VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Äppelcupcakes

Dom här små härligheterna är både vackra och goda!

12 st

200g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

1 tak kardemumma

Äppelmos:

3 syrliga äpplen

1/2 dl socker

2 tsk kanel

1/2 dl vatten

Frosting:
50g rumsvarmt smör
100g Cream cheese
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Röd färg

Kvist och blad:

Grön och brun sugarpaste

1. Vispa smör och socker så det blir ljust och krämigt i ca 5 min.

2. Knäck i ett ägg i taget och vispa smeten jämn mellan varven.

3. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och sikta ner i smeten. Vänd om med stora luftiga tag så smeten blir jämn och fin.

4. Placera 10-12 muffinsformar i en muffinsplåt och fyll till 3/4 med smet. Har du ingen sån plåt så använd dubbla formar så blir dom stadigare. Grädda i ca 20 min i 175 grader tills dom känns torra om man sticker ner en sticka i mitten. Låt svalna på galler.

5. Äppelmos. Skala och tärna äpplena i små bitar. Koka bitarna i vatten, socker och kanel tills dom blivit helt mjuka. Mixa allt med stavmixer tills det blivit ett fint mos. Låt svalna.

6. Stansa ut en bit från mitten av varje cupcake. Fyll hålen med äppelmos.

7. Frosting. Vispa smöret mjukt och blanda i resten av ingredienserna. Vispa till en fluffig fin konsistens. Spritsa varje cupcake så dom får varsin rund, röd boll på toppen. Det gör du genom att hålla spritsen 2 cm rakt ovanifrån muffinsen, tryck med jämnt tryck och se en boll bildas när du samtidigt, sakta höjer spritsen. Skär at toppen av bollen med en vass kniv.

8. Forma små pinnar av brun sugarpaste och lägg dom att torka en stund på bänken så dom blir lite fastare. Forma gröna blad och fäst på varje äpple. Stick ner pinnen!

Kommentera

Äppelklubbor

Dom här små söta klubborna är så himla goda! Lite pilliga att baka men väl värt det! En rolig gå bort present!

Ca 20 st

Deg:

200g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 ägg

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

6 dl vetemjöl (360g)

Äppelkompott:

2 syrliga äpplen

1 msk smör

3/4 dl farinsocker

2 tsk kanel

1 msk vetemjöl

Pensling:

1 ägg

1. Lägg alla ingredienser i en hög på köksbänken och knåda snabbt ihop till en härlig, jämn deg. Plasta in och lägg i kylen i 30 min. Det gör att degen blir lättare att kavla.

2. Skala och tärna äpplena i små, små bitar. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek äppelbitarna med kanel och farinsocker i några minuter tills det doftar gott i hela köket och äppelbitarna fått lite färg. Rör ner mjölet för att få lite tjockare konsistens. Låt svalna.

3. Kavla ut degen på mjölad bänk till ca 3 mm tjocklek. Stansa ut hjärtan. Lägg hälften av dom på två plåtar klädda med bakplåtspapper.

4. Pensla alla hjärtan med lätt uppvispat ägg.

5. Lägg en klubbpinne på varje hjärta så att lite mer än halva ligger utanför. Lägg en klick äppelkompott i mitten.

6. Lägg över resten av hjärtana och tryck försiktigt till kanterna. Använd baksidan på en gaffel och tryck till runtom hela klubborna. Avsluta med att pensla alla klubbor med ägg.

7. Grädda klubborna i 200 grader i ca 15-20 min tills dom blivit gyllenbruna. Låt som svalna på plåten. Om dom spricker lite i ugnen så är det ingen fara för det lägger sig sen när dom svalnat.

8. Knyt ett band runt klubbans pinne och ge bort till nån du tycker om.

Kommentera

Torkade citronskivor

Torkade citronskivor till dekoration är så himla fint! ?Jag jobbar med en tårta idag med maräng och citron i fokus och dekorationen ska innehålla både maränger, blommor och citronskivor. Jag gillar att dekorera med saker som avslöjar innehållet! Känns konstigt att tex dekorera med hallon om tårtan innehåller jordgubbar…ni fattar ??

1. Skiva en citron (eller andra citrusfrukter) i tunna skivor och pilla försiktigt bort kärnorna. Lättast är att pilla bort dom innan man skär nästa skiva så att den tunna skivan inte går sönder.

2. Torka av skivorna med hushålls-papper och lägg dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka på ca 80 grader i 60 min.

Låt dom sen ligga kvar på eftervärmen tills dom är genomtorra.

Så här blev tårtan!

Kommentera

Chokladglasstårta med seg marängbotten

Den här chokladglasstårtan är GALET GOD!!! Älskar, älskar, älskar den! Lika mycket som jag älskar denna tårta, lika mycket älskar jag att kunna förbereda en efterrätt dagarna innan gästerna kommer. Ibland vänder jag även ner rostade, finhackade hasselnötter i smeten också!

Ca 10 bitar

Botten:

3 äggvitor

2 dl florsocker

3 dl Rise Crispies

Chokladglass:

4 dl grädde

4 dl mjölk

2 tsk vaniljpulver

1 tsk salt

1 dl kakao

2 tsk espressopulver

6 äggulor

3 dl strösocker

200 mörk choklad, hackad

Till servering:

Jordgubbar och hackad mörk choklad

1. Botten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner florsockret och Rice Crispies.

2. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 200 graders värme i ca 12- 15 min. Låt svalna. Tag försiktigt ur botten och tvätta formen för att sen lägga tillbaka botten.

3. Chokladglassen. Koka ihop grädde, mjölk, vaniljpulver, salt, kakao och espressopulver. Låt sen svalna något.

4. Vispa äggulor och socker tills det blivit ljust och pösigt.

5. Häll över den varma chokladgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på ytan och ställ sen svalt över natten i kyl.

6. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Tillsätt den hackade chokladen när endast några minuter återstår i glassmaskinen.

7. Klä insidan på formen med plastfilm (finns att köpa i bakbutiker på nätet) och fyll sen hela formen med glassmeten. Jämna till ytan och ställ in i frysen. Tag fram tårtan ca 30-40 min innan servering och knäpp direkt upp springformens kant och ta bort plastfilmen så att kanterna blir släta och skarpa. Servera med jordgubbar och hackad choklad!

Kommentera

Kaffesirap

Jag började dricka kaffe för bara lägga år sen. Late bloomer ? Det började i Grekland med frappe på stranden. En isig kaffedrink med grädde och krossad is. Nu för vi såna här hemma och då använder jag en skräll kaffesirap som smaksättning. Kaffesirap med smak av vanilj! Håller sig i flera månader i kylen och är en bra gåbortpresent!

Ca 3dl

2dl ljust muscovadosocker

1 dl mörkt muscovadosocker

3 dl vatten

1 tsk vaniljpulver

Koka ihop alla ingredienser i ca 15 min tills det börjar tjockna lite. Häll upp på en ren flaska. Smaksätt det kalla eller varma kaffet och njut!

Kommentera