VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hallonmazarinen

 
3 små pajer

 
Ingredienser
Mördeg:
260 g vetemjöl 
200 g smör 
100 g socker 
1 ägg 
5 g salt 
 
Hallonfyllning:
185 g mandelmassa 
80 g smör 
1 ägg 
2 äggulor 
4 g vaniljsocker 
9 g vetemjöl 
1 dl mosade hallon
(spar 3 st till garnering) 
 
Glasyr:
florsocker 
vatten 
 
Gör så här
1. Ugn 175 grader.
2.Hacka samman alla ingredienser till en smidig deg.
Klä 3 små formar med mördegen och grädda pajskalen i 7 min.
3. Hallonfyllning:
Riv mandelmassan och blanda den ordentligt med smöret.
4. Blanda ner ett ägg i taget, rör om.
5. Blanda ner vaniljsockret, mjölet och blanda
till en smidig massa.
6. Lägg ett tunt lager mosade hallon i formarna och häll sen
över mazarinmassan över så det täcker.
7. Grädda ca 20 min till gyllenbrun färg.
8. Rör ihop några mosade hallon (gärna silade så fröna försvinner)
med florsocker och bred på pajerna. 
9. Garnera dina hallonmazarintarteletter med hallon och
spritsade mönster av florsockerglasyr.
 
Kommentera (2)

Oscar II tårta

 
Här är den! Den kungliga tårtan som var vår tekniska utmaning i säsongens första program. Baka loss!
 
Botten:
100g sötmandel
1.5 dl strösocker
4 äggvitor
 
Sjuden kräm:
0.75 dl strösocker
20 sötmandlar
4 äggulor
2 dl grädde
1 dl strösocker
150g smör
Ca 50g mandelspån
 
1. Ugn 175 grader.
 
2. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm diameter. Smörj pappret lätt.
 
3. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda med sockret.
 
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i mandelblandningen.
 
5. Bred ut marängen i cirklarna och grädda ca 15-20 min. Lossa från pappret försiktigt och låt svalna på galler.
 
6. Smält 0.75 dl socker i en liten stekpanna under omrörning och lägg i mandlarna. Häll upp i en aluminiumform och låt stelna och kallna. Stöt sedan i en mortel.
 
7. Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull och sjud under omrörning till en tjock kräm. Tag av från värmen och klicka i smöret under omrörning och låt kallna.
 
8. Smaksätt smörkrämen med nötkrispet.
 
9. Rosta den flagade mandeln i en stekpanna till guldgul färg. Se upp med värmen, det går fort!
 
10. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten ovanpå. Strö över den rostade mandeln på toppen! Njuuuuuut!
 
(Recept av Birgitta Rasmusson)
Kommentera

Chokladbombastic!

Det här var min parad tårta i Hela Sverige Bakar. Jag använder mig av ett enkelt sätt att göra bottnarna på som kallas för ”Tre lika” Testa! Det blir alltid bra!

Ugn: 175 grader
Tid: 3 timmar
Antal: ca 12 bitar
Botten:
6 ägg
Ca 3 dl strösocker
Ca 1 dl vetemjöl
Ca 1 dl potatismjöl
Ca 1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
Fyllning:
En burk konserverade päron
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl grädde
Dekoration:
7 dl grädde
1.5 dl kakao
1.5 dl socker
15 jordgubbar
1. Tag fram 3 stora glas och ställ bredvid varandra på bänken. Knäck alla ägg i ena glaset. Häll strösocker i det andra glaset så att det kommer upp till samma nivå som äggen. Häll vetemjöl i 1/3 av det tredje glaset, fyll på med 1/3 potatismjöl och till sist 1/3 kakao så att det glaset också blir fyllt till samma nivå som de två andra glasen. Tre lika! Häll på bakpulver, salt och vaniljsocker på toppen av det tredje glaset.
2. Vispa ägg och socker pösigt. 
3. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt så allt blandas.
4. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper. Lägg först en rund del i botten. Gör sen en krage till kanten som går högre upp än själva formen för den här botten blir hög.  Smörj formen först, klä med papper, smörj igen och pudra över mjöl. 
5. Häll i smeten och grädda i ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Kolla med en provsticka i mitten av kakan men inte innan 30 min av gräddningen för då kan kakan pysa ihop. Provstickan ska vara helt torr.
Svalna helt.
6. Vit chokladkräm: Vispa grädden till toppar och rör i äggulorna. Smält chokladen över vattenbad och bänd ner i grädden. Kyl minst en timme och vispa upp till ett fluff.
7. Chokladkrämen till fyllning och dekoration.
Blanda ihop 5 dl av grädden, strösocker och kakao och ställ in i kylen i 20 min så sockret löser sig. Vispa i 30 sekunder för hand tills det blir spår av vispen i krämen.
8. Fyll tårtan. Dela tårtan i 4 bottnar. Pensla alla bottnar med lagen från päronen. Lägg den nedersta bottnen på ett fat och bred på 1 cm tjock chokladkräm. Lägg på nästa botten och bred på vit chokladkräm. Fortsätt med den tredje bottnen och skiva de inlagda päronen och täck hela lagret.
Lägg på sista lagret botten och spackla hela tårtan med chokladkräm. Avsluta med att spritsa stora bollar av krämen runt om kanten på toppen. Vispa grädde och spritsa mellan chokladbollarna. Dela alla jordgubbarna och lägg i en stor hög i mitten.
Tips!
Jag fryser alltid in min tårtbotten några dagar innan tårtan ska fyllas. Sen tar jag fram den nån halvtimme innan fyllningen ska på för då går det mycket lättare att skära till alla lager bottnar. Och så blir tårtan blir dessutom mycket saftigare!
Kommentera (2)

Tårtor, del 1!

Och så var det äntligen dax att köra igång årets Hela Sverige Bakar!
Vi inledde med att baka tårtor.
Kriterier: smaksatt botten, minst två olika sorters fyllningar och minst 10 cm hög. Tid: 2 timmar.
Alltså, vi var såååå sjuuuukt nervösa allihopa! Ingen ville åka ut första programmet och alla ville visa vad dom går för!
Jag gjorde min ChokladBombastic med smak av päron och vit choklad.
Det gick superbra och både Birgitta och Johan gillade tårtan, galet! Den vita chokladkrämen skar sig två gånger! 
Vilken pärs!
Teknisk utmaning: Oscar II:s tårta. 
Hahaha! Ok, hur ser en sån ut???
Jag får liksom ingen klar bild men måste dra igång för tiden tickar. Vi får ett recept men inga tillvägagångssätt.
Marängbotten, sjuden kräm och mandelspån. Ok. Efter ett tag så börjar jag misstänka att jag gjort en botten för lite, visst ska det vara tre st??? Tiden är för knapp så jag hinner inte göra en tull maräng. Lösning? Kapa kanterna på de två befintliga bottnarna och pussla ihop en mittenbotten!
Juryn gillade den fyrkantiga och Johan sa ”tror du Oscar den II:e skulle vända sig i graven om han såg den här tårtan?” Birgitta, härliga Birgitta sa att hon trodde han skulle tycka det var ”otroligt innovativt!” 
Jag blev Stjärnbagare! TJIHOOOOOOO!!!

Jag och Fredrik analyserar den sjudna krämen seriöst.

Kommentera

Todds tårta

Idag fuller min brorsa Todd 20 år!

Han har beställt en chokladtårta med hallon och mjölkchokladmousse.
Den blev himla god!
Recept kommer upp inom kort!
Kommentera