VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

FÖRÄLDRAR SOM BROMSAR SINA BARN I SPORT & MOTION

curl Jag hade gärna hört hur ni ser på den här saken. Kanske, förmodligen, förhoppningsvis håller ni med. Annat vore givetvis tråkigt.

Med de första riktiga sommardagarna, åtminstone här i Schweiz, tar vi fram kläder och prylar till alla sorts utomhusaktiviteter för stora och små. Jag vet inte hur många gånger jag tidigare påpekat att aktiv livsstil och motion hos de allra minsta ger grogrund till ett sportligt och hälsosamt leverne. Det är viktigt, viktigare, viktigast av allt att ge barnen inblick i vad sport har att erbjuda. De som påstår att ”ungen är för ung för att gå med i en förening, han är bara sex år gammal” har fel. Och jag avskyr att titt som tätt höra det.

Det stämmer inte. Allt annat stämmer – nämligen att det finns föreningar i överflöd och att de allra flesta tar emot unga kids. Jag talar om en ålder där den undre gränsen börjar vid tre års åldern. Jag själv började åka skridskor vid tre. Min son Nicolas började åka skidor när han inte var två år fyllda. Nästa skidsäsong blir hans tredje (!!) och han är då fortfarande inte ens fyra år gammal. Han älskar´t. Och jag tvekar på att det finns en enda treåring som i grund och botten inte gillar någon slags sport och motion. Det är, precis som vanligt, återigen föräldrarna som bromsar sina minsta genom att ”låta dem få tid på sig”. Tid för vadå, ursäkta? Tid för att utvecklas? Tid för att börja träffa nya kompisar i diverse föreningar? Det handlar inte riktigt om föräldrarnas ambitioner utan tyvärr oftast om bristen av densamma.

Det finns så många föreningar som tar emot små barn med öppna armar – just av den anledningen som jag försöker poängtera i detta inlägg. Att barn redan så pass tidigt ska utveckla sinne och förkärlek till sport och att de ska få umgås med likasinnade och oftast ungefär lika gamla barn. Det är en win-win-situation för både föräldrar och barn – de som upptäcker det tidigt och ”vågar” ta steget mot en förening eller klubb, vinner i det långa loppet. Resultatet blir oftast ett barn som redan tidigt lär sig både disciplin, att älska aktiv livsstil och respektera sina teammedlemmar och ledare. Jag vågar påstå att det är bara föräldrar själva som inte sällan bromsar sina barn från att utvecklas inom något så vackert och hälsosamt som sport. Och det är tråkigt. Så pass tråkigt att barnen går miste om en perfekt grund för att liv på rätt spår. Och vem vet, kanske ger den sporten och den föreningen mersmak redan vid ung ålder och kan senare utveckla och omvandla individens hobby till framtida yrke.


Annons

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste uppdateringar från mig