VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Del 10 FINAL!

 Jag, Fredrik och Ina fick byta hotell dagen innan och laddade upp var för sig på vårt sätt. Jag tog en löprunda vid sjön och satt i solen och gick igenom recepten. Fokuserad, nervös, ivrig och ville bara köra igång så nervositeten sjönk lite.Tänk att vi kommit ända till finalen! Det var mitt absoluta mål från allra första början men vägen dit hade varit svajig. Från topp till botten och fram och tillbaks. Jag har lyckats med saker jag inte kan och misslyckats med saker jag är bra på. Konstigt.
Den här dagen var helt overklig från början till slut.
 
 
Finalens paradbak skulle bestå av 5 stycken munsbitar, 10 av varje sort som skulle representera Sverige i ett internationellt sällskap. 
Tid: 5 timmar. Det kan ju kännas som en förbannat lång tid men jag lovar, den ruuuuuusar iväg från första stund!
Jag hade räknat ut att jag behövde 13 bunkar i olika storlekar, 3 par vispar, 4 slickepotter. Eftersom vi bara hade iskallt vatten i våra kök så gick det inte att diska nånting. 
Jag hade gjort ett tidsschema så jag skulle veta vilka moment jag skulle ta i vilken ordning. 
 
Min plan var:
Prinsesstårta
Semla i petit choux
Blåbärspaj
Pepparkakscupcake med lingon
Nationaldagsbakelse
 
Riktigt svenska smaker enligt mig. 
Inom tiden så skulle vi också dekorera finalfatet valfritt som specialdesignats dagen till ära. Fyll 3 av de 4 våningarna med lämna det översta planet tomt…till den tekniska utmaningen.
Jag fick göra om mina petit chouxer 4 gånger…suck. Som att jag hade tid med det? Det visade sig att det inte går att halvera ett petit choux recept och det tog 3 starter innan jag fattade vad det var som var felet. Jag halverade för att tjäna in tid eftersom vi ändå bara skulle presentera 10 munsbitar av varje. Jaja, jag vet det nu. Ska ALDRIG mer halvera ett sånt recept.
Jag kutade runt som en yr höna i köket och dekorerade fatet på 1 minut, slängde dit blommor i ren panik medans både Fredrik och Ina hade det myspysigt och stod och finlirade med dekorerna, fyyyy vad nervöst!
Jag hann till sist, men jag kommer aldrig fatta hur fasen jag gjorde det!
 
Teknisk utmaning: Krokan med minst en marsipanros. 
Tid: 3 timmar.
VA????? Vad är en Krokan?
 
Den utmaningen visade sig passa mig som handen i handsken. Deg av mandelmassa och äggvita. ”Om ni tar så mycket äggvita som står i receptet så blir kakorna perfekta men himla tunga att spritsa ut. tar nu i mer äggvita så blir det lättare att spritsa men dom flyter ut något i ugnen” sa Johan. Här ska då inte tas nån extra äggvita, jag är ju massör för fasen! Upp till bevis och tryck på nu carro! tänkte jag.. Att bygga ihop delarna var ju som att bygga pepparkakshus! Marsipanrosor hade jag aldrig gjort men dom blev ju finfina! Tänk om jag har chans att vinna?
 
Juryn älskade mitt finalfat. Riktigt bra smaker och osade Sverige tyckte Birgitta.
Bra variation i smaker tyckte Johan.
 
 
 
 
Kommentera

Miniprinsesstårta

        CaA 15 ST         
 
         Botten:         
2 st ägg 
1 dl socker 
0,5 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl 
1 tsk bakpulver 
 
Vaniljkräm:
2 dl mjölk 
0,25 dl grädde 
1,5 st vaniljstång 
0,75 dl socker 
3 st äggulor 
2 msk vetemjöl 
20 g smör 
 
Fyllning/topping:
2 dl vispad grädde 
1 dl mosade hallon 
300 g grön marsipan 
florsocker 
 
1. Botten:
Värm ugnen till 150 grader varmluft. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Bred ut smeten i en form 20#30 cm klädd med bakplåtspapper.
Grädda ca 25 min. Låt svalna under handduk och stansa sen ut 15 ringar ca 5cm diameter.
 
2. Vaniljkräm
Häll mjölk, grädde och delad vaniljstång i en kastrull, koka upp och låt sen stå och svalna nån timme.
Vispa äggulorna och tillsätt socker och mjöl, vispa vitt. Värm på vaniljmjölken igen och häll ner i äggblandningen, vispa. Häll alltihop i en kastrull igen och sjud till önskad konsistens, rör hela tiden. Dra av från värmen och klicka i smöret som smälts ner och rörs om, kyl.
 
3. Montera tårtorna 
Bred ett tunt lager mosade hallon på alla 10 bottnar. Klicka försiktigt ut lite vaniljkräm på hallonlagret och bred ut nästan till kanten.
Vispa grädden och spritsa ut en rundel av grädde på vaniljkrämen så att det blir till en kupol.
Kavla ut den blåa marsipanen tunt och stansa ut rundlar ca 10cm diameter. Forma rundeln som en liten skål med hjälp av t.ex. baksidan av en tesked eller ett ägg. Placera skålen över tårtan, tryck försiktigt till kanterna och skär bort överflödig marsipan runtom.
Pudra över florsocker.
Kommentera

Final!

Jag är alldeles nipprig och kan knappt fokusera idag.
Ikväll kl 21.00 är det sista avsnittat av Hela Sverige Bakar 2013.
Final…herregud, äntligen dax! Ska bli så skönt att inte gå omkring
och veta allt och inte få säga nåt! Snart vet alla vem som vann i år, grymt!
 
Lite sorgligt att det är över dock. Det har varit ett sånt stort fokus för
oss deltagare och programmet har haft över 500 000 tittare per avsnitt, heeeelt galet!
 
Nu ska jag ladda upp mentalt, see you tonight!
Kommentera (22)

Vinnare!

Nu har vi dragit namnen på dom som vunnit en varsin biljett till julmässan i helgen i Malmö!
Jag fick hjälp av Melwin som tog det hela på stort allvar, bra bra.
1. Sara Petersson
2. Clara Elmvik Galbe
3. Tina Madsen
4. Charlotte Olsson
5. Annika Andersson
6. Therese Åhdal
7. Hilde Havenberg
8. Josefin Bucht
9. Sofie Halen
10. Elouise Hellström
GRATTIS!!!
Vad kul det ska bli att träffa er i helgen! Lova att komma fram så jag får ett nylle på er!
Biljetten kommer på posten i veckan!
VI SES I MALMÖÖÖÖ!!!
Kommentera (6)

Ikväll lottas biljetterna ut!

Jajamen, i helgen är det ÄÄÄÄÄNTLIGEN DAX!!! 
Snackade med Fredrik och Jonnha häromdan och vi längtar allihopa som barn innan julafton!
Ikväll lottar jag ut 10 vinnare!
Vi hörs! 
Kommentera (2)