VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Bagels

Ett recept av Johan Sörberg
(Foto: Robin Persson/7:an)
 
400g vatten
680g vetemjöl
30g jäst
16g salt
16g socker
 
Topping:
Valfria frön 
 
1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt alla övriga ingredienser och jobba ihop till en smidig deg.
 
2. Dela 10 bitar och runddriv. Låt vila 10 min.
 
3. Gör ett hål i mitten på varje del och jäs 30-40 min.
 
4. Sjud upp vatten i en djup panna och låt dom sjuda 1 min på varje sida. 
 
5. Tag upp, pensla med ägg och strö över toppingen.
 
6. Grädda i 210 grader i 15-20 min tills dom har en gyllenbrun färg.
Kommentera (4)

Del 4, bröd

Jag äääälskar att baka bröd! Det är mysigt, avslappnande och det doftar gott i hela huset när det gräddas. Nybakat bröd med ett fett lager Bregott på, finns det nåt bättre?
Kriterier: ett stort matbröd med jäst dom jäsmedel. Smakfullt och vackert. Tid, 2 timmar.
Mitt paradbröd gick heeeelt perfekt och både Johan och Birgitta gillade det, tjihoooo!!! Jag blev så glad!!!
Teknisk utmaning: Bagels!
Kul men shit, många moment, i vilken ordning ska dom göras???
Mitt misstag var precis det Johan sa vid bedömningen. Jag jäste dom små rackarna EFTER sjudningen, suck. Min tanke var att om jag skulle gjort tvärtom så skulle bröden dra ihop sig som russin, hahaha! 
Jaja, nu har jag lärt mig det!
Nästa vecka blir roligt att se, mjuk kaka!
Kommentera

Det härliga parmesanbrödet!

20g jäst
6.5 dl vatten
1 msk salt
2 msk honung
4 dl durumvetemjöl
Ca 12 dl vetemjöl special
 
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
20 blad färsk basilika
150 g riven parmesanost
1 msk olivolja
En rejäl nypa flingsalt
 
Dekoration:
Svarta Vallmofrön
 
1. Lös jästen i ljummet vatten.
 
2. Tillsätt övriga ingredienser utom saltet och arbeta i maskin i 10 min eller för hand 12 min. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Jäs under plastfilm i 90 min.
 
3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
 
4. Platta ut degen försiktigt till en stor rektangel och bred på fyllningen. 
 
5. Rulla ihop degen till en lång korv och dela i 4 lika långa delar. Rulla delarna lätt så dom blir längre och smalare. Lägg de fyra korvarna bredvid varandra och nyp ihop de ändarna.
Börja fläta. Gör en vanlig fläta av de tre första korvarna och avsluta med att vika in den fjärde under den sista korven så att den nu blir nummer tre. Börja om. Håll på så tills du bara har små stumpar kvar i handen och vik in dom under brödet. Jäs 90 min övertäckt.
 
6. Pensla brödet med vatten och strö på vallmofröna.
 
7. Grädda i 250 grader första 4 min, sänk sen till 200 grader i ytterligare 20 min. Om det låter ihåligt när du knackar i botten på brödet, då är det klart!
Kommentera

Snart är det dax igen!

Ikväll bakar vi bröd!
2 timmar har vi på oss att göra ett stort matbröd med jäst som jäsmedel.
Johan Sörberg gnider sina händer och njuter av våra nervösa nyllen! Brrrr…
Kommentera

Äntligen!!!

Jaja, jag är en nörd men jag har sökt med ljus och lykta utan resultat. Den har varit slut överallt! En rektangulär pajform med löstagbar botten från Leila’s General Store!
Nu har den äntligen kommit och jag har gåshud, hahaha! Shit vilka snygga pajer det kommer att bli!
Kommentera