André Dahlgren Melin heter jag och är pappa till Ella åtta år och pappabloggare här på Allt för föräldrar. Här kommer ni att få följa med på min resa genom livet som bandymålvakt, småbarnsförälder och allt som har med mitt fartfyllda liv att göra. Välkommen att följa med på min ärliga resa här på Allt för föräldrar!

Sluta röka med PEZ

En av de mest kända godisarna från min barndom är PEZ, ni vet dom små tabletterna som man stoppade i små godisautomater och var utformade efter olika kända figurer. På nittiotalet var det bland annat mycket Star wars automater som jag själv hade där hemma. Men här ska ni få veta en sak som jag själv inte hade en aning om tidigare, en lite mörkare sanning bakom just automaterna och godiset. PEZ skapades av Eduard Haas efter ett recept av hans farfar som från början var ett bakpulver som han sålde i små ”Hasin”-pulver-påsar. Själva tabletterna utvecklades 1927 till små platta mint-tabletter som då fick just namnet PEZ som är en förkortning på Pfefferminz (Pepparmint). Men tabletterna ökade snabbt i popularitet men inte som godis utan för ett alternativ till att sluta röka! Men Haas ville bredda användningsområdet och skapade då dessa godisautomater som är formade som cigarettändare. Innan jag läste på om detta så hade jag aldrig kunna reflektera dessa godisautomater till just cigarettändare, men nu när man tänker efter så är det nästan en exakt kopia förutom utseendet med populära seriefigurer.

zqb-20753b_1z 

Men den absolut första automaten var faktiskt en exakt kopia av en tändare.

PEZ_Mint_Dispenser_Packaging

Så frågan till alla er rökare där ute, skulle ni klara av att sluta röka med lite PEZ? Det kanske inte är just den mest effektiva varianten av att sluta röka men tydligen så har det ju funkat med enkla mint-tabletter förut 😉 Ni som har klarat av att sluta röka, hur har ni klarat det och med vilka metoder?

Oavsett om det nu från början var riktat till rökare och att automaterna kan reflekteras till tändare så kommer jag och Ella fortfarande knapra i oss dessa. Så otroligt goda!

pez_candy_large

Kommentera gärna vilka som var era favoritgodisar när ni var små :)

Espresso Shot (2)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *