Jag började dricka kaffe för bara lägga år sen. Late bloomer 😄 Det började i Grekland med frappe på stranden. En isig kaffedrink med grädde och krossad is. Nu för vi såna här hemma och då använder jag en skräll kaffesirap som smaksättning. Kaffesirap med smak av vanilj! Håller sig i flera månader i kylen och är en bra gåbortpresent!
Ca 3dl
2dl ljust muscovadosocker
1 dl mörkt muscovadosocker
3 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
Koka ihop alla ingredienser i ca 15 min tills det börjar tjockna lite. Häll upp på en ren flaska. Smaksätt det kalla eller varma kaffet och njut!
KommenteraNär jag var liten så var Drömmar min favorit bland småkakor. Spröda ljusa kakor som bara smälter i munnen! Hjorthornssaltet gör att dom puffar upp sig i ugnen och skapar just denna sprödhet! Tänk på att det kommer att lukta skarpa när du öppnar ugnsluckan bara så du inte blir förskräckt 😅 Det är bara gaser av hjorthornssaltet.
Ca 35 st
100g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
Lite drygt 1/2 dl neutral olja
2 dl potatismjöl
2 dl majsstärkelse
1.5 dl rismjöl
1 tsk zantangummi
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
1. Vispa smöret vitt med elvisp i minst 5 min.
2. Blanda ihop övriga ingredienser och rör sedan ner oljan. Blanda så att degen blir klumpfri.
3. Rulla bollar på ca 20g st och placera på plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda i varmluft 130 grader i ca 12 min. Låt svalna på plåten.
KommenteraOm man inte orkar baka semlor men är galet sugen på alla smaker som den fantastiska semlan ändå ger så är den här Semmelkladdkakan perfekt! 🥳
150g smält smör
3 ägg
3 dl socker
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
Topping:
3dl vispad grädde
Vispa ihop alla ingredienser och häll i en 20cm springform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 15-20 min. Skaka formen lätt i slutet på gräddningen och se hur kakan vobblar i mitten. Ta ut den, kyl snabbt och dekorera med grädde!
KommenteraNu har jag testat att göra glass i en glassmaskin med kompressor! I ett samarbete med Bagaren och Kocken 🥳 Blev sååå fantastiskt bra och det bästa är att man kan mata på med flera satser glass direkt efter varandra eftersom det är maskinen som står för kylan och inte insatsen/bunken som det brukar vara!
Chokladglass med rostade hasselnötter
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl kakao
1 tsk espressopulver
3 äggulor
1.5 dl strösocker
100g hasselnötter
100g mörk choklad, hackad
1. Koka ihop grädde, mjölk, vaniljpulver, salt, kakao och espressopulver. Låt sen svalna något.
2. Vispa äggulor och socker tills det blivit ljust och pösigt.
3. Häll över den varma chokladgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på ytan och ställ sen svalt över natten i kyl.
4. Lägg hasselnötterna i en torr panna på medelvärme. Rosta nötterna i några minuter tills skalen börjar lossna. Låt nötterna svalna och massera dom sedan i en kökshandduk så att alla skal försvinner. Hacka nötterna.
5. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Tillsätt nötterna och den hackade chokladen när endast några minuter återstår i glassmaskinen.
Passionsfruksglass med lemoncurd
2 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
100g passionsfruktspuré (finns som kuber i frysdisken)
1 msk citronsaft
3 äggulor
1 dl strösocker
1 dl lemoncurd
1. Koka upp grädde, mjölk, vaniljpulver, passionsfruktspuré och citronsaft. Låt den svalna något.
2. Vispa äggulor och socker i några minuter tills det blivit ljust och pösigt.
3. Häll över den ljumma passionsfruktsgrädden över äggvispet och rör ihop. Häll sedan tillbaka ner i kastrullen och sjud tills det tjocknar något. Lägg plastfilm direkt på utan och ställ sen svalt över natten i kyl.
4. Starta igång glassmaskinen och häll ner glassmeten medan staget i mitten av bunken roterar. Kör glassen i ca 40 min tills den fått önskad konsistens. Stäng av maskinen och swirla ner lemoncurden i glassen. Servera direkt eller frys i i bunke!