VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Påsktårta

Snabbtårta:
Vaniljtårtbotten
Lemoncurd
Marängbotten
Hallonfyllning
Grädde
Kommentera

Chokladmakroner

Nu har jag gjort det. Premiärbakat makroner!

Dom blev bra men jag är inte jätteimpad av dom små bakverken.

Jag vill ha nåt större i käften. Typ en fet Biskvi eller nåt.

Makroner sägs ju vara kusiner med biskvierna.

 

1.75 dl mandelmjöl

2.5 dl florsocker

2 st äggvitor

2 msk kakao

0.5 dl strösocker

Fyllning:

Nutella

 

1.Sila florsockret ner i mandelmjölet och kakaon, blanda väl. 

2. Vispa äggvitorna tills det bildas små vita toppar.

Bunken skall kunna hållas upp och ner utan att det rör sig. 

3.Häll i sockret i äggvitorna, lite i taget och vispa

sakta till en blank marängsmet. 

4. Häll ner mandelblandningen i äggblandningen, vänd

försiktigt så luften behålls i fluffet. 

5. Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Ca 48 st 3 cm stora cirklar. 

6. Knscka plåten mot bänken så ev luftbubblor och ojämnheter slätas ut. 

7. Låt plåten vila i en timme, viktigt! Annars spricker dom små liven! 

8. Grädda i nedre delen av ugnen 150 grader i ca 15 min.

9.Låt dom svalna och lossa dom från pappret. Dom skall lossna lätt,

annars kan man torka dom lite till mi ugnen med öppen ugnslucka.

10. Fyll dom med önskad fyllning och lägg ihop två och två!

 

KLART!

Kommentera

Fudge med hasselnötter

2 dl strösocker

1 dl råsocker
100 ljus eller vit choklad
3 msk sirap
1.5 dl grädde
30 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl rostade hasselnötter

1. Koka upp socker, choklad, sirap och grädde i

tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden.

2. Koka kraftigt 5-10 min, rör då och då.

3. Gör kultestet, tag av från värmen när det går att forma en kula.

Rör ner smöret och vaniljsockret.

4. Vispa med elvisp 5 min, börja sakta och öka sen.

Mot slutet, när det blir spår i kolan av vispen, tillsätt de rostade hasselnötterna.

5. Fördela smeten snabbt i en form med bakplåtspapper.

Låt stelna i kylen i ett dygn innan den skär i kuber.

Kommentera

Brända mandlar

250 g oskalade mandlar
250 g socker
3/4 dl vatten

1. Ta fram en kastrull och lägg i mandlar, socker och vatten.

Koka upp så att massan börjar bubbla. Rör hela tiden.

2. Sänk värmen och koka tills vattnet kokat bort och sockret har kristalliseras.

3.Sockret ska sedan smälta igen men endast delvis så att det

lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden.

4. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper med en gaffel. Låt stelna.

MUMS MUMS MUMS MUUUUUUUMS!!!

 
 
 
Kommentera

Lussekrans AB

200 g smör

5 dl mjölk

50 g blå jäst

1 g mortlad saffran

2.5 dl socker

0.5 tsk salt

1 ägg

1.5 l vetemjöl special

 

1.Ljumma med mjölken med saffran och lös jästen.

2.Tillsätt socker och salt, smör och ägget, rör om.

I med mjölet och knåda rejält i minst 10 min för hand.

4. Jäs 2 timmar under plastfilm.

5. Baka ut till valfritt alternativ, krans, längd eller bullar.

(Jag gillar att riva mandelmassa och röra ut med smör och bre på degen)

6. Jäs 1 timme under bakduk.

7. Pensla med ägg och strö över strösocker och hackad mandel.

8. In i ugnen i 225 grader, helst varmluft. Klart!

Kommentera