Torkade citronskivor till dekoration är så himla fint! ?Jag jobbar med en tårta idag med maräng och citron i fokus och dekorationen ska innehålla både maränger, blommor och citronskivor. Jag gillar att dekorera med saker som avslöjar innehållet! Känns konstigt att tex dekorera med hallon om tårtan innehåller jordgubbar…ni fattar ??
1. Skiva en citron (eller andra citrusfrukter) i tunna skivor och pilla försiktigt bort kärnorna. Lättast är att pilla bort dom innan man skär nästa skiva så att den tunna skivan inte går sönder.
2. Torka av skivorna med hushålls-papper och lägg dom på en plåt klädd med bakplåtspapper. Torka på ca 80 grader i 60 min.
Låt dom sen ligga kvar på eftervärmen tills dom är genomtorra.
Så här blev tårtan!
Den här chokladglasstårtan är GALET GOD!!! Älskar, älskar, älskar den! Lika mycket som jag älskar denna tårta, lika mycket älskar jag att kunna förbereda en efterrätt dagarna innan gästerna kommer. Ibland vänder jag även ner rostade, finhackade hasselnötter i smeten också!
Ca 10 bitar
Botten:
3 äggvitor
2 dl florsocker
3 dl Rise Crispies
Chokladglass:
4 dl grädde
4 dl mjölk
2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
1 dl kakao
2 tsk espressopulver
6 äggulor
3 dl strösocker
200 mörk choklad, hackad
Till servering:
Jordgubbar och hackad mörk choklad
1. Botten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner florsockret och Rice Crispies.
2. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 200 graders värme i ca 12- 15 min. Låt svalna. Tag försiktigt ur botten och tvätta formen för att sen lägga tillbaka botten.
3. Chokladglassen. Koka ihop grädde, mjölk, vaniljpulver, salt, kakao och espressopulver. Låt sen svalna något.
4. Vispa äggulor och socker tills det blivit ljust och pösigt.
5. Häll över den varma chokladgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på ytan och ställ sen svalt över natten i kyl.
6. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Tillsätt den hackade chokladen när endast några minuter återstår i glassmaskinen.
7. Klä insidan på formen med plastfilm (finns att köpa i bakbutiker på nätet) och fyll sen hela formen med glassmeten. Jämna till ytan och ställ in i frysen. Tag fram tårtan ca 30-40 min innan servering och knäpp direkt upp springformens kant och ta bort plastfilmen så att kanterna blir släta och skarpa. Servera med jordgubbar och hackad choklad!
KommenteraJag började dricka kaffe för bara lägga år sen. Late bloomer ? Det började i Grekland med frappe på stranden. En isig kaffedrink med grädde och krossad is. Nu för vi såna här hemma och då använder jag en skräll kaffesirap som smaksättning. Kaffesirap med smak av vanilj! Håller sig i flera månader i kylen och är en bra gåbortpresent!
Ca 3dl
2dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
3 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
Koka ihop alla ingredienser i ca 15 min tills det börjar tjockna lite. Häll upp på en ren flaska. Smaksätt det kalla eller varma kaffet och njut!
KommenteraNär jag var liten så var Drömmar min favorit bland småkakor. Spröda ljusa kakor som bara smälter i munnen! Hjorthornssaltet gör att dom puffar upp sig i ugnen och skapar just denna sprödhet! Tänk på att det kommer att lukta skarpa när du öppnar ugnsluckan bara så du inte blir förskräckt ? Det är bara gaser av hjorthornssaltet.
Ca 35 st
100g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
Lite drygt 1/2 dl neutral olja
2 dl potatismjöl
2 dl majsstärkelse
1.5 dl rismjöl
1 tsk zantangummi
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
1. Vispa smöret vitt med elvisp i minst 5 min.
2. Blanda ihop övriga ingredienser och rör sedan ner oljan. Blanda så att degen blir klumpfri.
3. Rulla bollar på ca 20g st och placera på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i varmluft 130 grader i ca 12 min. Låt svalna på plåten.
KommenteraOm man inte orkar baka semlor men är galet sugen på alla smaker som den fantastiska semlan ändå ger så är den här Semmelkladdkakan perfekt! ?
150g smält smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
Topping:
3dl vispad grädde
Vispa ihop alla ingredienser och häll i en 20cm springform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Skaka formen lätt i slutet på gräddningen och se hur kakan vobblar i mitten. Ta ut den, kyl snabbt och dekorera med grädde!
Kommentera