Nu har jag testat att göra glass i en glassmaskin med kompressor! I ett samarbete med Bagaren och Kocken ? Blev sååå fantastiskt bra och det bästa är att man kan mata på med flera satser glass direkt efter varandra eftersom det är maskinen som står för kylan och inte insatsen/bunken som det brukar vara!
Chokladglass med rostade hasselnötter
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl kakao
1 tsk espressopulver
3 äggulor
1.5 dl strösocker
100g hasselnötter
100g mörk choklad, hackad
1. Koka ihop grädde, mjölk, vaniljpulver, salt, kakao och espressopulver. Låt sen svalna något.
2. Vispa äggulor och socker tills det blivit ljust och pösigt.
3. Häll över den varma chokladgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på ytan och ställ sen svalt över natten i kyl.
4. Lägg hasselnötterna i en torr panna på medelvärme. Rosta nötterna i några minuter tills skalen börjar lossna. Låt nötterna svalna och massera dom sedan i en kökshandduk så att alla skal försvinner. Hacka nötterna.
5. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Tillsätt nötterna och den hackade chokladen när endast några minuter återstår i glassmaskinen.
Passionsfruksglass med lemoncurd
2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
100g passionsfruktspuré (finns som kuber i frysdisken)
1 msk citronsaft
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl lemoncurd
1. Koka upp grädde, mjölk, vaniljpulver, passionsfruktspuré och citronsaft. Låt den svalna något.
2. Vispa äggulor och socker i några minuter tills det blivit ljust och pösigt.
3. Häll över den ljumma passionsfruktsgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på utan och ställ sen svalt över natten i kyl.
4. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Stäng av maskinen och swirla ner lemoncurden i glassen. Servera direkt eller frys i i bunke!
En riktigt saftig banankaka är så underskattat till fikat!
125g rumsvarmt smör
1.5 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
3 mogna, mosade bananer
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
4 dl vetemjöl (eller 4.5 dl glutenfri mjölmix)
1 dl kokosmjölk
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa smör, socker och vanilj till en krämig konsistens.
3.Tillsätt äggen, ett i taget under vispning.
4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smörsmeten tillsammans med de mosade bananerna.
5. Klä en 1.5 L brödform med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i ca 40-50 min. Testa med en torr sticka i mitten av kakan i slutet på gräddningen. Den ska komma upp utan smet.
KommenteraÅrets påsktårta hos oss blev den här! Syrligt fräsch mousse med smak av mango och passionsfrukt och en botten av rostade nötter. Sååå himla god!
Nötig botten:
2 dl rostade nötter
1.5dl florsocker
1 nypa salt
2 äggvitor
Passionfruktsrundlar:
1.5dl passionsfruktsjuice
1/2 dl strösocker
2st gelatinblad
Mangomousse:
2dl mango (jag köpte fryst, tärnad)
1 dl strösocker
2 msk citronjuice
3dl grädde
1dl cremé fraîche
3st gelatinblad
1. Mixa de rostade nötterna till ett fint nötmjöl. Blanda ihop med florsocker och salt. Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ihop med nötblandningen. Klä botten på en 15cm springform med bakplåtspapper. Fyll med smeten och grädda ca 15 min i 175 grader. Låt svalna.
2. Värm upp passionfruktsjuicen och sila bort ev kärnor. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Rör ner socker i juicen och koka upp. Rör ner gelatinbladen så dom löser sig och låt den svalna något. Fyll silikonkupoler i valfri storlek med juicen och frys.
3. Mixa mangon slät. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp citronjuicen och rör ner gelatinet. Låt svalna något. Vispa grädden lätt så att det precis blir spår av vispen men inte mer. Rör ihop med cremé fraîche och mango. Vänd ihop med citronjuicen.
4. Montera. Klä en 20cm springform med tårtplast innanför kanten. Lägg ner nötbotten i mitten av formen. Fyll på med lite mangomousse så att det precis täcker botten. Tag ur passionfruktskupolerna ur formen och tryck ner på botten. Dom fäster sig snabbt eftersom dom är frysta. Fyll på med resten av moussen och dunka formen lite lätt i bänken så ytan bli slät. Om du har kupoler över så kan du antingen placera dom med den rundade delen ner i moussen så att hela ytan är slät eller så spar du dom till dekorationen. Ställ in tårtan i frysen. Tag fram 2-3 timmar innan servering och servera med resterande kupoler, ätbara blommor, bär eller påskgodis!
KommenteraOm jag skulle välja en enda godis så skulle valet bli lätt. SNICKERS!
Älskar kombon av crunch, sälta, sött och len choklad! Den här kakan är typ som Snickers men utan vit nougat. Dela i valfri size och servera till fikat!
Går jättebra att frysa i ett enda block!
150g crunchy jordnötssmör
1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
6 dl cornflakes
1 dl kokos
Till garnering:
150g valfri choklad
1. Klä en 20×20cm bakform med bakplåtspapper.
2. Rör ihop jordnötssmör, socker, sirap, vaniljsocker och salt i en kastrull. Sjud i 5 min.
3. Blanda ner cornflakes och kokos i kastrullen och rör till en massa. Tryck ut massan i formen och ställ i kylen i 30 min för att stelna och svalna.
4. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Bred chokladen över kakan och låt svalna igen i kylen. Skär i bitar med vass, slät kniv.
Kommentera