VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tryffeltårta med apelsin och rostade nötter!

En mastig jäkel att bjuda många på!

Botten:
200g mandelmassa
100g rumsvarmt smör
2 ägg
1 msk kakao
1 tsk salt
1/2 dl sötmandel
1/2 dl hasselnötter
 
Tryffel:
400g 70% choklad
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk socker
Skal och saft av 2 apelsiner
40g smör
1 tsk vaniljpulver
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Rosta nötterna i ca 10 min. Gnugga hasselnötterna i en handduk så skalen lossnar. Mixa alla nötter lite  slarvigt. 
 
3. Vispa ihop mandelmassan med smöret och tillsätt äggen, nötterna, kakaon och saltet.
 
4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en 24 cm springform och smörj med smör.
 
5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda ca 20 min. Låt svalna.
 
6. Gör tryffeln. Koka saft och skal från apelsinerna två minuter. Tag av från värmen och sila bort skalen.
 
7. Koka upp grädde, creme fraiche och socker och blanda med apelsinjuicen.
 
8. Riv chokladen grovt.
 
9. Häll den varma gräddblandningen under omrörning över chokladen så allt smälter och blir jämnt och fint.
 
10. Rör i smöret och vaniljpulvret.
 
11. Klä springformen på nytt med bakplåtspapper men nu även upp på kanterna. Smörj formen först så 
pappret fäster.
 
12. Lägg ner den avsvalnade bottnen först och häll sen över tryffeln. Slå formen bestämt ner mot bänken en gång så ev luftbubblor försvinner.
Låt stelna i kylen över natten.
 
13. Innan servering. Tag fram tårtan och lossa från formen. Tag en kniv och jämna till kanten runtom då den blir slät.
 
14. Smält ljus och mörk choklad var för sig och häll på bakplåtspapper så det blir ca 1/2 cm tjockt. Lägg in i kylen för att stelna. Tag fram chokladen och lägg på bänken några minuter. Tag en osthyvel och hyvla cigarrer och lägg i en hög mitt på tårtan.
 
Klart att servera! 
Gott med vanlig vispad grädde till!
Kommentera (2)


Saffransmoussetårta!

Bottnar:
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk kardemumma
1.5 tsk kanel
1 tsk salt
 
Fyllning:
400g vit choklad
2 paket (1g) saffran
4 ägg
6 dl grädde
 
Garnering:
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
Granatäppelkärnor
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Vispa ägg och socker pösigt.
 
3. Blanda alla torra ingredienser till bottnarna och sikta i äggfluffet. Vänd om med stora tag då allt blandas utan att volymen förstörs.
 
3. Klä botten på en 24 cm springform med bakplåtspapper, smörj med smör.
 
4. Häll i smeten i formen och grädda ca 20 min. Stick ner en tandpetare i mitten för att den är torr. Svalna.
 
5. Smält den vita chokladen 
över vattenbad. 
 
6. Mortla saffranet till fint pulver och rör ner i den smälta chokladen.
 
7. Knäck äggen och rör i chokladsmeten. Det kommer att se ut som att det skär sig till en början men fortsätt vispa så blir det så fint så.
 
8. Vispa grädden och rör 
ner i chokladen.
 
9. Dela den mjuka pepparkakan 
så det blir två bottnar.
 
10. Klä samma springform igen med bakplåtspapper, både i botten och upp på sidorna. Smörj med smör 
innan så pappret fäster.
 
11. Lägg en av bottnarna i botten av formen, fyll på hälften av smeten, lägg en botten till och avsluta med att fylla i resten av smeten. Plasta in 
och frys över natten.
 
12. Tag fram tårtan och låt stå nån timme i rumstemperatur. Tag bort 
den från formen. 
 
13. Smält den vita och mörka chokladen var för sig och spritsa 
fina mönster på tårtan.
Kommentera (4)

Bokleverans på g!

Hej allihopa som beställt bok!
Jag ville bara säga att jag lägger dom första beställningarna på lådan idag. Det har varit ett sånt jädra fullt ös nu så jag försöker hinna så gott jag kan! Jag vill gärna att ni har boken innan helgen ?
Kommentera (4)

En helg i Malmö

Här kommer några bilder från vår helg på julmässan i Malmö. Jag, Jonnha och Fredrik, fasen vad kul vi hade på scenen! Hoppas på att det blir fler gånger framöver!
Min lilla monter.
Cissi, härliga Cissi! Hon var vår gruppledare på Taxinge!

Min fina bok ?
Tekniken strulade men vi löste det, fasen vad grymma vi var!
Mer sånt här i livet!
Folk var så glada när dom fick smaka våra små bakverk!
Ni är fantastiska Jonnha och Fredrik!

Kommentera (2)