VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

GRANOLA MED FIKON, GOJIBÄR & PEKANNÖTTER

DSC_0341DSC_0340DSC_0343DSC_0342Todiloo,

Sugen på något gott och mättande som dessutom är nyttigt? Min hemgjorda granola är riktigt god och kan avnjutas både som (del av) frukost eller till kvällsmål. Jag gjorde den väldigt ofta under tiden jag var gravid med Alexis och har nu börjat få cravings igen – förmodligen för att vi har det så varmt nu och kroppen vill äta sundare. Har ni också den känslan, att man äter nyttigare under sommarmånaderna?

Här är receptet på min goda granola, som jag sedan blandar med havremjölk, lägger i lite kokoschips, chokladdoppade pumpakärnor och till slut en sked jordnötssmör (som jag fullkomligt älskar).

Ingredienser:

5 fikon
ca två muggar havregryn
tre matskedar kokosolja, kallpressad
två matskedar honung eller agavesirap
en handfull mandlar
en handfull gojibär- två handfulla pekannötter

Jag valde alla bio-produkter, även fikon. Tog fem stycken ur påsen och skar dem i tre delar per fikon. Jag hackade handfull mandlar i två delar per mandel, gojibär tog jag i hela och pekannötter bröt jag slarvigt i två-tre bitar per nöt. Jag blandade allt i en skål tillsammans med havre, lade i tre skedar kokosnötolja och började att mixa med bara händer. Även om du kan använda diverse hjälpredor, är mitt förslag att knåda ihop dina ingredienser med dina händer; det ger mer kontroll och behöver inte mycket längre tid. På en-två minuter har du fått som en liten klump av alla ingredienser. Jag tog sedan även i lite honung den här gången, men du kan som sagt ta agavesirup istället. Det är vilket som.

När du är klar med knådandet (mest så att alla ingredienser går in i varann så att säga, och att både honungen och kokosoljan räcker till och finns överallt i mixen) tar du bakplåtpapper (ta gärna två stycken), sprid över granolan, och grädda sedan i ugnen i 200 grader. Jag lät det vara i ugnen i cirka 20 minuter. Du märker själv – när havre fått en fin gyllene färg och doften blivit rätt stark, är det dags att ta ut dem. Men kontrollera gärna ofta, då det tar väldigt kort tid mellan att havre fått fin färg – och blivit bränt.

När granolan är färdig tar du ut den ur ugnen och låter svalna lite. Sedan är det bara att strö över i en müsliskål. De håller sig perfekta i flera veckor; jag brukar låta mina vara i två veckor innan jag slänger dem (om det mot förmodan finns något kvar)


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste uppdateringar från mig