André Dahlgren Melin heter jag och är pappa till Ella åtta år och pappabloggare här på Allt för föräldrar. Här kommer ni att få följa med på min resa genom livet som bandymålvakt, småbarnsförälder och allt som har med mitt fartfyllda liv att göra. Välkommen att följa med på min ärliga resa här på Allt för föräldrar!

Vila är helt fel vid vissa skador!

När du börjar med rehab oavsett vad det handlar om för kroppsdel så kommer det gå upp och ner. Det måste du vara beredd på! Det kan till och med bli sämre till en början då du aktiverar muskler som kanske nästan aldrig har blivit aktiverade förut. För min del blev det sämre i nacken med kraftig huvudvärk och smärta till en början, men när man väl kommit igång så kommer det bli bättre.

Jag får fortfarande huvudvärk efter vissa pass beroende på att mina muskler kring nacken är så otränade och ”rädda” för olika belastningar och vinklar. Det visar sig genom att jag spänner mig väldigt mycket och har gjort det under en väldigt lång tid. Så har man gått med smärtor väldigt länge så är det en längre kamp till ett mindre smärtsamt liv. Min första skada skedde 2008 under en fotbollsmatch där en kille skulle hoppa över mig av någon anledning när jag låg på marken. Det han tydligen inte märkte var att jag var på väg att resa mig upp på alla fyra och han landar rakt över min rygg/nacke så hela ryggen knäcks…

Felet Gävle sjukhus gjorde efter röntgen var att inte informera mig rätt hur jag skulle gå till väga. Jag fick informationen att äta smärtstillande och vila vilket är HELT FEL om du inte har en fraktur vilket jag inte hade. När du råkat ut för en till exempel nackskada (utan fraktur) så är det väldigt viktigt att du inte vilar, du ska röra nacken så gått som det går för att komma igång med rörelsetekniken och alltid uppsöka en sjukgymnast/fysioterapeut så fort som möjligt för att komma igång med träningen. Smärtan och stelheten kommer bli värre om du vilar och knaprar piller, det kan även gå så långt att du aldrig kommer bli av med smärtan längre, som i mitt fall. Jag kommer på grund av bristande erfarenheter på Gävle sjukhus att få leva med smärta, kanske inte lika mycket smärta som jag har haft innan men det kommer alltid finns kvar och jag har en väldigt lång rehab framför mig för att kunna leva ett normalt liv igen. Så mitt tips till er är att lyssna noga på din sjukgymnast och gör rehaben som du blir tillsagd att göra, den kan vara så otroligt tråkig men vill du hellre leva ett liv med smärta? Det är frågan du måste ställa dig själv innan du börjar träningen, för om du bara gör den halvdant eller inget alls så är det ingen som helst mening till att börja. Du kommer inte bli bättre av att köra typ 1 rehabpass i veckan. Det krävs mer!

Espresso Shot (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *