VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Wienersemlor

Jag älskar semlor…och wienerbröd. Lägg ihop dom två och du har drottningen av alla semlor, Wienersemlan! Lätt som ett moln att ta en tugga av, ljuvligt!
Lite trixig att få till men övning ger färdighet. Se till att starta baket med alla ingredienser kalla, även mjölet så släng in det i frysen en timme innan. Vid kavlingen och vikningen så är det viktigt att bänken är rejält mjölad och degen kall så att smöret inte tränger ut. Om det skulle hända så släng genast in degen i frysen några minuter, mjöla om bänken och fortsätt sen kavlingen.
Lycka till! Det är såååå värt mödan!
Wienersemla
10 st
20g blå jäst
1 dl kall mjölk
1 dl kallt vatten
2 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 äggula
6 dl vetemjöl
250g smör
Pensling:
1 äggvita
Mandelspån
Mandelmassa:
3 dl sötmandel
1 bittermandel
2.5 dl florsocker
1 äggvita
2 msk vatten
Garnering:
5 dl vispgrädde
Florsocker
1. Lös jästen i vattnet och mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och jobba degen snabbt jämn och smidig. Spar lite på knådandet för i en smördeg vill man inte ha för kraftig glutenutveckling. Kyl degen inplastad 30 min i frysen.
2. Mät upp smöret och banka ut det till 1 cm tjocklek i form av en rektangel mellan två smörpapper, lägg i kylen.
3. Kavla ut degen till en rektangel ca 1 cm tjock. Lägg smöret på den ena halvan. Vik över den andra delen av degen och nyp ihop kanterna så smöret stängs inne. Kavla ut degen till 1/2 tjocklek, lika bred som kaveln. Pensla bort allt överflödigt mjöl från degen. Vik det första treslaget. Plasta in degen och lägg i frysen 10 min.
4. Tag fram degen med kortsidan mot dig och kavla ut den på nytt till samma tjocklek som sist och lika bred som kaveln. Pensla bort mjöl, vik i treslag, plasta in och kyl 10 min.
5. Upprepa proceduren en sista gång så att det totalt blir 27 lager, 3*3*3. Kyl 15 min.
6. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocklek och skär kanterna raka. Skär ut 10 fyrkanter. Vik in hörnen på varje fyrkant, tryck till dom och lägg med skarvarna ner på plåten. Jäs övertäckta 90 min.
14. Grädda i 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig värme i ca 7-9 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.
15. Mandelmassan:
Mixa mandeln så fint det går och blanda ihop med resten av ingredienserna till en smidig fast smet.
16. Montering:
När wienersemlorna svalnat helt, skär försiktigt ut ett fyrkantigt tunt lock. Klicka i fyllningen. Vispa grädden och spritsa ovanpå fyllningen. Lägg på locket och sikta över florsockret.
Ta en fet jädra tugga av skapelsen och njuuuuuuut!
13. Pensla dom med äggvitan och strö över den flagade mandeln. 

 

Kommentera (12)

Allergibrödet

Alltså, man blir inte allergisk när man käkar det, hehe. Nej, jag har tagit fram ett bröd som är för människor som inte tål varken gluten, mjölk, ägg, nötter, soja, vetestärkelse eller malt. Puh, inte lätt men ett roligt mission!
Det här blev ett ganska sött bröd som jag tycker passar perfekt till mellis för barnen. Saftigt och smakar mycket. Bovetet och saltet tar ner sötman lite men bananerna och dadlarna fuktar till smeten så det blir saftigt.

                          1 bröd

2 mogna bananer
6 dadlar
2 kokta potatisar
5 msk kokosolja
1 msk citronsaft
2 dl havregrädde
1 dl kokosmjöl
3 dl 100% rena havregryn
1 dl bovetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 msk fiberhusk
1. Mixa ihop bananer, dadlar och potatis. Tillsätt oljan, citronsaften och havregrädden.
2. Blanda övriga ingredienser och tillsätt. Blanda ordentligt så det blir en kletig massa.
3. Fyll en brödform smord med kokosfett eller använd en form av silikon. Grädda 175 grader i 60 min. Låt svalna under handduk 1 timme innan det skärs i skivor.

Kommentera (10)

Minisemla med lemoncurd och lakritsgrädde

Ca 40 små
 
Semlor:
20g blå jäst
3 dl mjölk
1 dl socker
1 msk kardemummakärnor
1 ägg
100g rumsvarmt smör
12 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
 
Pensling:
1 ägg
1 krm salt
1 tsk vatten
 
Lemoncurd:
Pressad saft från 2+1 citroner
Rivet skal från 3 citroner
1.5 dl strösocker
50g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
 
Lakritsgrädde:
3 dl grädde
2 tsk lakritspulver eller 100g mortlad Turkisk peppar
 
1. Lös jästen med mjölken. Mortla kardemummakärnorna och tillsätt tillsammans med sockret, ägget, smöret hjorthornssaltet utrört i lite mjöl plus resten av mjölet. (Spar lite till utbakningen) Arbeta degen i maskin ca 10 min. 
 
2. Tillsätt saltet och jobba degen i 5 min till. Jäs övertäckt 2 timmar.
 
3. Dela degen i 40 små bitar och forma till runda bollar. Jäs övertäckta igen 90 min.
 
4. Pensla bullarna med ägget utrört med salt och vatten. Grädda i 230 grader i ca 6-8 min tills dom är gyllenbruna. Svalna på galler.
 
5. Lemoncurden: 
Blanda saft från 2 citroner, skal, smör och socker. Koka upp så allt löser sig. Rör ihop maizena med saft från den tredje citronen och rör ner i den varma blandningen. Vispa äggen och äggulorna nån minut och tillsätt i kastrullenunder konstant omrörning, det får inte koka! Rör tills det har tjocknat. Låt svalna.
 
6. Lakritsgrädden:
Vispa grädden klar. Vänd ner lakritspulvret i grädden. Ställ i kylen. 
 
7. Montering:
Skär en trekant i varje bulle, gröp ur lite inkråm och fyll med lemoncurd. Spritsa grädden ovanpå och lägg på locket. Pudra florsocker över!
 
 
 
 
Kommentera (32)

Grattis jessiorth!

Nu är utlottningen klar och ”jessiorth” vann boken! Grattis!

Jag är så glad över alla som deltagit och jag skulle vilja dela ut böcker till alla er 124 personer som var med! 
Om ni vill ha en signerad bok så skriv namn och adress som 
en kommentar här. Skriv även namnet på den som ska få boken om den inte är till dig själv ?
Den kostar då 249:- inkl frakt.
Faktura medkommer.
Stor kram till er alla!
Kommentera (21)

UTLOTTNING!

Jag har fått önskemål om att lotta ut min bok på Instagram och idag slog jag slag i saken ? Så, gå in på Instagram och följ mig ”alskaattbaka” och dela bilden med #! Jag lottar ut på söndag kl 20.00!
Kommentera (4)