VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chocolate Chip Cookies med Nutella

Ca 15 st

100g smör
2 dl farinsocker
2.5 dl rörsocker
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 dl mörka chokladlinser
15 tsk Nutella
1. Smält smöret och tag av från värmen, rör i allt socker och äggen.
2. Tillsätt salt och bakpulver 
och sist mjölet och blanda väl. Det blir en ganska så kladdig deg.
3. Tillsätt mjölet och blanda degen smidig. Tillsätt sist chokladlinserna. Plasta in och kyl 1 timme i kylen.
4. Forma 15 bollar av degen. Platta ut i handen och klicka i en tsk Nutella i mitten. Tryck försiktigt igen bollen igen så Nutellan göms. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till lite varje boll lite grann. 
5. Grädda i 180 grader ca 15 min.
Tips! Ställ in Nutellan i kylen några timmar innan du ska använda den så den blir fastare att skeda ur.
Kommentera (8)

MANDELKNÄCK med smak av apelsin och vit choklad

Ca 30 st
150g sötmandel
100g smör
2.5 dl rörsocker
2 apelsiner, skalet + saft av en.
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl grädde
Garnering:
100g vit choklad
50g mörk choklad
1. Koka smör, socker, apelsinsaft och skal, vaniljpulver, sirap och grädde till 125 grader. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.
2. Lägg i mandlarna och häll smeten i en 20*20 cm form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna.
3. Smält chokladen var för sig och bred den vita chokladen över hela knäcken. Låt stelna och spritsa sedan den mörka chokladen i snygga mönster på!
Kommentera (6)

Laktosfria fudge med solros- och pumpafrön

Det är härligt att baka så att alla kan njuta. Mina favoritfudge innehåller både grädde, smör och hasselnötter. Det här receptet smakar EXAKT likadant fast utan både laktos och nötter! 
Ca 30 bitar
2 dl strösocker
1 dl råsocker
3 msk ljus sirap
3.5 dl laktosfri grädde
30 g laktosfritt smör
1 msk vaniljsocker
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 tsk flingsalt
1. Rosta fröna gyllenbruna en snabbis i en stekpanna.
2. Koka upp strösocker, råsocker, sirap och grädde och koka kraftigt i ca 5 min. Rör om då och då så det inte bränns i botten. Gör kulprovet, häll en tsk smet i ett iskallt glas vatten. Om smeten går att rulla till en kula så är den färdigkokad.
3. Tag av från värmen och rör ner smör och vaniljsocker. Vispa sen med elvisp tills smeten börjar bli matt och det blir tydliga spår efter vispen. Starta långsamt och öka sen farten. Ca 5 min.
4. Tillsätt fröna och bred snabbt ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*25 cm.
Strö över flingsalt och vila i 
kylen över natten. 
Skär i kuber, tryck upp en i gommen och låt långsamt smälta! Iiiiiiiih!!!
Kommentera (4)

Brända mandlar

250g oskalade sötmandlar
250g socker
3/4 dl vatten
1. Ta fram en kastrull och lägg i mandlar, socker och vatten. Koka upp så att massan börjar bubbla. Rör hela tiden.
2. Sänk värmen och koka tills vattnet kokat bort och sockret har kristalliseras.
3.Sockret ska sedan smälta igen men endast delvis så att det lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör hela tiden.
4. Lägg ut mandlarna på ett bakplåtspapper med en gaffel. 
Låt stelna.
Tips! Byt ut mot andra nötter och avsluta med att doppa i choklad, mörk, ljus eller vit!
Kommentera (4)

Kryddiga pepparkakor

Ca 120 st
2.5 msk kanel
1,5 msk ingefära
1.5 msk malen kryddnejlika
2 tsk kardemummakärnor
7 st kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
300 g rumsvarmt smör
3 dl råsocker
1.5 dl farinsocker
1 ägg
Skal av en citron
3 dl ljus sirap
3 dl grädde
17 dl vetemjöl 
(+ mer till utbakning)
1. Mortla kardemumman och kryddpepparn och sikta sen alla 
kryddorna och saltet 
med bikarbonaten.
2. Rör ihop smör, socker, 
kryddor och ägg.
3. Tillsätt citronskal, sirap, grädde och mjöl. Knåda till en smidig deg. Lägg i kylen så den sväller över natten.
4. Dag 2. Baka ut till tunna figurer. Grädda i 180 grader ca 8-10 min.
Kommentera (2)