VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Jordgubbstårta Rawfood

God morgon!

Här har ni en finfin tårta som är naturligt gluten-och mjölkfri! En rawfoodtårta med härlig, crunchig botten och fyllning av jordgubb. Perfekt att göra några dagar innan midsommar!

Botten:

40g osaltade pistagenötter

80g cashewnötter

7 dadlar utan kärna

1 msk kokosolja

1/3 tsk salt

Fyllning:

300g jordgubbar

200g kokosgrädde

2 msk agavesirap

2 tsk citronsaft

Skal av 1/2 citron

2 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

Dekoration:

Jordgubbar, pistagenötter och blommor

1. Ställ burken med kokosgrädde i kylen i 1 timme för att stelna till.

2. Mixa ihop alla ingredienser till botten och tryck ut i en 15 cm springform klädd med bakplåtspapper i botten.

3. Skopa upp den fasta delen av kokosgrädden ur burken och mixa ihop med resten av ingredienserna till fyllningen och häll på botten. Plasta över formen och ställ in i frysen i 3-4 timmar tills den är helt genomfrusen.

Tag fram 45 min innan servering och dekorera fint!

Kommentera

Rabarber-& jordgubbspaj

Vår lilla trädgård levererar! Jordgubbar och rabarber från egen skörd är ju nåt speciellt och man äter med lite mer andakt…eller..nääää, man moffar lika snabbt som alltid ? Swish swosh så var formen renskrapad! Gott betyg!

200g jordgubbar

8 stjälkar rabarber

1 msk potatismjöl

1 msk socker

Smuldeg:

175g smör

1 dl socker

3 dl glutenfria havregryn

1 dl rismjöl

1 dl majsstärkelse

1 tsk salt

1 näve flagad mandel

1. Smörj en vanlig pajform med smör. Dela jordgubbar och rabarber i stora bitar och blanda med potatismjöl och socker. Fyll formen.

2. Blanda ihop alla ingredienser utom den flagade mandeln till smuldegen. Strö över rabarbern och jordgubbarna och avsluta med den flagade mandeln.

3. Grädda i ca 20-30 min i 200 grader. Den ska bubbla fint under och utan ska vara gyllenbrun. Låt den vila 30 min innan servering så den sätter sig.

Servera med en kula vaniljglass eller vaniljsås!

Kommentera

Chokladmacarons

Macarons är ju biskvins lilla kusin! Nötig botten och krämig fyllning. Jag föredrar biskvier alla dagar i veckan men det är en rolig utmaning att starta macaronbakning ? Jag har testat några recept genom åren..låta äggvitan ligga framme över natten..vila kakorna i en timme..30 minuter.. ÄH! Skit i allt det där skulle jag säga! När jag struntar i alla små macaronsreglwr och bara köttar ihop allt och gräddar direkt så blir som bäst! ?? Bästa receptet hittade jag hos fantastiska BrinkenBakar och nu kommer jag inte baka nåt annat macaronsrecept! ???

Recept till ca 40st

150 g florsocker

130 g mandelmjöl (färdigsiktad)

20 g kakaopulver

55 g äggvita

150 g strösocker (1,75 dl)

50 g vatten

55 g äggvita

Chokladtryffel:

100 g mörk choklad

100 g vispgrädde

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (170 grader vanlig ugn). Sikta florsocker, mandelmjöl och kakao i en skål och rör ner de första 55 grammen ovispad äggvita. Massan är trög men rör på.

2. Koka upp socker och vatten till 120 grader.

3. Vispa de andra 55 grammen äggvita till ett skum och häll ner sockerlagen medan du vispar på låg effekt. När allt är tillsatt så vispar du på högsta hastighet tills marängen är seg och blank och avsvalnad.

4. Vänd ner lite av marängen i taget i mandelblandningen tills du har en bra och segflytande smet.

5. Häll smeten på en spritspåse med en tyll som är 1 cm i diameter. Spritsa ut på bakplåtspapper, ca 3 cm i diameter. (Fäst bakplåtspappret med lite smet i varje hörn)

6. Baka direkt i 12-14 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan du fyller dem.

Chokladtryffel

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät tryffel och låt den stelna tills du kan spritsa den. Häll den då på en spritspåse och spritsa en boll på en macaron och sätt en annan över.

Kommentera

Picklad rödlök

Vi fortsätter med vår fredsgstaco här hemma och vi försöker variera så gott vi kan. Vi var bjudna över till kompisar för några veckor sen och dom introducerade picklad rödlök till tacosen och nu är den ett måste här hemma med! Eller inlagd rödlök som det också kallas. Så förbannat gott! Och enkelt ?

3 rödlökar

3 dl vatten

2 dl socker

1 dl 12% ättikssprit

Skiva rödlöken fint och blanda ihop med övriga ingredienser. Låt stå nån timme och gotta till sig. Förvara i lufttät burk i kylen så håller den sig i  1 månad. Supergott till lax, kyckling och annat kött. Hade den till vegetariska kikärtsbiffar härom kvällen. Suveränt!

Kommentera

40-tårta..sittertårta

Eller siffertårta… Faktiskt en enkel tårta att karva ut till valfri bokstav eller siffra! Kul till kalas, dop eller bröllop!

Jag har bara gräddat chokladbotten i långpanna, skurit ut siffror, delat i 2 lager. Spritsat ut creamcheesegrädde med hallon och dekorerat med blommor, bär, Ferrero Rocher, macarons eller vad man nu vill ha! Nu valde jag att ha hallon endast i lagret mellan bottnarna och en ren creamcheesegrädde på toppen för att dekorationerna skulle poppa ut lite extra ?

Och här är en lite mer höstig variant!

Och här kommer en variant med chokladmousse till Melwin när han fyllde 14! ❤️

Kommentera