VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladbollar med Nachos!

Ibland är det enklaste allra godast. 
Om man dessutom får till en liten twist på det hela så är det ju ännu härligare!
Jag gjorde chokladbollar igår också stod det en påse Nachos på köksbänken. Salt & sött, kan det bli bättre? Fram med morteln och kötta loss lite, rulla rulla, gott gott!
25 stora bollar
 
12 dl havregryn
2 dl kakao
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
400g smör
 
Några Nachochips
 
1. Gegga ihop alla ingredienser 
utom chipsen.
2. Mortla chipsen till stora smulor och rulla bollarna där i!
 
Klart!
 
 
 
 
Kommentera

Milanostänger

Ett recept av Birgitta Rasmusson.
Ca 30 st
4.5 dl vetemjöl
200 g smör
3/4 dl strösocker
1 äggula
Fyllning:
200 g mandelmassa
3 äggvitor
Pensling och garnering:
Äggvita
Socker
Ca 35 g mandelspån
1. Ugn 20 grader.
2. Arbeta snabbt ihop mjöl, smör, socker och äggula till en deg och låt den vila kallt några timmar.
3. Riv mandelmassan och tillsätt äggvitan till en smidig massa.
4. Kavla ut degen till två långa längder, ca 1 dm bred. Spritsa ut en lång korv mandelmassa i mitten på längderna och rulla sen ihop så skarven hamnar under mot bänken. Skär 15 bitar per längd och placera ut på plåt.
5. Pensla med äggvita, strö lite socker på och avsluta med mandelspån på toppen.
6. Grädda i ca 10 min tills de har fått fin färg.
Kommentera (3)

Choklad & kanelhjul

Ca 45 st
5 dl vetemjöl 
200 g smör 
1 dl socker 
2 tsk vaniljsocker 
1 msk kanel 
1 msk kakao 
råsocker till garnering 
1. Ugn 175 grader.
2. Hacka ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker och få det att gå ihop till en jämn deg.
3. Dela degen i två delar, smaksätt den ena halvan med kakao och den andra med kanel. 
4. Forma kaneldelen till en rulle och chokladdelen till en platt rektangel, lika lång som rullen. Kyl i ca 15 min.
5. Rulla in kaneldegen i chokladdegen och rulla sen hela rullen i råsocker. Dela in i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på plåt.
6. Grädda ca 14 min.
Kommentera (8)

Havredrömmar med chokladkräm

ca 15 st
 
125 g smör 
1 dl socker 
1 tsk bakpulver 
1 tsk bikarbonat 
2 dl vetemjöl (eller 2.5 dl fin glutenfri mix)
1 dl havregryn 
 
Kräm:
100 + 50 g choklad 70% (50 g till garnering) 
3 msk grädde 
 
Gör så här:
1. Ugn 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
3. Dela degen i 30 bitar och rulla till bollar. Fukta händerna när du ska rulla kakdeg till bollar så går det lättare och det blir ett jämnare resultat.
4. Tryck till lätt på plåt. Grädda ca 15 min. Låt svalna.
5. Hetta upp grädden och häll över den hackade chokladen till mjuk kräm.
6. Lägg ihop kakorna två och två med chokladkräm emellan.
7. Smält choklad och ringla över kakorna, låt stelna.
Kommentera (1)

Småkakor, del 3

Kakor. Jorå, det är väl gott men inte min favorit bland bakverk direkt.
Kriterier: 3 sortera kakor a’ 15 av varje sort. En fylld, en spritsad och en tvådelad. På 75 min.
Jag valde att göra Havredrömmar med chokladkräm, Choklad & kanelhjul och en spritsad syltis med silad björnbärssylt.
Det gick himla bra! Jag hann gott och väl på tiden. Jag var sjuuuukt nervös för Birgitta, Sveriges kakdrottning gick omkring och spanade och klämde på degklumparna. Jag ville så gärna lyckas och det var skönt att det gick hem!
Teknisk utmaning: Milanostänger. Än en gång..what? 
När jag vände på receptet så förstod jag direkt att nåt var lurt. 10 kakor på 75 min av nånting som såg ut som en mördeg med mandelmassa och mandelspån..hmm. Käftsmällen kom efter 30 min när degen fullkomligt droppade av mina händer och vi bara garvade åt skiten. Jag kylde degen igen i 15 min men det hjälpte inte ett dugg. Jag knåpade desperat ihop små knöggliga ”stänger” som dessutom flöt ut i ugnen. 
Usch…dax för en teknisk utmaning som jag har koll på nu…
Kommentera