VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladbonanza med Apelsinsås

 
 
Det här är en rejält chokladig efterrätt. Choklad med apelsin är en klassiker och funkar alltid bra ihop, njut!
 
Färdigt på: 1.5 h
Brownie:
50 g mandel 
100 g smör 
100 g choklad 70 % 
2 st ägg 
2 dl socker 
1,5 dl vetemjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 tsk salt 
 
Mjölkchokladmousse:
300 g mjölkchoklad 
3 dl grädde 
 
Apelsinsås:
2 st apelsiner, saften från 
1 st apelsin, skalet från 
1 msk socker 
2 tsk maizena 
1 msk smör 
 
Kanderade apelsinskal:
Skalremsor utan det vita från en apelsin 
1 dl socker 
1 dl vatten 
 
Chokladflarn:
50 g choklad 70% 
50 g vit choklad 
 
1. Brownie:
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka och rosta mandeln i ca 10 min i ugnen. 
 
2. Smält smöret och chokladen, låt svalna något.
 
3. Blanda ner resten inklusive mandeln och rör till en jämn smet. Bred ut smeten i en 20x30cm form med 
smörat bakplåtspapper.
Grädda ca 20 min, låt svalna och tryck ut cirklar med kakmått eller 
glas med ca 6cm i diameter.
 
4. Mousse:
Sjud grädden och tag av från plattan precis innan den börjar koka. Riv chokladen fint och smält med grädden, rör noga och sakta så att allt verkligen smälter jämnt. Torka bunkens insida så att den är ren från chokladspån.
Täck ytan med plastfilm och ställ i frysen 20 min eller i kylen över natten så det blir riktigt kallt. Om du väljer den snabba varianten att kyla i frysen så är det bra om bunken är riktigt vid i botten så moussen hinner kylas snabbt och jämnt. Vispa upp till ett härligt fluff.
 
5. Apelsinsås:
Koka upp apelsinsaft och tillsätt sedan skal och maizena och vispa jämnt. Tillsätt sedan smöret och låt svalna.
 
6. Kanderade apelsinskal:
Koka upp vatten och socker. Lägg i skalremsorna och småkoka i ca 10 min. Lägg skalen på en tallrik för att svalna och stelna till litegrann.
 
7. Chokladflarn:
Smält chokladen var för sig i vattenbad och bred sen ut den mörka chokladen på ett bakplåtspapper. Ringla över den vita chokladen och dra sen med en kniv i smeten så det blir snygga mönster. Lägg in arket i frysen så det stelnar. Tag fram det några minuter innan det skall skäras i trekanter.
 
8. Montera desserten:
Lägg browniebotten på ett fat och spritsa moussen som ett halvt torn på rundeln. Lägg chokladflarnet på snedden på tornet och spritsa sen vidare på tornet så det får en topp. Ställ några kanderade apelsinskal på toppen av tornet och ringla apelsinsås runt hela desserten.
 
Kommentera (2)

Creme Caramel med flarn

(Recept: Johan Sörberg)
 
Antal portioner: 6
 
Karamell:
160 g strösocker 
50 g vatten 
 
Creme Caramel:
600 g mjölk 
1 st vaniljstång 
3 st ägg 
2 st äggulor 
70 g strösocker 
 
Mandelflarn:
100 g smör 
100 g vetemjöl 
100 g socker 
100 g hyvlad mandel 
 
1. Karamell
Smält ingredienserna till ljus karamell. Värm serveringsformarna en liten stund i ugnen. Häll i karamellen och snurra på formen så att det blir karamell på sidorna också. Låt svalna och smörj kanten som inte är täckt med karamell med smör
 
2. Creme Caramel
Koka upp mjölken med den delade vaniljstången, tag bort från värmen och låt stå 10-15 minuter. Blanda övriga ingredienser.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur den, häll i äggblandningen. Häll smeten i de rumstempererade formarna. Ställ in i ugn 175 grader ca 20 minuter, tills smeten har stelnat men inte blivit grynig.
Låt svalna, gärna i kylskåp. Stjälp upp på fat.
 
3. Mandelflarn:
Blanda allt och gör en rulle med plastfilm runt om och lägg i kyl. Skär i skivor och lägg på plåt och grädda i 190 grader.
Kommentera

Del 8 desserter

Vilka kommer att gå till semifinal? Det är så nära så nära nu så luften darrar i tältet!
Mission: En dessert som är en fröjd för ögat och som innehållerxen bakad del.
Tid: 80 min
Min Chokladbonanza med apelsinkräm blev preciiiiiis så som jag ville! Sååå himla härligt!!! Tiden var knapp men jag tog det lugnt och hade några minuter över i slutet. Tummen upp från domarna kändes skönt efter förra veckans fiasko. Puh…
Teknisk utmaning: Creme Caramel med flarn i valfri utformning. 
Fyyyyy vilken trist jäkel var min första tanke. Trist för att jag har noll koll, hehe. Jag är inte så förtjust i creme brulee, creme Caramel osv… Dallrigt och sliskigt…bläääää. 
Jaja, mitt blev ju så dåligt så all världens klockor stannade. Jag vispade smeten för mycket så det blev skum och så sjönk den direkt i ugnen. Jag fyllde då på med lite mer smet för att chansa lite och därav det piiiiinsamma utseendet, en liten dallrig albino donut, ja, dom hade ju till och med ett hål i mitten, hahaha! Jaja, flarnet blev ju succé…tur för mig.
Jag, Fredrik, Ina och Veronica i semi!
Vi blev bjudna på finmiddag den kvällen och njöt tillsammans sv att ha kommit så långt, nu är det final som är nästa mål, gulp!
Jonnha, världens härligaste jädra böna fick åka hem och det sved som eld i hjärtat, usch vad vi saknade henne sen ?
Kommentera

Choklad & hallontårta

Choklad och hallon. Enkelt, klassiskt och sååååå gott!!!
Den här gjorde jag idag när svärmor och svärfar skulle komma på fika.
Gör en vaniljbotten enligt 3 lika receptet. Jag tog 4 ägg till den här lilla polarn.
Chokladkräm:
75g mörk choklad
75g rumsvarmt smör
1.5 dl florsocker
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Rör smöret klumpfritt och smidigt och tillsätt florsockret.
3. Tillsätt den något avsvalnade chokladen och rör till en krämig chokladmassa.
Hallonmousse:
2 dl frusna hallon
1 msk socker
2 msk cremefraîche 
1. Tina hallonen i en kastrull och släng i sockret. Låt puttra nån minut och mosa med gaffel. Låt svalna helt.
2. Rör i cremefraîchen till en jämn mousse.
Chokladspackel & fyllning:
3 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl kakao
1. Vispa slarvigt ihop allt i en bunke och ställ i kylen i 20 min.
2. Vispa snabbt upp till ett spritsbart fluff.
Montering:
1. Dela kakan i 4 bottnar.
2. Fyll med ett lager chokladkräm, ett lager hallonmousse och ett lager chokladgrädde.
3. Plasta in och ställ åt sidan i nån timme eller i kylen över natten.
4. Spackla hela tårtan med chokladgrädden och toppa 
tårtan med hallon.
Klart!
Kommentera

”3 lika” tårtbotten

 
Att göra sin egna tårtbotten är inte alls svårt!
Det är dessutom bra att ha redo i frysen om man skulle få ett ryck och brassa ihop en tårta till nån och
det ska gå snabbt.
 

Testa det här kända receptet så kommer det bli så bra så!

 
Receptet baseras på hur stor form du har så här är en liten guide: 
 
18 cm diameter = 2 ägg
20 cm diameter = 3 ägg
24 cm diameter = 4-5 ägg
26 cm diameter = 5-6 ägg
 
Bakpulver: 
2-3 ägg = 1 tsk
4-5 ägg = 1.5 tsk
6 ägg = 2 tsk
 
Smör:
2-3 ägg = 25g
4-5 ägg = 50 g
6 ägg = 75 g
 
 
Tag fram tre glas som är lika stora.
Börja med att knäcka äggen i ett av glasen och fortsätt med att hälla socker i nästa glas upp till samma 
nivå som äggen. 
 
I det sista glaset häller du hälften vetemjöl och hälften potatismjöl till samma nivå som de andra 
två glasen ”3 lika” 
 
Avsluta med att slänga på salt, bakpulver och vaniljpulver i mjölglaset.
 
Smält smöret och låt svalna något.
 
Vill du göra en chokladbotten så tar du tre lika delar av vetemjöl, potatismjöl och kakao i glaset så att nivån blir densamma som de andra glasen.
 
1. Vispa sen ägg och socker pösigt på medelhastighet. Glöm turboeffekten på elvispen. Det ger för stora bubblor i smeten och risken för att bottnen sjunker i ugnen är större då. Låt det hellre ta lite tid att få fluff, ca 5-7 min.
 
2. Sikta ner allt från det tredje glaset och häll i smöret och vänd om med stora luftiga tag så att allt blandas ordentligt utan att den uppjobbade volymen förstörs.
 
3. Klä formen med bakplåtspapper både i botten och upp på sidorna. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen tills botten sviktar och stunsar tillbaks när du trycker försiktigt med handen på toppen. Låt det gräddas minst 20 min utan att öppna ugnsluckan. Ett annat bra sätt att se om botten är fördig är när kanterna på kakan har krympt lite och dragit in sig lite från kanterna. Annars, testa med provstickas ner i mitten och den ska komma upp torr.
 
 
 
 
Kommentera (8)