VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Glutenfria Drömmar

När jag var liten så var Drömmar min favorit bland småkakor. Spröda ljusa kakor som bara smälter i munnen! Hjorthornssaltet gör att dom puffar upp sig i ugnen och skapar just denna sprödhet! Tänk på att det kommer att lukta skarpa när du öppnar ugnsluckan bara så du inte blir förskräckt ? Det är bara gaser av hjorthornssaltet.

Ca 35 st

 

100g rumsvarmt smör

2.5 dl strösocker

Lite drygt 1/2 dl neutral olja

2 dl potatismjöl

2 dl majsstärkelse

1.5 dl rismjöl

1 tsk zantangummi

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk hjorthornssalt

 

1. Vispa smöret vitt med elvisp i minst 5 min.

 

2. Blanda ihop övriga ingredienser och rör sedan ner oljan. Blanda så att degen blir klumpfri.

 

3.  Rulla bollar på ca 20g st och placera på plåt med bakplåtspapper.

 

4. Grädda i varmluft 130 grader i ca 12 min. Låt svalna på plåten.

Kommentera

SemmelKladdkaka

Om man inte orkar baka semlor men är galet sugen på alla smaker som den fantastiska semlan ändå ger så är den här Semmelkladdkakan perfekt! ?

150g smält smör

3 ägg

3 dl socker

1 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

2 tsk kardemumma

1/2 tsk salt

Topping:

3dl vispad grädde

Vispa ihop alla ingredienser och häll i en 20cm springform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Skaka formen lätt i slutet på gräddningen och se hur kakan vobblar i mitten. Ta ut den, kyl snabbt och dekorera med grädde!

Kommentera

Rabarberchutney

Den här chutneyn är fantastisk! Receptet har jag fått från en vän som gjort den i många år. Sååå god till ost och kex, till grillat eller grytor men även att pensla köttet med i slutet på grillningen! En fin gåbortpresent!

500g rabarber i bitar (skala inte bort den vackert rosa färgen)

2 rödlökar i tunna skivor

3/4 dl vatten

1 msk 12% ättika

5 dl strösocker

1 msk ingefära

1 msk curry

2 tsk salt

1/2 tsk chili

1. Koka ihop rabarber, rödlök, vatten och ättika i 10 min.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop på svag värme i ca 30 min. Rör om försiktigt då också så att det inte bränns i botten.

Koka en stor eller flera små glasburkar i vatten för att sterilisera dom och förvara chutneyn i kylen där den håller i några månader.

Kommentera

Chokladglass med rostade hasselnötter & passionsfruktsglass med lemoncurd

Nu har jag testat att göra glass i en glassmaskin med kompressor! I ett samarbete med Bagaren och Kocken ? Blev sååå fantastiskt bra och det bästa är att man kan mata på med flera satser glass direkt efter varandra eftersom det är maskinen som står för kylan och inte insatsen/bunken som det brukar vara!

Chokladglass med rostade hasselnötter

2 dl grädde

2 dl mjölk

1 tsk vaniljpulver

1/2 tsk salt

1/2 dl kakao

1 tsk espressopulver

3 äggulor

1.5 dl strösocker

100g hasselnötter

100g mörk choklad, hackad

1. Koka ihop grädde, mjölk, vaniljpulver, salt, kakao och espressopulver. Låt sen svalna något.

2. Vispa äggulor och socker tills det blivit ljust och pösigt.

3. Häll över den varma chokladgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på ytan och ställ sen svalt över natten i kyl.

4. Lägg hasselnötterna i en torr panna på medelvärme. Rosta nötterna i några minuter tills skalen börjar lossna. Låt nötterna svalna och massera dom sedan i en kökshandduk så att alla skal försvinner. Hacka nötterna.

5. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Tillsätt nötterna och den hackade chokladen när endast några minuter återstår i glassmaskinen.

Passionsfruksglass med lemoncurd

2 dl grädde

2 dl mjölk

1/2 tsk vaniljpulver

100g passionsfruktspuré (finns som kuber i frysdisken)

1 msk citronsaft

3 äggulor

1 dl strösocker

1 dl lemoncurd

1. Koka upp grädde, mjölk, vaniljpulver, passionsfruktspuré och citronsaft. Låt den svalna något.

2. Vispa äggulor och socker i några minuter tills det blivit ljust och pösigt.

3. Häll över den ljumma passionsfruktsgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på utan och ställ sen svalt över natten i kyl.

4. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Stäng av maskinen och swirla ner lemoncurden i glassen. Servera direkt eller frys i i bunke!

Kommentera

Banankaka

En riktigt saftig banankaka är så underskattat till fikat!

125g rumsvarmt smör

1.5 dl socker

1 tsk vaniljextrakt

2 ägg

3 mogna, mosade bananer

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

4 dl vetemjöl (eller 4.5 dl glutenfri mjölmix)

1 dl kokosmjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mixa smör, socker och vanilj till en krämig konsistens.

3.Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.

4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smörsmeten tillsammans med de mosade bananerna.

5. Klä en 1.5 L brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ca 40-50 min. Testa med en torr sticka i mitten av kakan i slutet på gräddningen. Den ska komma upp utan smet.

Kommentera