VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

BURKMAT ÄR TILL FÖR LATA FÖRÄLDRAR (OCH BARN HATAR DET)

dsc_1232_53a377959606ee1325548313Innan någon påstår att ”mitt barn ääälskar burkmat och jag sparar faktiskt tid på det viset” måste vi alla enas om faktum att det inte är nyttigt för barn. De som vill vara besserwissers och som vanligt försöka vrida och vända på det hela bör inte känna sig angripna – det är trots allt inte det som är grundtanken. Grundtanken i just det här inlägget är att jag (och säkert många andra som håller med mig) vill ta tillfället i akt och förklara lite kring burkmaten. Men innan jag gör det kan jag lite snabbt ta mina två barn till exempel. Jag har vägrat burkmat till de bägge och istället lagat riktigt god mat till de bägge. Dagligen. Bebisen Alexis fick nyligen – som ett test – pröva burkmat från Nestlé. Jag ville så gärna se hur han reagerar på den där dyra menyn som Nestlé säljer i en två-förpackning. Stackars barnet orkade inte ens svälja första biten. Han hatade det! Och detsamma gällde Nicolas när han var bebis. Vid två-tre tillfällen, efter att vi kommit hem från sjukhus när han var riktigt illa ute och jag bara ville sitta bredvid honom istället för att laga mat, köpte jag burkmaten. För att underlätta min vardag i två-tre dagar. Men nej, det gick inte. Naturligtvis ville barnet äta god mat, mat som doftar gott och som inte massproducerats.

Har ni prövat burkmaten? Kom inte och säg att det finns goda menyer. Varenda meny som säljs lagar ni tio gånger bättre därhemma. Varken ni eller jag är Jamie Oliver men när det gäller att laga god mat till sitt barn tror jag att var och en av oss kan höja sig en nivå – och servera något riktigt smaskigt. Burkmaten då? Doftar den gott? Inte särskilt. Hur står det egentligen till med energivärdet i dessa burkar? Jag förklarar…

Semper´s Skärgårdsgryta med lax låter ju hur gott som helst. Men faktum är att den innehållerbara 58 kcal/100 gram vilket inte ger mer än 15 procent av ett spädbarns dagliga behov av kalorier (enligt Testfakta.se) Och det är ju tråkigt. På så vis räcker alltså inte en, två burkar mat utan du behöver slå till med minst sex stycken varierade burkar för att täcka det dagliga behovet hos din bebis. Och det är väl ingen som köper sex burkar per dag?

HIPP´s Pasta Bolognese är ett stort skämt. Där får de (enligt Testfakta.se) inte använda ordet ”kött” i presentationen av vad som är innehållet i pastan. Som vi alla vet innehåller ju bolognese kött, men i det här fallet är det så minimalt med kött att företaget som sagt inte får ”glänsa” med faktum att det är en rätt med kött i. Stor kritik åt HIPP!, vars produkter jag aldrig skulle köpa.

Nestlés kalkongryta med ris är ett annat stort skämt för naiva, som må låta ”gott” och dofta relativt ok men den maten kan du ta och slänga i papperskorgen innan du ger det till ditt barn. Varför? Den har ett väldigt, väldigt lågt energi- och näringsinnehåll.

Ett annat problem med burkmaten, oavsett tillverkare, är det dåliga järnvärdet. Vi är väl medvetna om att det finns väldigt många små barn som lider av järnbrist? Burkmaten hjälper inte där riktigt. Att titt som tätt ge barnen en macka leverpastej istället för burkmat kan hjälpa till på vägen – leverpastej innehåller bra med järn. Kombinera det dagliga intaget med välling och gröt (till frukost och kvällsmat, båda är ju lätt- och snabblagade), ge en klämmis om du vill (men det bästa är att snabbt mixa två-tre olika frukter själv, tar inte heller särskilt lång tid) och servera sedan ditt barn det som du serverar dig själv, antingen i finskuret och hackat eller i mixat. Så sett tycker jag inte att det finns någon som helst grund till att tjafsa om att man inte hinner laga till bebisen/lillbarnet hela tiden. Du hinner! Hinner jag, hinner du. Hinner alla.


Annons

Kommentarer


  1. MammaOchPappablogg 19 juni, 2016 on 14:52 Svara

    Vi lagar den mesta barnmaten till vår dotter här hemma och den gillar hon! Burkmat använder vi när vi ska iväg eller om vi har slut på bunkrad mat i frysen. Tycker som du att hemlagat är bättre men kan inte undgå att tycka det är smidigt att ge burkmat ibland. Nu är dottern 11 månader och kan äta betydligt mer varierat så det är enkelt att göra mat. I dem yngre åldrarna tycker jag det var bökigt med vad dem får och inte får äta :)

    • andreagrue 20 juni, 2016 on 15:50 Svara

      Ja, visst är det enklare nu? Min son är nu tio månader gammal och äter verkligen allt som vi äter – självklart i hackade eller mosade portioner men oftast i småbitar av det som vi får. med de två tänderna som han har klarar han på något vis av att tugga :) Och ja det stämmer att det är smidigt med burkmat, problemet är bara (enligt mig) när man tar det för givet och inte ens vill göra sig möda för de små. Det är ju så mycket godare med ”riktig” mat. Kram!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste uppdateringar från mig