André Dahlgren Melin heter jag och är pappa till Ella åtta år och pappabloggare här på Allt för föräldrar. Här kommer ni att få följa med på min resa genom livet som bandymålvakt, småbarnsförälder och allt som har med mitt fartfyllda liv att göra. Välkommen att följa med på min ärliga resa här på Allt för föräldrar!

Våffeldagen, 2 nyttigare recept!

Då det är självaste våffeldagen idag så är det nästan en självklarhet att servera ett gäng varma våfflor till lunch eller middag till familjen. Men man behöver ju inte alltid köra på det snabba receptet med pulver och vatten trots att dom blir riktigt goda, men jag föredrar lite variation och älskar att testa nya saker så här ska ni få två recept på lite nyttigare våfflor. För min del så blir det bananvåfflor till kvällsfikat då min matlåda med lax väntar i kylen där hemma till middagen.

Proteinvåfflor

Våfflahallon-500x409

Ingredienser

Ca 8 st våfflor.

  • 4 dl fiberberikade havregryn, mixade till ”mjöl”
  • 1,5 dl proteinpulver (vassle/whey), exempelvis med vaniljsmak
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 dl osötad mandelmjölk
  • 2 äggvitor
  • 1 nypa salt
  • Olja att spraya våffeljärnet med (köp gärna en oljespray)

Gör så här

  1. Värm våffeljärnet
  2. Mixa havregrynen med en stavmixer eller matberedare till ett mjöl
  3. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke
  4. Tillsätt sedan äggvitor och mjölk och rör ihop allt till en jämn smet
  5. Spraya/smörj våffeljärnet med lite olja
  6. Tillsätt smeten och grädda ca 3 min eller tills våfflorna blivit gyllene (men ej torra!)
  7. Servera med ett gott tillbehör!

Näringsvärde per våffla (1/8 av satsen)

  • Energi: 115 kcal
  • Protein: 10 g
  • Fett: 3 g
  • Kolhydrater: 11 g
  • Kostfibrer: 2 g

Bananvåfflor

bananvåfflamedblåbär-500x374

Ingredienser

Ca 5 st våfflor, beroende på vilket våffeljärn du använder.

  • 2 hela ägg
  • 150 g (ca 2 stora) bananer. Helst övermogna!
  • 2 msk mandelmjöl
  • 3 msk keso naturell
  • 1 tsk kanel (valfritt, kan utelämnas)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt, kan utelämnas)
  • Olja att spraya våffeljärnet med (köp gärna en oljespray)

Gör så här

  1. Värm våffeljärnet
  2. Mosa bananen med en gaffel
  3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman allt
  4. Spraya/smörj våffeljärnet med lite olja
  5. Tillsätt smeten och grädda ca 5 min eller tills våfflorna inte känns degiga längre samt fått en gyllene yta
  6. Servera med ett gott tillbehör!

Näringsvärde per våffla (1/5 av satsen)

  • Energi: 107 kcal
  • Protein: 5 g
  • Fett: 5 g
  • Kolhydrater: 10 g

Näringsvärde 2 st våfflor och tillbehör

Topping: 1 dl naturell lättkvarg, några droppar vaniljessens, 0,5 dl blåbär och 2 msk sockerfri sirap

  • Energi: 291 kcal
  • Protein: 22 g
  • Fett: 11 g
  • Kolhydrater: 26 g

Servera med:

  • Bär eller skivad färsk frukt
  • Jordnötssmör
  • En mix av kvarg, stevia och bär
  • Agavesirap/honung/sockerfri sirap och grovhackade nötter

http://www.styrkelabbet.se/proteinvafflor-recept/

image

2 thoughts on “Våffeldagen, 2 nyttigare recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *