Det här är så gott! En kall gröt låter kanske inte så kul men testa! Så proppat av fibrer, vitaminer och mineraler 🥳
Eftersom gröten gottar till sig i kylen och inte hettas upp så försvinner inga näringsämnen vilket är tippelitopp!
7dl havregryn
1 dl solrosfrön
2dl chiafrön
1.5dl riven kokos
2dl grovhackad mandel
2dl russin
2tsk kanel
2tsk kardemumma
Blanda ihop allt och förvara i en burk med lock. Tag ca 1dl och rör ihop med 2dl mjölk (jo, havre, soja, mandel..) och ställ in i kylen över natten. Servera som den är eller med skuren frukt, bär, nötter eller frön!
KommenteraPå 4:e försöket lyckades jag få till en fluffig, saftig och fantastiskt god glutenfri semla! Puh!
När man bakar glutenfritt så är det svårt att få höjd på såna här typer av bakverk. Ytspänningen som glutennätet normalt sett bildar i klassiska degar saknas här och då kapslas inte koldioxiden från jästen in på samma sätt och då blir höjden ett problem. Fiberhusken ersätter gluten och gör att degen håller ihop bättre så en liten hjälp på vägen ger det. Visst kan man tillsätta större mängd glutenfritt mjöl så degen håller sin form bättre men då blir slutresultatet en mjölstinn, hård och torr bulle. Oh no! Så, det här är det bästa jag kan få fram och jag är riktigt nöjd med resultatet! Längtar till nästa tisdag när vi ska njuta av semlor här hemma!
Ca 20 st
3 dl fet mjölk
50.g jäst
1 msk fiberhusk
2 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk salt
1.3 dl ljus sirap
1 ägg
3 dl rismjöl
2 dl potatismjöl
3 dl maizena
1 dl mandelmjöl
75g rumsvarmt smör
1. Ljumma mjölken och lös jästen.
2. Tillsätt kardemumma och fiberhusk och låt smeten stå och svälla i 10 min.
3. Tillsätt salt, sirap och ägg och vispa runt ordentligt.
4. Blanda alla mjölsorter och tillsätt i degen och jobba i 5 min på medelhastighet tills den känns smidig och slät. Jäs i 60 min under kökshandduk.
5. Dela degen i 20 bitar och rulla dom till jämna bollar. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och jäs i 60 min.
6. Pensla bullarna med ägg uppvispat med vatten och salt. Grädda i 250 grader i ca 10 min. Dom ska vara gyllenbruna både på ovansidan och undersidan. Låt svalna på galler.
7. Rör ihop alla ingredienser till mandelmassan. Skär ett lock på varje bulle och ta ur lite inkråm. Fyll varje bulle med mandelmassa.
8. Vispa grädden fast och spritsa fint på varje bulle. Lägg på locken och pudra över florsocker!
KommenteraGod morgon!
Här har ni en finfin tårta som är naturligt gluten-och mjölkfri! En rawfoodtårta med härlig, crunchig botten och fyllning av jordgubb. Perfekt att göra några dagar innan midsommar!
Botten:
40g osaltade pistagenötter
80g cashewnötter
7 dadlar utan kärna
1 msk kokosolja
1/3 tsk salt
Fyllning:
300g jordgubbar
200g kokosgrädde
2 msk agavesirap
2 tsk citronsaft
Skal av 1/2 citron
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
Dekoration:
Jordgubbar, pistagenötter och blommor
1. Ställ burken med kokosgrädde i kylen i 1 timme för att stelna till.
2. Mixa ihop alla ingredienser till botten och tryck ut i en 15 cm springform klädd med bakplåtspapper i botten.
3. Skopa upp den fasta delen av kokosgrädden ur burken och mixa ihop med resten av ingredienserna till fyllningen och häll på botten. Plasta över formen och ställ in i frysen i 3-4 timmar tills den är helt genomfrusen.
Tag fram 45 min innan servering och dekorera fint!
KommenteraMacarons är ju biskvins lilla kusin! Nötig botten och krämig fyllning. Jag föredrar biskvier alla dagar i veckan men det är en rolig utmaning att starta macaronbakning 😅 Jag har testat några recept genom åren..låta äggvitan ligga framme över natten..vila kakorna i en timme..30 minuter.. ÄH! Skit i allt det där skulle jag säga! När jag struntar i alla små macaronsreglwr och bara köttar ihop allt och gräddar direkt så blir som bäst! 😂🥳 Bästa receptet hittade jag hos fantastiska BrinkenBakar och nu kommer jag inte baka nåt annat macaronsrecept! 😍🙏🏼
Recept till ca 40st
150 g florsocker
130 g mandelmjöl (färdigsiktad)
20 g kakaopulver
55 g äggvita
150 g strösocker (1,75 dl)
50 g vatten
55 g äggvita
Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
100 g vispgrädde
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft (170 grader vanlig ugn). Sikta florsocker, mandelmjöl och kakao i en skål och rör ner de första 55 grammen ovispad äggvita. Massan är trög men rör på.
2. Koka upp socker och vatten till 120 grader.
3. Vispa de andra 55 grammen äggvita till ett skum och häll ner sockerlagen medan du vispar på låg effekt. När allt är tillsatt så vispar du på högsta hastighet tills marängen är seg och blank och avsvalnad.
4. Vänd ner lite av marängen i taget i mandelblandningen tills du har en bra och segflytande smet.
5. Häll smeten på en spritspåse med en tyll som är 1 cm i diameter. Spritsa ut på bakplåtspapper, ca 3 cm i diameter. (Fäst bakplåtspappret med lite smet i varje hörn)
6. Baka direkt i 12-14 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan du fyller dem.
Chokladtryffel
1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om till en slät tryffel och låt den stelna tills du kan spritsa den. Häll den då på en spritspåse och spritsa en boll på en macaron och sätt en annan över.
Kommentera