa saker, så ta gärna hjälp av en vän eller mig via min mail. (Andredmelin@gmail.com) Be också dina närmaste vänner samt familj skiva några positiva saker om dig på ett vitt papper med färgglada färger som du sedan sätter upp på kylskåpet. Kolla på dom varje dag och försök att ta till dig dom, för de saker som står där är sant, det är så dina närmaste vänner och familj upplever och känner för dig.

Jag hoppas nu ni uppskattar detta inlägg och kan finna ett hjälpmedel i vardagen!

Espresso Shot (2)

2 thoughts on “Att jobba med sig själv

  1. för det första måste jag säga att jag är ledsen för att du känner som du gör ibland när självkänslan och självförtroendet inte är på topp..men för det andra så känns det skönt att läsa, och är impad av hur öppen du är med det! För jag känner likadant med jämna mellanrum mer eller mindre ..ibland kommer tankarna på att jag är tjock och ful..helt värdelös..tankarna på tar över allt och man blir att må så himla dåligt..komplimanger man får går typ in genom ena örat och ut genom det andra ..medans man lyssnar till 1000 på den där rösten i huvudet som hela tiden talar om hur ful och dålig man är..är riktigt jobbigt och ingen förstår en heller..tycker bara att man är fjantig eller tar inte på allvar att man faktiskt mår riktigt dåligt för man känner sig skitful helt enkelt..för i deras ögon är jag kanske inte det..sen kommer de stunder då jag faktiskt gillar det jag ser i spegeln ..man mår bra ..men sen slår det till och man är igång i samma tankebana igen :) brukar inte kommentera folks bloggar såhär men kände bara att jag var tvungen!:p

    1. Känns som vi har en hel del gemensamt gällande tankar. Tråkigt att höra att du också känner så och att du inte kan ta in komplimanger, förstår hur det är.. Kan inte heller göra det och har inte kommit på ett sätt att böja göra det heller. Tror det kan ha med att göra att man först och främst måste börja älska sig själv för den man är. Hoppas du kan börja ta emot komplimanger och må bättre med tiden.
      Styrkekramar <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *