VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vaniljkola med flingsalt

GOD JUL! 
❤️
Ca 60 st

100g smör
2 dl grädde
3 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
2 msk glukossirap
1 tsk vaniljpulver

1. Smält smöret i en stor kastrull och tag av från värmen. 

2. Tillsätt övriga ingredienser och koka till 120 grader. Gör kulprovet, tag 1 tsk av smeten och droppa ner i ett glas med iskallt vatten. Går det att forma en ganska så fast kula av den 
så är det klar. 
3. Häll smeten i en form som är ca 20*20 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt sen stelna över natten. Dela sen in i rutor och slå in i bakplåtspapper!
Glukossirap gör att smeten inte blir sockrig! Plus att kolan blir seg och blank ?
Kommentera

Fubbis snickers

 
Galet goda snickerskusiner!
 
Enkelt, snabbt och ja, galet gott helt enkelt!
 
Ca 150 bitar
 
1 dl jordnötssmör
2.5 dl strösocker
2.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
13 dl rispuffar
4 dl salta jordnötter
400g mörk choklad
 
1. Blanda jordnötssmör, socker, sirap, grädde och vaniljpulver i en stor kastrull och låt allt koka i ca 15 min till ca 117 grader. Rör nån gång då och då så att det inte bränner fast i botten.
 
2. Tag av från värmen och vräk i rispuffar och jordnötter. Vänd om ordentligt. Var snabb för det stelnar snabbt.
 
3. Tryck ut klibbet i en form som är 20*30 cm klädd med bakplåtspapper.
 
4. Tryck till kakan hårt så ytan blir jämn.
 
5. Smält chokladen och bred ut över kakan. Låt stelna och dela sen in i rutor!
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (10)

Lakritsfudge med flingsalt

Ibland får jag till det, mums mums!
Enkelt och såååååå sjukt gott!
 
Ca 30 bitar
 
150g turkisk peppar
3 dl rörsocker
3 msk ljus sirap
1.5 dl grädde
100g vit choklad
30g smör
1 msk vaniljsocker
Svart pastafärg
1 tsk flingsalt
 
1. Mortla Turkisk peppar till fint pulver.
2. Blanda Turkisk peppar, socker, sirap, grädde och vit choklad och koka tills den börjar se lite fet ut och släpper kanterna på kastrullen. Fudgen är färdigkokad när den håller kulprovet. Kulprov: tag 1 tsk smet och häll i ett iskallt glas vatten. Om det går att forma en kula av smeten 
så är den klar. 
 
2. Tag en liten klutt pastafärg och 
rör ner i smeten. 
 
3. Klicka ner smör och vaniljsocker och vispa med elvisp tills det blir tydliga spår av vispen och smeten blir matt. 
Ca 5 min.
 
3. Fördela smeten i en form ca 20*20 cm klädd med bakplåtspapper. Strö över flingsalt och låt svalna något innan det ställs in i kylen över natten.
 
4. Skär i kuber och njuuuuuuuut!!!

 
Kommentera (9)

Alla härliga människor

Nu har jag varit ute på en del signeringar och det är så jäkla roligt! Folk är så snälla och nyfikna på att höra om programmet och inspelningen och vi diskuterar bakning så det står härliga till!
Vilka underbara människor det finns! Helt otroligt!
Tack allihopa som kommer 
fram och snackar! 
Imorgon är det Bromma Blocks och Farsta C som gäller och fudgen står på spisen och puttrar ?
Hoppas vi ses!
Kommentera (8)

Saffranskrans

Varje jul så gör jag en gigantisk saffranskrans med smarrig fyllning. 
Receptet är detsamma som till mina lussebullar och fyllningen likaså.
Hur gör man kransen? Toklätt!
Kavla ut hela degen till en stor rektangel, ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllningen och rulla ihop den som en rulltårta. Forma en stor ring och nyp ihop ändarna hårt. Kläm den hela vägen runt då att den blir lite spetsig uppåt, lite högre liksom. Tag en sax och klipp en massa klipp tvärs över korven ner mot bänken med ca 3 cm mellanrum och spar en cm i botten. Lägg sen varannan snibb åt höger och varannan åt vänster och jämna till alla yttre snibbar runtom så kransen inte blir så spretig. 
Jäs övertäckt 90 min och grädda sen i 225 grader ca 30 min. Lägg folie över kransen när den gått tillräckligt med färg för den här rejäla pjäsen tar lite mer tid att få genomgräddad.
Pensla med sockerlag och strö över pärlsocker!
Kommentera